| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 26-01-2023 |
 | Luciana Draghici
|
| Data nasterii:08.02.1965, lucrat efectiv in grupa a 2 a: 3 ani si 5 luni in perioada nov 1988-apr 1992.Stagiu de cotizare realizat:32 ani. Doresc sa aflu daca pentru perioada lucrata in grupa a 2a mi se acorda stagiul suplimentar de 3 luni la an. Daca nu, va rog sa-mi spuneti ce lege prevede ca pentru perioade mai mici de 5 ani lucrate in grupa a 2a inaite de anul 2001, nu se acorda acest supliment. Totodata,doresc sa stiu daca pot sa valorific acest stagiu suplimentar pentru pensie anticipata partial, in cazul in care apot sa beneficiez de el. Multumesc anticipat! | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| In cazul dvs stagiul complet de cotizare pentru pensionarea anticipata partiala este de 34 ani deoarece sunteti nascuta in luna februarie 1965. 3 luni la an si cum dvs ati lucrat 3 ani in gr 2 inseamna 9 luni in total adaugate la stagiul dvs de 32 ani. Deci in total dvs ati avea un stagiu de 32 ani si 9 luni - deci nu realizati stagiul complet de cotizare de 34 ani cerut de legea 263/2010 in situatia dvs in functie de data dvs de nastere februarie 1965. | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Luciana Draghici Legea 3/1977 Art.16 Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare. Legea 263/2010 Art.17(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă; | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| Eu vin cu o completare: Dvs aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta in Noiembrie 2027 la implinirea varstei de 62 ani si 9 luni. Varsta limita de pensionare in cazul dvs este de 62 ani si 9 luni. Noiembrie 2027 - 5 ani (anteriori) = noiembrie 2022 Pentru pensionarea anticipata partiala dvs indepliniti conditiile de varsta (5 ani anteriori limitei de varsta) dar nu indepliniti conditia de stagiu complet de cotizare de 34 ani in cazul dvs deoarece dvs ati avea un stagiu de 32 ani si 9 luni cu tot cu cele 3 luni pentru grupa 2 de munca. In concluzie dvs aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta in luna noiembrie 2027 cand impliniti 62 ani si 9 luni deoarece ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani cerut de lege pentru pensia de limita de varsta. | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
| Luciana Draghici Eu v-am postat ce spune legea. Consiliere va acorda stagiu aferent/adaos infara legii. Daca are acoperire in lege s-o posteze. Tineti cont doar de ceea ce intelegeti d-voastra. | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| O alta solutie pentru dvs: - cand veti indeplini conditia de stagiu complet de cotizare de 34 ani aveti dreptul sa va pensionati anticipat partial; - deci mai lucrati inca 2 ani pana realizati acest stagiu complet de 34 ani cerut de lege pentru pensia anticipata partiala (in prezent aveti un stagiu total de 32 ani); - in prezent dvs indepliniti conditia de varsta (5 ani anteriori limitei de varsta de 62 ani si 9 luni) dar nu indepliniti conditia de stagiu complet pentru pensia anticipata partiala; | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| | Eu m-am exprimat daca in speta "ar avea dreptul" la 3 luni la an si nu ca "are dreptul" la 3 luni la an - "ar fi" 9 luni pentru ca sunt 3 ani si tot nu s-ar ajunge la stagiul complet de 34 ani cerut de lege pentru pensionarea anticipata partiala. | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| | In concluzie dvs aveti dreptul sa va pensionati anticipat partial cand indepliniti conditia de stagiu complet de 34 ani adica dupa inca 2 ani de serviciu - deoarece in prezent dvs indepliniti conditia de varsta dar nu indepliniti conditia de stagiu pentru pensionarea anticipata partiala. | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | LUCIANA Vizitator |
| Carp Mircea a scris pe 26-01-2023: Luciana Draghici Legea 3/1977 Art.16 Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare. Legea 263/2010 Art.17(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă; Multumesc frumos D-lui Mircea Carp pentru raspunsul clar si la obiect, care imi ofera raspuns la cele doua intrebari formulate de mine. Inteleg ca aceasta lege nu a fost abrogata. Le multumesc si celorlate persoane care s-au straduit si au binevoit sa dea un raspuns. Inca lucrez, insa doresc sa ies la pensie anticipata partial si vroiam sa realizez cei 34 de ani necesari in acest sens, cat mai curand. Speram sa adun 9 luni din grupa a 2a la stagiul de cotizare. Toate cele bune tuturor! Deci, in concluzie, daca aveam peste 5 ani lucrati in grupa a 2 a, putem aduna stagiul suplimentar sa-mi ating cei 34 de ani necesari. | |
|
|
|
| 26-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| |
|
|
| 24-04-2023 |
 | Traian Vizitator |
| Bună ziua, Am lucrat 9 ani in grupa 2 de muncă. Sunt la pensie și vreau să stiu dacă beneficiez la cuantumul pensiei cu ceva în plus pentru acești ani. M-am uitat în actele de pensionare dar nu văd nimic care să-mi confirme că am un avantaj pentru anii lucrați in grupa menționată! Vă mulțumesc Toate cele bune! | |
|
|
|
| 25-04-2023 |
| Traian Cand v-ati deschis drepturile ? | |
|
|
|
| 25-04-2023 |
 | Traian Vizitator |
| Bună ziua, Am lucrat 9 ani in grupa 2 de muncă. Sunt la pensie și vreau să stiu dacă beneficiez la cuantumul pensiei cu ceva în plus pentru acești ani. M-am uitat în actele de pensionare dar nu văd nimic care să-mi confirme că am un avantaj pentru anii lucrați in grupa menționată! Vă mulțumesc Toate cele bune! | |
|
|
|
| 25-04-2023 |
| Nu ati raspuns la ceea ce v-am cerut eu. Procedati in felul urmator: Descarcati cererea de aici:https://www.casadepensiibv.ro/pdf/formulare/buletinPemail.pdf -O completati cu toate datele cerute de ea. O pozati cu telefonul si de pe telefon o trimiteti pe adresa de e-mail a casei locale. Veti primi toate documentele lamuritoare. Eu sustin ca ati primit tot cea ce vi se cuvenea. Daca imi dadeati datele pe care vi le-am cerut va lamuream. | |
|
|
|
| 03-05-2023 |
 | DANIELA Vizitator |
| Legea 3/1977 Art.16 Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare. Legea 263/2010 Art.17(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă; Sa inteleg de aici ca la cei 37 ani de munca-femeie mi se adauga si 12 luni la stagiul de cotizare realizat din cei 4 ani cu 100% grupa II inainte de 2001 ? | |
|
|
|
| 03-05-2023 |
| Legea prevede minim 5 ani. D-voastra aveti doar 4. | |
|
|
|
| 22-05-2023 |
 | Gabriela Gherghina Vizitator |
| | Am 55 ani, trei copii și lucrez la STB din 1986. Am avut grupa 2 până în anul când ne-a fost luată (nu știu sigur anul, 2001 sau 2007) și vă rog frumos, că idee, să-mi spuneți când pot ieșii la pensie. Mulțumesc anticipat | |
|
|
|
| 23-05-2023 |
| Precizati: -Luna din anul 1986 de cand lucrati in grupa II. -Luna si anul nasterii(femeie). | |
|
|
|
| 23-05-2023 |
 | Gherghina Gabriela Vizitator |
| Carp Mircea a scris pe 23-05-2023: Precizati: -Luna din anul 1986 de cand lucrati in grupa II. -Luna si anul nasterii(femeie). Din luna mai sau iunie 1986. Născută 1967 iulie 29 | |
|
|
|
| 23-05-2023 |
| Pe actuala legislatie: -Limita de varsta la 58 ani si 4 luni. -Pensie anticipata sau anticipata partiala la 58 ani. Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 ani, fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate). Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 ani, fara stagiul asimilat. Din datele poste se intelege ca la avcest moment aveti 40 ani si 2-3 luni de stagiu. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |