Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Pensie pe bază de handicap

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 03-02-2023
Vizitator
Bună ziua,
Sunt născută 27.10.1967.
Stagiu de cotizare 1986-2023,ceea ce înseamnă 37 ani .
Handicap accentuat din 2008 până în 2023 (15 ani) .Acum am obținut datorită agravării stării de sănătate gradul grav permanent . Unde mă incadrez pentru pensionare ? La accentuat sau grav ????
Pe ultimul certificat scrie grav nerevizuibil !
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns !
Eu unde mă incadrez pentru pensionare,la 15 ani reducere pentru handicap grav sau 10 ani handicap accentuat ?
Mulțumiri!!!!!
Răspunde
 03-02-2023
Vizitator

Va incadrati la handicap grav 15 ani.
Răspunde
 05-02-2023
Vizitator
In interpretarea mea va incadrati la handicap accentuat.
Răspunde
 05-02-2023
Vizitator
15 ani de handicap accentuat care a devenit in prezent handicap grav permanent.
Răspunde
 05-02-2023
Vizitator
Pentru pensionare va incadrati la 15 ani de handicap accentuat care a devenit in prezent handicap grav permanent.
Răspunde
 05-02-2023
Vizitator
Pentru pensionare va incadrati la 15 ani de handicap accentuat care a devenit in prezent handicap grav permanent ca urmare a agravarii starii dvs de sanatate.
Răspunde
 06-02-2023
Vizitator
Legea 263/2010
Art.58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
-Nu indeplineste nici conditia de la punctul a) si nici cel de la b)
Eu merg pe ideia ca stagiul realizat in conditii de handicap grav poate fi asimilat la cel accentuat, dar invers nu poate.
In concluzie:
Pentru mine ramane valabkil puctul b).
Răspunde
 06-02-2023
Vizitator
Legea 263/2010
Art.58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
-Nu indeplineste nici conditia de la punctul a) si nici cel de la b)
Eu merg pe ideia ca stagiul realizat in conditii de handicap grav poate fi asimilat la cel accentuat, dar invers nu poate.
In concluzie:
Pentru mine ramane valabkil puctul b).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.