| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 08-12-2018 |
 | Elena Vizitator |
| Buna ziua, Ma numesc Elena si as dori sa va prezint urmatoarea situatie: sotul meu s-a pensionat anul acesta la data de 08 10 2018,pensie anticipata partial.A lucrat in invatamant 41, 7 luni si 25 de zile ,nascut in anul 1955. Nemultumirea noastra este ca si eu ca femeie am lucrat tot in invatamant 40 ani si10 luni.Avem aceeasi pregatire ,liceu pedagogic si facultate ,aceeasi salarizare si totusi la stabilirea pensiilor este diferenta.Eu ,ca femeie am o pensie mai mare cu 136 de lei .Numarul meu de puncte este de 47,974,iar el are 50,688.Va rugam sa ne explicati de unde aceasta diferenta sau daca s-a gresit undeva la el si ce trebuie sa facem in continuare? Mentionez ca pensia lui nediminuata este cu aceasta diferenta mai mica ,diminuarea este de 70 lei pana la implinirea varstei de 65 ani.Cui sa ne adresam si ce sa cerem,fiind in perioada de 30 de zile de depunere a contestatiei. Multumesc anticipat! | |
|
|
|
| 08-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| n termen de 30 de zile de la data primirii celor doua decizii de pensionare daca dvs si sotul dvs considerati ca trebuia sa primiti fiecare cate o pensie mai mare decat cea stabilita prin deciziile de pensionare atunci formulati o CONTESTATIE catre CASA JUDETEANA DE PENSII prin care sa solicitati fiecare dintre dvs RECALCULAREA PENSIEI PRIMITE. In contestatia sotului acesta trebuie sa mentioneze ca pensia lui este diminuata fata de pensia dvs cu toate ca ati lucrat acelasi timp si in aceleasi conditii si astfel se impune relacularea pensiei primite de el. Contestatia trebuie sa cuprinda numele si prenumele dvs, domiciliul, motivul contestatiei - recalcularea pensiei pe motiv ca este prea mica (puteti aduce aici unele argumente) - cui ii este adresata - Casei Judetene de Pensii- si semnatura dvs pe contestatia dvs si semnatura sotului dvs pe contestatia lui. La contestatie atasati in dosar si Decizia de pensionare corespunzatoare. Dar eu va spun ca aceste diferente se pot datora si faptului ca dvs ati avut poate un salariu mai mare iar sotul dvs a avut un salariu mai mic in anumiti ani sau in anumite luni si astfel si suma cu care ati cotizat fiecare la stat este diferita. Insa daca considerati ca trebuia sa primiti o pensie mai mare atunci puteti solicita recalcularea pensiei prin contestatie la Casa Judeteana de Pensii in termen de 30 de zile de la primirea - comunicarea deciziei de pensionare. - asa cum am explicat. | |
|
|
|
| 08-12-2018 |
 | Carp Vizitator |
| Diferenta este facuta de stagiul complet de cotizare. Impartiti 50,688xx puncte la 35 ani(stagiul complet de cotizare) la sot. Impartiti 47,974xx puncte la 31 ani si (x) luni la sotie. Toate aceste date le gasiti in cele doua decizii. | |
|
|
|
| 09-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Valoarea pensiei o obtineti prin inmultirea numarului de puncte (47,974 puncte in cazul dvs si 50,688 puncte in cazul sotului dvs) cu valoarea punctului de pensie care variaza de la luna la luna dar care este aceeasi atat in cazul dvs cat si in cazul sotului dvs. Exemplu: daca intr-o luna valoarea punctului de pensie este de X (atat in cazul dvs cat si in cazul sotului dvs) atunci obtineti valoarea pensiei dvs inmultind 47,974 puncte cu X si valoarea pensiei sotului dvs inmultind 50,688 puncte cu X. Valoarea X a punctului de pensie intr-o luna se stabileste de Institutul National de Statistica (in functie de salariul mediu brut pe economie) si este aceeasi pentru orice pensionar. Pensia dvs este diferita fata de pensia sotului dvs deoarece numarul de puncte este diferit - variaza de la pensionar la pensionar, dar valoarea punctului de pensie cu care inmultiti numarul de puncte este aceeasi (la toti pensionarii). | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Carp Vizitator |
