Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
06-09-2024 |
 | Gio
|
| Buna ziua! Va rog, imi puteti spune daca prevederile art. 56 din Legea 360/2023 (tinand cont si de prevederile punctului 120 din Normele de aplicare) sunt valabile in situatia in care sunt pensionar cu pensie anticipata partial (pensionat in anul 2021 conform Legii 263/2010). Conform noii definitii a stagiului de cotizare din legea 360/2023 (art. 3 lit. q), acesta cuprinde atat stagiile contributive, cat si perioadele asimilate si necontributive considerate, prin legi, ca fiind stagii de cotizare. Mentionez ca am 63 ani si: - 35 ani 8 luni si 25 zile-stagiu contributiv; - 4 ani 8 luni si 18 zile-perioada asimilata (serviciu militar si perioada cursuri invatamant superior la zi). Multumesc! | |
|
|
|
06-09-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| |
|
|
06-09-2024 |
 | Gio
|
| |
|
|
06-09-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pe noua lege 360/2023 aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta cand veti implini 65 de ani. Pana atunci ramaneti pensionat anticipat partial si pe noua lege 360/2023 (timp de inca 2 ani) deoarece aveti stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. | |
|
|
|
06-09-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Conform legii noi 360/2023: - pensia anticipata fara diminuare se da cand stagiul total de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare (de 35 ani) cu cel putin 5 ani (cu 5 ani si mai mult de 5 ani); - pensia anticipata partiala (cu diminuare, cu penalizare) se da cand stagiul total de cotizare este egal cu stagiul complet de cotizare (de 35 ani) sau mai mare decat acesta cu pana la 5 ani (fara a depasi 5 ani); Conform legii vechi 263/2010: - pensia anticipata fara diminuare se da cand stagiul total de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare (de 35 ani) cu cel putin 8 ani (cu 8 ani si mai mult de 8 ani); - pensia anticipata partiala (cu diminuare, cu penalizare) se da cand stagiul total de cotizare este egal cu stagiul complet de cotizare (de 35 ani) sau mai mare decat acesta cu pana la 8 ani (fara a depasi 8 ani); Observatie: Cand stagiul total de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare (de 35 ani) cu o perioada cuprinsa intre 5 ani si 8 ani - atunci pe legea noua 360/2023 este vorba de o pensionare anticipata fara diminuare, iar pe legea veche 263/2010 este vorba de o pensionare anticipata partiala (cu diminuare). Doar un functionar de la casa de pensii poate sa spuna daca dupa recalcularea unei pensii anticipate partial pe legea veche 263/2010 - aceasta pensie va ramane o pensie anticipata partial (cu diminuare) si pe legea noua 360/2023 sau va deveni, se va transforma in pensie anticipata fara diminuare pe legea noua 360/2023, in situatia in care stagiul total de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare (de 35 ani) cu o perioada cuprinsa intre 5 si 8 ani (mai mare de 5 ani si mai mica de 8 ani). | |
|
|
|
06-09-2024 |
 | Gio
|
| Am citit ce ati scris. Totusi, cum se aplica prevederile art. 3 lit q) din Legea 360/2023 in corelare cu cele din art. 56? art. 3 litera q) stagiu de cotizare - perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate şi perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii; Aceasta definitie nu mai corespunde cu definitia stagiului de cotizare din Legea 263/2010, care prevede numai stagiu contributiv. | |
|
|
|
06-09-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pentru stagiul asimilat si pentru stagiul necontributiv se dau puncte asa cum se dau puncte pentru stagiul contributiv sau pentru perioadele de stabilitate (cand stagiul contributiv depaseste 25 ani vechime in munca, peste 25 de ani lucrati). | |
|
|
|
06-09-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Aceste puncte sunt alcătuite din: Puncte de contribuțivitate, care reprezintă totalul contribuțiilor efectuate. Puncte de stabilitate, care se calculează astfel: - 0,50 puncte/an pentru ani de muncă între 26 și 30. - 0,75 puncte/an pentru ani de muncă între 31 și 35. Puncte de necontribuție, care includ perioadele de serviciu militar, șomaj sau studii universitare (0,25 puncte pentru fiecare an în aceste categorii) | |
|
|
|
07-09-2024 |
 | Gio
|
| Buna dimineata! Am inteles rationamentul din prezentarea dvs. In schimb, nu gasesc nici un exemplu in care se aplica prevederile art. 56 din Legea 360/2023!! Care este opinia dvs? Imi puteti da un exemplu? Am fost ca Casa de pensii judeteana, dar nu au reusit! Multumesc! | |
|
|
|
09-09-2024 |
 | Vizitatoare Vizitator |
| Buna ziua, Dupa cum ati indicat, datele dvs. indeplinesc conditiile din art. 56 (peste 40 ani stagiu de cotizare, din care 35 ani contributivi). Poate va ajuta: Art. 144 (3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare. (4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare. (7) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevazute de PREZENTA lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei. Avand in vedere: Art. 56. - Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare POT SOLICITA pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5. Cred ca trebuie si merita sa faceti cerere pentru pensie limita de varsta, in conditiile art. 56 ale PREZENTEI legi. Cf. aceluiasi articol, nu se transforma automat, este necesara cererea. Succes! | |
|
|
|
11-09-2024 |
 | Gio
|
| Multumesc! Am depus cererea la Casa de Pensii! Am vazut si un articol in Gandul (care a preluat o parte dintr-o emisiune TV a dlui Ciutacu), in care dna Ministru MM, a raspuns la aceasta intrebare, in sensul exprimat si de dvs. O zi frumoasa! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |