Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
19-12-2022 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Hotarati-va: (1)Stagiul aferent grupelor superioare de munca I si II, intra in baza de calcul a pensiilor deschise pe legea 263/2010 ? (2)Stagiul aferent grupelor superioare de munca I si II intra in conditia de stagiu complet, sau minim, necesara deschiderii drepturilor la orice forma de pensionare de pe legea 263/2010 ? | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Eu afrim urmatoarele : in speta cei 14 ani de grupa speciala trebuie recunoscuti la pensie si dau nastere la o perioada suplimentara daca sunt lucrati dupa data de 1 aprilie 2001 conform art.18 din legea pensiilor 263/2010. Daca acesti 14 ani sau o parte din acesti 14 ani sunt lucrati inainte de 1 aprilie 2001 ar trebui sa se aplice legislatia in vigoare inainte de 1 aprilie 2001 asa cum prevede art.17 din legea 263/2010 lucru care nu poate fi realizat deoarece legislatia anterioara datei de 1 aprilie 2001 este iesita din vigoare iar art 18 din legea 263/2010 nu se poate aplica pentru anii lucrati in conditii speciale inainte de 1 aprilie 2001 deoarece acest art 18 din legea 263/2010 se refera la perioada ulterioara datei de 1 aprilie 2001 nu si la cea anterioara acestei date. Pe cale de interpretare daca am asimila perioada de grupa I de munca cu conditii speciale de munca atunci si perioada lucrata in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 ar putea intra sub aplicarea art.18 din legea 263/2010 fiind asimilata conditiilor speciale de munca. | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Daca nici art.17 din legea 263/2010 nu reuseste sa va lamureasca, atunci nu mai am ce comunica cu d-voastra. Uitati-va pe grupurile de pensionari si vedeti zeci zi zeci de decizii de admitere pe legea 263/2010 cu ani de stagiu realizati in grupele superioare de munca I si II si vdeti cum sunt tratati acestia. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| In opinia mea art 17 din legea 263/2010 nu se poate aplica persoanelor pensionate in baza legii 263/2010 - pentru ca se refera la legislatia anterioara datei de 1 aprilie 2001 care este o legislatie iesita din vigoare. | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Cunoastem/stapanim legislatia pensiilor publice ? Stim cum se aplica ? Sau ne dam doar cu parerea ? Ati facut aplicatii pe dosare de pensionare pe legea 263/2010 cu ani de stagiu in grupe superioare de munca ? Cate ? Eu am fara nicio exagerare cateva mii. Daca doriti doar sa va dati cu parerea, deschideti un topic cu denumirea:"Datul cu parerea" | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Cunoastem/stapanim legislatia pensiilor publice ? Stim cum se aplica ? Sau ne dam doar cu parerea ? Ati facut aplicatii pe dosare de pensionare pe legea 263/2010 cu ani de stagiu in grupe superioare de munca ? Cate ? Eu am fara nicio exagerare cateva mii. Daca doriti doar sa va dati cu parerea, deschideti un topic cu denumirea:"Datul cu parerea" | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Domnule Carp Mircea - legile sunt interpretabile. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Legile nu pot fi stapanite tocmai pentru faptul ca sunt interpretabile si fiecare cum are noroc si se descurca. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Pe un articol de lege se poate discuta foarte mult la fel pentru ca legile sunt interpretabile. Legile pot fi citite invatate si cunoscute dar mai greu stapanite - pentru ca sunt interpretabile. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| De aceea eu ofer raspunsuri foarte ample pentru a lamuri situatia cat mai bine si tot nu poate fi lamurita in totalitate. Intotdeauna mai este ceva de adaugat si de spus pentru a oferi un raspuns cat mai complet. Mai ales legislatia romaneasca care este foarte intortocheata. | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Eu nu-mi pot permite să le interprez.Daca nu am acoperire în lege, de regulă nu răspund.Numai în cazuri de excepție răspund,cu precizarea că este interpretarea mea.Aceste cazuri de excepție se încadrează în marja de eroare. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Un raspuns corect pe articol de lege se poate da numai dupa o sinteza si o analiza amanuntita a legii care de regula dureaza foarte mult timp. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Oricum o speta nu poate fi tratata in cateva cuvinte - in mod complet. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Ca exemplu ca aceleasi spete primesc solutii diferite in urma judecarii proceselor de catre instantele de judecata. Sunt situatii care sunt mai clare si primesc aceeasi interpretare si situatii mai neclare care primesc interpretari diferite. | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Cine cunoaște/stăpânește legislația poate da răspunsuri pe loc la marea majoritate a întrebărilor,fără să fie nevoie de studierea/aprofundarea legislației. | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Cazurile în care legea lasă loc de interpretare sunt extrem de puține,de neglijat. | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Ex:Art.17 din legea 263/2010 nu lasă loc de interpretare. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Dar in speta de fata eu mi-am spus parerea : asa cum am interpretat eu legea - este o interpretare logica a legii asa se numeste in drept - si cred ca este interpretarea corecta pe articol de lege. | |
|
|
|
19-12-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Daca persoana se pensioneaza pe legea 263/2010 perioada suplimentara anterioara datei de 1 aprilie 2001 cum se calculeaza in ce mod? In baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 care este o legislatie veche iesita din vigoare sau anii de grupa 1 sunt asimilati la anii de conditii speciale si astfel se aplica art.18 din legea 263/2010? | |
|
|
|
19-12-2022 |
| Cum interpretați Deciziile de admitere ale ICCJ pe legi și O.U.G.-uri abrogate? De ex: Decizia nr.11/2015 ? De ce se mai admit pe legi abrogate ? | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |