Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Deces

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 17-05-2024

Bună seara.Socrul meu a decedat.Iar eu sunt plecat din țară și altcineva sa ocupat de cazul ăsta.Si mi se pare că mă minte.Socrul meu a luat pensia pe data de 10 iar pe 20 a decedat.Si spun că le cere o lună pensia înapoi deoarece nu li se acordă ajutorul de înmormântarea.Eu unul știu și că mă minte pt a profita de situația care este dar înainte de a pune punct acestui caz am zis să mă consult cu cineva.Multumesc frumos și mult mi-aș dori un raspuns
Răspunde
 18-05-2024
Vizitator

Cine poate solicita pensia neîncasată din luna decesului pensionarului?

Sumele rămase neîncasate de către pensionarul decedat se acordă soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, moștenitorilor legali și/sau, după caz, celorlalți moștenitori testamentari, în condițiile dreptului comun.

Cine poate solicita ajutorul de deces?

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:

a) soţul supravieţuitor;

b) copilul;

c) părintele;

d) tutorele;

e) curatorul;

f) oricare altă persoană.
Răspunde
 18-05-2024
Vizitator
AJUTORUL DE DECES ACORDAT ÎN TEMEIUL LEGII PENSIILOR 263/2010

În sistemul public de pensii, ***în afara pensiilor, se mai poate acorda şi ***un ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia (care nu era asigurat ori nu era pensionar la data decesului).

Conform acestor prevederi pensia din luna decesului a persoanei decedate se cumuleaza (se aduna) cu ajutorul de deces.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.