Ești aici > Forum > Relaţii de familie

Casatorie cu minora de 17 ani

Forum întrebări juridice - Relaţii de familie
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 09-05-2022
Vizitator
Buna ziua.Vă rog să-mi spuneți pas cu pas ce trebuie să fac in urmatoarea situatie:Băiatul meu are 20ani si doreste sa se căsătorească cu o fata care are doar 17 ani jumate la data la care este programată nunta,in mai.Am fost la primărie și ne-a spus că e nevoie sa meargă mama fetei si cu fata la judecatorie pentru ași da acordul in legătură cu cununia.Au fost azi dar le-au trimis înapoi la primărie după ancheta sociala(nici nu prea a stat de vorbă cu ele pentru a le explica clar ce trebuie să faca)Va rog să mă informati ce trebuie să facem.(O declarație notarială nu ar fi suficientă?)Va multumesc anticipat.
Răspunde
 09-05-2022
Vizitator

Art 272 al Noului Cod Civil privind varsta matrimoniala stipuleaza: "(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani. (2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului. (3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta. (4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca. (5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti".
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.