Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Plata CASS

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 09-05-2026

Buna ziua ,
ma numesc FLorentin Avram,doresc o lamurire referitor la oprirea CASS la pensii:
- am o pensie limita de varsta peste 3000 lei( dosar 97036 emisa de Casa Ter. Petrosani) mi se opreste 10% pentru CASS
- am o indemnizatie conf. Decret 118/1990( urmas deportat, dosar 122481 emisa de Casa Ter. Petrosani) mi se opreste 10% pentru CASS
Intrebare :pentru aceasi persoana este legal sa faci aceste operatii de 2 ori?
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Astept raspuns.

Va multumesc.

Fl. Avram
Răspunde
 09-05-2026
Vizitator

Conform legislației fiscale în vigoare începând cu 1 august 2025 (modificările aduse prin Legea nr. 141/2025 și Codul Fiscal, Legea nr. 227/2015), reținerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10% atât din pensie (peste 3000 lei), cât și din indemnizația acordată în baza Decretului-lege nr. 118/1990 este considerată legală, fiind interpretată de autorități ca o taxare pe surse de venit distincte.

Deși este percepută ca o dublă impunere de către beneficiari, situația este justificată juridic prin faptul că indemnizația specială și pensia sunt tratate ca două venituri separate în baza aceluiași Cod Fiscal.

Concluzie: conform noilor măsuri fiscale, casa de pensii este obligată să rețină CASS separat pentru fiecare sursă de venit (pensie și indemnizație), chiar dacă acestea sunt cumulate pentru aceeași persoană.

Notă: Această măsură a fost contestată și a ajuns pe masa Curții Constituționale (CCR), existând sesizări privind neconstituționalitatea taxării duble a CASS (o dată la pensie, o dată la indemnizație).

Dar, până la o decizie definitivă a CCR, reținerile sunt efectuate conform legii (pensie și indemnizație).
Răspunde
 10-05-2026
Vizitator
Având în vedere ca CCR (Curtea Constituțională) nu a pronunțat încă o decizie definitivă cu privire la dubla impunere a CASS de 10% atât din valoarea pensiei care depășește 3000 lei cât și din valoarea indemnizației prevăzute de Decretul lege 118/1990 - dvs ați putea să deschideți un proces civil împotriva casei locale de pensii la tribunalul județean și în cadrul acestui proces sa formulați o excepție de neconstituționalitate a legii care prevede dubla impunere a CASS ului (și din pensie și din indemnizație).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.