Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Legea 351/22.

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 20-12-2022
Vizitator
Se poate cere recalcularea pentru perioada 1980_1987 când am avut grupa 2 de munca lucrând că electrician in forje. Va mulțumesc.
Răspunde
 20-12-2022
Vizitator

Gasiti raspunsul mai jos:
Legea 351/2022
Articolul II
(1) De prevederile art. 30 alin. (4^5) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.
Răspunde
 24-01-2023
Vizitator
Am lucrat in perioada 1992-1997 ca sef atelier intro sectie care avea si atelier de turnatorie de aluminiu. pot beneficia de recalculare conf acestei legi . Sunt pensionar limite de virsta din 2021.

Multumesc
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Este important ce profil avea atelierul in care ati lucrat dvs.
Răspunde
 18-04-2023
Vizitator
Am lucrat in gr.unu de munca din 1974 pina in 2001.Beneficiez ceva din legea 351 din 2022?
Răspunde
 18-04-2023
Vizitator
Da.
Daca activitatea pe care ati desfasurat-o se regaseste in aliniatele de mai jos:

j) sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel; turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie; forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă; turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți; activitatea desfășurată de către ingineri, subingineri și tehnicieni, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, în secțiile de producție respective;
k) activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice extracției minereurilor, care a ocupat următoarele funcții: adjunct șef carieră, adjunct șef depozit, adjunct șef uzină, artificier, automacaragiu, buldozerist, electrician, electrician subteran, electromecanic, electromecanic subteran, electromecanic turbosuflantă, electronist, excavatorist, frezor, inginer, inginer conducător formație de lucru, inginer șef investiții, inginer șef producție, instalator, laborant, lăcătuș, lăcătuș mecanic, lăcătuș mecanic subteran, macaragiu, maistru, manipulant, mecanic, mecanic mașini utilaje, mecanic subteran, miner subteran, miner suprafață, muncitor necalificat, muncitor necalificat subteran, operator preparare, operator preparare subteran, prelucrător așchiere, revizor tehnic, șef carieră, șef laborator control tehnic de calitate, șef depozit, șef secție, șef uzină, strungar, subinginer, subinginer conducător formație de lucru subteran, sudor, sudor subteran, tehnician;
l) activitatea de trefilare, inclusiv prin decaparea cu acizi, desfășurată de către persoanele încadrate în muncă la S.C. ArcelorMittal Roman.
Răspunde
 04-05-2023
Vizitator
Am lucrat 16 ani artificier din anul 1983 pana în anul 2000 în cariera miniera loc de munca încadrat atunci în grupa 2 de muncă. Aș vrea să știu dacă mă încadrez în grupă specială în baza Legii 351/12.12.2022 art.30 lit.k
Răspunde
 28-05-2023
Vizitator
Rafila a scris pe 04-05-2023:
Am lucrat 16 ani artificier din anul 1983 pana în anul 2000 în cariera miniera loc de munca încadrat atunci în grupa 2 de muncă. Aș vrea să știu dacă mă încadrez în grupă specială în baza Legii 351/12.12.2022 art.30 lit.k
Răspunde
 29-05-2023
Vizitator
Legea 351/2022

2. La articolul 30, după alineatul (4^4) se introduce un nou alineat, alin. (4^5), cu următorul cuprins:

(4^5) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. j)-l), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. j)-l) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.

Observatii: activitatea de artificier lucrata de dvs in grupa 2 de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 nu se asimileaza la conditii speciale de munca, conform art.4^5 care prevede asimilarea la conditii speciale de munca doar a activitatii lucrate in grupa 1 de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.

Dar activitatea de artificier lucrata de dvs dupa data de 1 aprilie 2001 este o activitate lucrata de dvs in conditii speciale de munca conform art.30 alin.1 lit.k din legea 351/2022.
Răspunde
 12-03-2024
Vizitator
Se tine cont de anii de contributivitate? De ex mama mea se încadrează la art 30 al 1)literaj)si are 25 de ani lucrați din care 21 de grupă 1 și nu întra la recalculare conf legii 351. Ce pot face?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.