Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Pensie de urmas militara in 2012

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 02-01-2012
Cluj-Napoca

Sunt nascuta in iulie 1956 si In urma decesului sotului meu in 1997, primesc o pensie militara de urmas cu gradul 2 de invaliditate. De curand am aflat ca nu va trebui sa mai merg pentru revizuire la spitalul militar la comisia medico-militara, ci la o comisie civila-sectoriala. Mentionez ca din ianuarie 1998, m-am pensionat si eu cu gradul 2 de invaliditate de urmas.

Intrebarea mea este cand o sa am dreptul la pensie militara de urmas definitiva? ca sa pot trece de la pensia de urmas medicala, de gradul 2 la cea de urmas.

Mai mentionez ca sotul avea o vechime in cadrul armatei de 29 de ani.

Cu multumiri,
Răspunde
 02-01-2012
Bucuresti

Medicul expert al asigurarilor sociale face, de la 1 ian. 2011, revizuirea medicala periodica pentru toate categoriile de urmasi, inclusiv pentru urmasii persoanelor care au desfasurat activitate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Aceste aspecte sunt reglementate de prevederile art. 67 alin. (2) din Normele de aplicare a Legii 263 2010 a pensiilor:
"Art. 67

(1) Acordarea pensiei de urmaş prevăzute la art. 86 alin. (1) din lege nu este condiţionată de data ivirii invalidităţii soţului supravieţuitor.

(2) Încadrarea într-un grad de invaliditate a soţului supravieţuitor în vederea obţinerii pensiei de urmaş se poate face până la vârsta standard de pensionare de către medicul expert al asigurărilor sociale, inclusiv pentru urmaşii persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege"

Mai retineti ca sotul supravietuitor incadrat in grad de invaliditate beneficiar al unei pensii de urmas este supus, de regula, revizuirii medicale periodice pana la implinirea varstei standard de pensionare.
Răspunde
 04-05-2012
Vizitator
Sunt nascuta in iunie 1957 si beneficiez de o pensie de invaliditate de gradul trei de 350 lei.Sotul meu a decedat in anul 2008 si beneficia de pensie militara la limita de varsta. As dori sa stiu daca eu mai pot beneficia de jumatatea pensiei militare de urmas asa cum era pana in 2010 sau daca se mai poate face ceva pentru a beneficia de o parte din ea.
Răspunde
 16-10-2012
Vizitator
Buna ziua! Ma numesc Voicu Constantin Adrian si de curand am depus actele pentru pensie militara de urmas. As vrea va rog sa stiu cam cat la suta am dreptul din pensia lui tata tinand cond ca mama nu are dreptul deocamdata la pensie deoarece lucreaza. Numai am frati si indeplinesc toate conditiile pentru a obtine aceasta pensie doar ca atunci cand am depus dosarul pentru pensie nu mi-a comunicat nimeni si cat la suta am dreptul.
Va rog sa ma ajutati.
Va multumesc anticipat!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.