Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Aplicația pt legea noua a pensiei când este gata ?

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 19-01-2025
Vizitator
Am trimis cerere pt pensie la limita de vârstă la casa de pensii din noiembrie 2024, verbal am primit răspunsul cs nu au aplicatia pt noua lege. Si dacă ne incadram la pensie și nu mai me ducem la servici ce facem? Când pri.im decizia , dar pensia? Noi din ce trăim? Am 42 ani de munca?
Răspunde
 20-01-2025
Vizitator

Codul muncii

Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]

(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
.................
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data ***comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, ***pensiei pentru limita de varsta cu ***reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
.................

Observatii:

Contractul dvs de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

Daca dvs aveti un stagiu total de 42 ani atunci varsta standard in cazul dvs se reduce cu 5 ani si aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta.

Daca dvs indepliniti si conditia de varsta (cu 5 ani inainte de varsta standard) pe langa cea de stagiu pe care o indepliniti (un stagiu mai mare cu 5 ani decat stagiul complet de 35 ani: 35 + 7 = 42 ani) - atunci aveti dreptul sa depuneti dosarul pentru pensie de limita de varsta conform noii legi a pensiilor publice.

La data comunicarii deciziei de pensie pe noua lege va inceteaza contractul individual de munca.

Deci pana la data comunicarii deciziei de pensie daca dvs ati depus dosarul de pensionare la casa locala de pensii - contractul dvs de munca NU inceteaza si dvs aveti dreptul sa lucrati pana la data comunicarii deciziei de pensie cand contractul dvs de munca va inceta de drept.

Daca imi spuneti luna si anul nasterii va pot spune care este varsta standard de pensionare in cazul dvs pe noua lege si daca indepliniti conditia de varsta limita pentru pensionarea la limita de varsta.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.