Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Cumul pensie anticipata cu venit din "membru comisie de cenzori"

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 17-11-2013
Vizitator
Intrucit indeplinesc conditiile de cotizare in sistemul de pensii (35 ani) si am peste 62 ani as dori sa ma pensionez anticipat partial stiind ca voi primi o penalizare de 0,75 x nr.luni anticipare. Problema este ca realizez unvenit de 400 lei/luna ca membru al unei comisii de cenzori la o societate cu capital privat. Societatea plateste petru aceasta suma toate obligatiile catre stat inclusiv CAS. Doresc sa stiu daca pot iesi la pensie, nu cumva ca acest venit sa fie interpretat ca un cumul de salariu + pensie anticipata. M-am adresat in diverse locuri (inclusiv la casa de pensii dar nu am primit un raspuns clar, edificator. Unii zic ca pot, altii ca nu. Care este inerpretarea corecta a legii?
Răspunde
 20-03-2014
Vizitator

Sunt in aceeasi situatie. Cum ati rezolvat situatia? Va rog sa-mi raspundeti.Multumesc.
Răspunde
 20-03-2014
Vizitator
Cu toate "sapaturile" facute nu am reusit decit sa fiu lamurit de un jurist specializat pe legislatie de pensii ca nu am nicio sansa ca in calitate de pensionar anticipat sa pot cumula un venit din membru in comisie de cenzori. Acest venit se considera ca un venit salarial si chiar daca este mic in raport chiar si cu salariulminim pe economie nu ai voie sa il cumulezi la pensia anticipata. Deci ori pensie anticipata sise renunta la aceasta calitate sau pastrezi calitatea si amini iesirea la pensie. O prostie cit casa bagata in lege de guvernul Boc. Nu vad care este pierderea statului....acel venit vine din mediul privat, in plus pensionatul anticipat este "pedepsit" cu virf si indesat prin penalizare la pensie....iar aceasta interdictie vine ca bomboana pe coliva ...caci de cireasa pe tort nu poate fi vorba.
Răspunde
 20-03-2014
Vizitator
Nu cred ca au curajul sa invoce in scris doar art 118 din L263/2010
Răspunde
 20-03-2014
Vizitator
Buna ziua,
V-as sfatui sa faceti o adresa in scris catre Casa Jud de Pensii de care apartineti (sunt obligati sa raspunda in scris, in 30 zile), in care sa cereti sa vi se comunice care sunt motivele pt care nu va incadrati la art6 alin 1, IV, lit c sau e din L263/2010, avand in vedere ca venitul obtinut este cf art 114, alin 1 pct b.
A rt 6 (1) IV prevede ca in situatia in care indemnizatia bruta anuala nu depaseste de 4 ori sal mediu anual, sunt indeplinite conditiile pt a beneficia incontinuare de pensia anticipata.
Art 55 din Cod Fiscal alin 2 lit f prevede ca venitul cenzorului este de asimilat salariilor, deci se retine CAS, ceea ce inseamna ca in conformitate cu Legea 263/2010 nu va puteti incadra la art 6 (1) I lit d, care prevede ca pensia s-ar suspenda daca realizati venituri de nat profesionala, ALTELE DECAT CELE SALARIALE. Nu va puteti incadra nici la art 6(1) I,lit a deoarece obtineti venituri asimilate salariilor dar fara contract de munca, deci pensia nu se poate suspenda
Concluzie beneficiati de pensie anticipata/partial anticipata. Caz rezolvat!!!
Răspunde
 27-08-2014
Vizitator
Cei care obţin dreptul la pensie anticipată nu pot cumula pensia cu alte venituri, iar în cazul în care au obţinut dreptul la pensie şi reuşesc să se angajeze, vor fi nevoiţi să-şi suspende dreptul până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Răspunde
 27-12-2017
Vizitator
Incepand cu 23.11.2017 puteti cumula pensia cu venitul despre care faceti vorbire.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.