Forum întrebări juridice - Relaţii de familie |
|
|
13-07-2020 |
 | Anca Vizitator |
| Buna ziua, Am platit,luna de luna,din anul 2011, pensie alimentara fiului meu . Acum a terminat facultatea, luna viitoare implineste 22 de ani si nu doreste sa continue studiile , urmand sa.si gaseasca un loc de munca. As dori sa aflu ce este de facut , din punct de vedere legal, in continuare . Platesc in continuare pensia alimentara sau trebuie facut un demers anume din care sa reiasa ca nu mai trebuie platit ? Sau pur si simplu nu mai trimit acea suma (totul de facea prin posta )? Multumesc! | |
|
|
|
14-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Conform art.499 alin.3 Cod civil - dvs sunteti obligata sa platiti pensie alimentara fiului dvs major pana la terminarea studiilor, dar fara ca acesta sa depaseasca varsta de 26 de ani. Dupa terminarea facultatii, dvs puteti plati in continuare pensie alimentara fiului dvs dar numai in mod facultativ, daca doriti sa va indepliniti in continuare obligatia de intretinere in calitate de parinte al fiului dvs. | |
|
|
|
14-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Art.499 - COD CIVIL Obligaţia de întreţinere (1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională. (2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională. (3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani. (4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială. | |
|
|
|
14-07-2020 |
 | Anca Vizitator |
| Mulțumesc pentru răspunsuri. Stiam aceste date , dar vreau sa ma asigur ca nu voi fi acuzată de celălalt părinte, acuzată din punct de vedere legal. Grija mea față de copil este altceva. Consider că la 22 ani rămâne doar pentru mine copil. Mai pe scurt , să nu mă trezesc dată în judecată pentru ceva . Vreau să fie totul legal. Mulțumesc! | |
|
|
|
14-07-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Daca pana la varsta de 26 de ani, copilul dvs major nu urmeaza alte cursuri, studii nici dvs nu trebuie sa ii mai platiti acestuia pensie alimentara. Dupa implinirea varstei de 26 de ani, dvs nu mai aveti obligatia legala de a plati pensie alimentara copilului dvs major. | |
|
|
|
09-01-2021 |
 | Ștefănescu veronica Vizitator |
| Buna ziua .fiica mea împlinește vârsta de 18 ani în ianuarie la sfarsit.ea eclasa 11.cum trebuie să procedez ca să primească în continuare | |
|
|
|
18-12-2021 |
 | Skd4x4 Vizitator |
| Vizitator a scris pe 14-07-2020: Art.499 - COD CIVIL Obligaţia de întreţinere (1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională. (2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională. (3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani. (4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială. | |
|
|
|
08-01-2024 |
 | TeLe vizat Vizitator |
| Bună ziua, Copilul meu este student în anul 2. Aș dori să știu dacă la finalul studiilor de licență după obținerea diplomei de absolvire mai este necesară plata pensiei alimentare sau aceasta va trebui susținută în continuare până la finalizarea studiilor de master (eventual). În situația în care studentul are un job cu normă fracționată sau chiar cu normă întreagă mai poate beneficia de pensie alimentară? Trebuie să ținem cont de faptul că jobul este considerat ca fiind susținător financiar direct, acesta ducând anularea dreptului la pensie alimentară? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns! | |
|
|
|
06-07-2024 |
 | Cecilia Vizitator |
| Bună ziua,îmi puteți spune vă rog dacă parintele divorțat mai este obligat la pensia alimentară pentru fiul care a terminat facultatea de istorie,are 23 de ani și se va înscrie la un master în educație unde vă primi o bursă de 3000 de lei,un venit mai mare ca al părintelui care mai are un copil la facultate în întreținere. Mulțumesc, o zi bună. | |
|
|
|
06-07-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Aceste aspecte le puteti invoca doar in instanta. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |