Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Durata studiilor universitare

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 25-01-2023
Vizitator
Buna ziua,
Doresc sa întreb cum se calculează anii de facultate la pensie. Eu am urmat o facultate de patru ani dar pe adeverinta scrie ca studiile s-au terminat in 30.06. De aceea Casa de pensii nu a calculat 4 ani întregi ci doar 3 ani, 8 luni și 29 zile. Eu nu am început sa lucrez decât anul următor și am înțeles ca un an universitar se termina pe data de 30.09 chiar dacă nu sunt cursuri pe perioada de vara.
Va mulțumesc anticipat
Răspunde
 25-01-2023
Vizitator

Se ia in considerare doar perioada studiilor de aceea cred ca decizia casei locale de pensii este o decizie corecta.
Răspunde
 25-01-2023
Vizitator
CAPITOLUL III - Legea 263/2010 legea pensiilor publice

Contribuţia de asigurări sociale
Art. 49

(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

***b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe ***durata normală a studiilor respective***, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.

(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Observatie: depinde cum se interpreteaza art.49 alin.1 lit.b din Legea 263/2010 "pe durata normala a studiilor" ca ani intregi de studii (in sens larg) sau ca perioada de studii efective (in sens restrans).

Casa locala de pensii a dat o interpretare restransa acestui articol.
Răspunde
 30-01-2023
Vizitator
Perioada asimiliata studiilor, care se ia in calcul la pensia la limita de varsta, este cuprinsa intre 1 octombrie si 31 iulie, adica 10 luni/ an de studiu. A nu se incurca anul universitar care include si vacantele, cu aceasta perioada strict de studii care include si examenele si care se asimileaza unei perioade de contributivitate (insa fara a fi insa una).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.