| Ar fi bine sa fie asa d-le net. Sa va fac si probe la afirmatiile facute: 47,974x1100=52.772 lei pensie bruta 50,688x1100(valoarea punctului de pensie)=55.757 lei pensie bruta Sa va creada cine vrea. O observatie: Daca va fi stearsa postarea mea, imediat imi voi inchide contul si nu voi mai da nici un raspuns pe acest forum. Am unde sa dau raspunsuri si fara sa-mi fie sterse postarile. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Prin Contestatie la Casa Judeteana de Pensii dvs si sotul dvs puteti obtine o marire, o crestere a numarului punctelor de pensie si implicit si o marire, o crestere a pensiilor dvs. - recalcularea pensiilor. Pensiile dvs pot varia de la luna la luna plus sau minus cativa lei in functie de modificarea - cresterea sau scaderea valorii punctului de pensie. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Carp Vizitator |
| V-am explicat de unde vine diferenta. Stagiul complet de cotizare(la cat s-a impartit totalul punctelor). Pentru a lamuri problema trebuie sa postati pentru fiecare in parte, urmatoarele date si elemente: 1-Ziua, luna si anul nasterii. 2-Ziua, luna si anul punerii in plata a pensiilor. 3-Total stagiu de cotizare 4-Din ce se compune acesta Pentru punctele 2-4 datele le gasiti mentionate in decizie. Contestatia poate avea urmatoarele urmari: -Raspunsul va veni in 2-3 ani -Pensia poate sa cresca -Pensia poate sa scada -Pensia poate sa ramana la fel | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Valoarea X reprezinta valoarea punctului de referinta (VPR) care la randul sau se calculeaza in functie de valoarea punctului de pensie. Daca valoarea punctului de pensie creste (scade) atunci va creste (scadea) si valoarea punctului de referinta. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Carp Vizitator |
| Raspunsurile date de d-vostra se refera la prevederi din proiectul noii legi a pensiilor. Eu am dat raspunsuri pe legislatia actuala, care a produs efecte in cele doua dosare. Asadar: Sa postam raspunsuri cu acoperire in legi care produc efecte, nu in proiecte de legi. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| | Valoarea pensiei se obtine prin inmultirea numarului de puncte de pensie cu valoarea punctului de referinta (care depinde de valoarea punctului de pensie). | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| | Valoarea pensiei se obtine prin inmultirea numarului de puncte de pensie cu valoarea punctului de referinta (care depinde de valoarea punctului de pensie). | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| | Din eroare de internet s-au transmis doua mesaje identice... | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| | Diferenta vine atat de la stagiul de cotizare - cati ani a lucrat pensionarul cat si de la cuantumul veniturilor realizate de pensionar pe perioada angajarii care determina numarul final de puncte de pensie. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Carp Vizitator |
| Din cate observ nu stapaniti legislatia pensiilor publice. Intrebare: Precizati legea, articolul si aliniatul care prevede valoarea punctului de referinta. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Pot sa spun dar nu cu certitudine ca valoarea punctului de referinta se obtine prin impartirea la 25 a valorii punctului de pensie. Deci VPR = Val punct pensie / 25 25 reprezinta vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor. Articol: https://www.romaniatv.net/formula-de-calcul-a-pensiilor-dupa-noua-lege-precizari-exclusive-facute-de-ministrul-muncii_440681.html | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Carp Vizitator |
| Sa nu vorbim de ce va fi, sau nu va fi, in septembrie 2021. Eu cred ca nu va fi. Sa postam doar ce prevede legislatia in vigoare. | |
|
|
|
| 10-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Ok. Val punct pensie in anul 2018 = 1100 lei. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |