Ești aici > Forum > Litigii

Sulte in cartera funciara

Forum întrebări juridice - Litigii
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 31-07-2022
Vizitator
Buna ziua,
Dupa decesul tatalui meu in 2014 am mostenit o casa si gradina aferenta, eu avand cota intreaga deoarece mama mea a renuntat la partea ei.
Casa si terenul au fost dobnadite de tata in 1993 pe baza unei hotarari judecatoresti. In acea hotarare erau trecute unele sulte pe care trebuia sa le plateasca catre frati si surori. Nu am nici o dovada ca aceste sulte au fost platite sau nu, iar anul acesta cand am facut intabularea sultele sunt inscrise in cartea funciara.
Intrebarea mea ce pot sa fac sa scap de aceste sulte? Sunt prescrise? Ce cale ar trebui sa urmez?
Multumesc.
Răspunde
 06-09-2022
Vizitator

Plata sultelor s-a prescris prin prescriptie extinctiva deoarece au trecut mai mult de 3 ani din anul 1993 si pana in prezent.

Dvs trebuie sa depuneti o actiune in instanta pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva de radiere a sultelor din cartea funciara ca urmare a prescrierii lor.

Temeiul actiunii este art.907 Cod civil si actiunea se numeste actiune in rectificarea inscrierii in cartea funciara prin radierea sultelor prescrise prin prescriptia extinctiva de 3 ani.

Capitolul IV : Cod Civil

Rectificarea inscrierilor de carte funciara

Art. 907

Noţiune

(1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.

(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.

(3) Situaţia juridică reală trebuie să rezulte dintr-o recunoaştere făcută de titularul înscrierii a cărei rectificare se solicită, prin declaraţie dată în formă autentică notarială, ori dintr-o hotărâre judecătorească definitivă pronunţată împotriva acestuia, prin care s-a admis acţiunea de fond. Acţiunea de fond poate fi, după caz, o acţiune în anulare, rezoluţiune, reducţiune sau orice altă acţiune întemeiată pe o cauză de ineficacitate a actului juridic.
Răspunde
 06-09-2022
Vizitator
Mai intai trebuie sa obtineti hotararea judecatoreasca care sa constate si sa pronunte prescrierea sultelor prin prescriptia extinctiva de 3 ani.

Si apoi pe baza hotararii judecatoresti trebuie sa solicitati functionarului de la cartea funciara radierea sultelor din cartea funciara prin rectificare conform art.907 Cod civil.
Răspunde
 06-09-2022
Vizitator
O alta cale pentru evitarea unei actiuni in instanta ar fi : ca fratii si surorile beneficiari ai sultelor sau mostenitorii acestora sa dea o declaratie autentica notariala la un notar public prin care : fie recunosc ca sultele le-au fost platite de catre tatal Dvs, fie ca renunta la plata acestor sulte pentru ca s-au prescris si nu ar avea castig de cauza in instanta.

Pe baza acestor declaratii autentice notariale Dvs puteti solicita functionarului de la cartea funciara sa radieze sultele din cartea funciara prin rectificare conform art.907 Cod civil.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.