Ești aici > Forum > Litigii

Sunt nedreptatit printr-un act de vanzare cumparare facut in graba.

Forum întrebări juridice - Litigii
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 26-11-2018
Vizitator
Am cumparat un teren in anul 1996 cu un prieten ce mi-a imprumutat o parte din bani pentru acte, si conditia lui a fost a si garantie sa fie coproprietar. Am acceptat sa pot dobandi terenul(nu a fost o suma mare).Dupa mai multi ani prietenul meu a decedat. precizez ca acesta sau familia lui nu s-a implicat cu nimic in aducerea spre folosinta sau intretinere,imprejmuire sau alte activitati pentru acest teren aflat atunci in extravilan. Personal efectuiand demersuri pentru a se extinde intravilanul in zona, achitand an de an taxele si impozitele,pe teren si apoi pe constructia facuta de mine fara participarea altcuiva.
In anul 2016 avand unele rpobleme de sanatate cu sotia am intentionat sa vand terenul, insa sotia prietenului (defunct) semnatara a actului de vanzare cumparare, nu a consimtit vanzarea moticand ca nu este de acord cu instrainarea terenului,"acesta facand parte din rezervele familiei".
Intrebare :Pot dobandi proprietatea dupa 22 de ani in care eu m-am ocupat si stapanit terenul efectiv, fara ca ei sa se implice sau sai intereseze in vreun fel?
Răspunde
 01-12-2018
Vizitator

1. Dvs nu puteti deveni proprietar asupra intregului teren daca ati stapanit terenul timp de 22 ani deoarece nu aveti un just titlu, un act juridic numai pe numele dvs.

Justul titlu - contractul de vanzare cumparare este si pe numele sotiei (sau a prietenului dvs) si are si aceasta dreptul la o parte din teren.

2. Dar puteti deveni proprietar pe intregul teren daca sunteti trecut proprietar asupra intregului teren in CARTEA FUNCIARA din anul 2013. - in baza art.931 Cod civil.
Acest articol prevede ca trebuie sa stapaniti terenul cu buna-credinta timp de 5 ani de la data inscrierii dvs ca proprietar in cartea funciara - din anul 2013 pana in anul 2018 au trecut 5 ani.

Daca nu sunteti trecut proprietar in cartea funciara asupra intregului teren atunci trebuie sa cereti in instanta impartirea terenului dintre dvs si sotia prietenului dvs si dvs puteti vinde numai COTA -PARTE ce va revine dupa impartirea terenului.

Pentru a va apara trebuie sa apelati la un avocat si sa ii aduceti in atentie si articolul 931 Cod civil referitor la dobandirea dreptului de proprietate prin inscriere in cartea funciara.(poate puteti dobandi proprieattea conform acestui articol).
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.