Ești aici > Forum > Relaţii de familie

Re:Re:Pensie alimentara intre 18-26 ani

Forum întrebări juridice - Relaţii de familie
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  1  3 Final
 20-01-2025
Vizitator
Scuzati-ma dar ultima postare nu este pentru dvs ci pentru un utilizator al sectiunii LEGEA PENSIILOR de pe acest forum.

Din greseala am publicat aceasta postare pe aceasta adresa.
Răspunde
 20-01-2025
Vizitator

Ar fi bine ca administratorul forumului sa stearga postarea pe legea pensiilor de pe adresa relatii de familie aceasta fiind publicata pe adresa legea pensiilor.
Multumesc pentru intelegere.
Răspunde
 20-01-2025
Vizitator
Cod procedura civila

CAPITOLUL III
Aplicarea legii de procedură civilă

Art. 33

Interesul de a acţiona

Interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual. Cu toate acestea, chiar dacă interesul nu este născut şi actual, se poate formula o cerere cu scopul de a preveni încălcarea unui drept subiectiv ameninţat sau pentru a preîntâmpina producerea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara.

Observatie: nu e cazul dvs deoarece fiica dvs trebuie sa faca o tripla dovada in proces cu acte: ca a implinit 18 ani si este majora, ca isi continua studiile si ca dvs nu mai doriti sa ii platiti pensie alimentara pe viitor in conditiile in care fiica dvs isi continua studiile si are dreptul la pensie alimentara.
Răspunde
 20-01-2025
Vizitator
Dovada continuarii studiilor este cea mai importanta in instanta deoarece de aceasta depinde plata pensiei alimentare pe viitor si instanta nu poate sti daca pe viitor fiica dvs isi va continua studiile pentru a va obliga pe dvs in mod anticipat la plata pensiei alimentare catre fiica dvs.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Daca dvs sunteti actionat in instanta pentru plata pensiei alimentare pe motiv de continuare de studii si dvs declarati in instanta ca sunteti de acord sa platiti pensie alimentara pana la finalizarea studiilor de catre fiica dvs dar fara a depasi varsta de 26 ani, conform legii, codului civil - atunci instanta va pronunta o hotarare de expedient prin care va constata intelegerea dintre partile din proces (de tranzactie judiciara) si cred ca nu veti fi obligat la plata de cheltuieli judiciare.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Dovada continuarii studiilor este cea mai importanta in instanta deoarece de aceasta depinde plata pensiei alimentare pe viitor si instanta nu poate sti daca pe viitor fiica dvs isi va continua studiile pentru a va obliga pe dvs in mod anticipat la plata pensiei alimentare catre fiica dvs - adica nu inainte de implinirea varstei de 18 ani de catre fiica dvs (in speta nu la varsta de 17 ani) ci dupa ce fiica dvs implineste 18 ani devine majora si se afla in continuare de studii.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Dvs trebuie sa platiti pensie alimentara fiicei dvs atat timp cat aceasta isi continua studiile fara a depasi varsta de 26 ani daca aceasta a implinit 18 ani si a devenit majora cu capacitate deplina de exercitiu.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Acest lucru va hotari si instanta de tutela.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
La fel se prevede si in Codul civil.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Vizitator a scris pe 20-01-2025:
Daca fiica dvs a implinit deja 18 ani inainte de data depunerii cererii de chemare in judecata impotriva dvs pentru pensie alimentara atunci cererea trebuie depusa de fiica dvs personal ea fiind majora si are capacitate de exercitiu deplina.

Daca fiica dvs implineste 18 ani la sfarsit de luna dupa depunerea cererii de chemare in judecata impotriva dvs pentru pensie alimentara atunci cererea trebuie depusa de fiica dvs personal dar cu INCUVIINȚAREA mamei sale deci cererea in judecata ar putea fi depusa si de mama ei fiica dvs nefiind inca majora avand inca varsta de 17 ani si nu 18 ani impliniti.

Dupa varsta de 18 ani fiica dvs are dreptul la pensie alimentara din partea dvs daca se afla in continuare de studii: liceu, scoala profesionala sau facultate pana cand fiica dvs implineste 26 de ani.

In lege se stipuleaza doar faptul ca pensia alimentara trebuie platita pana la finalizarea studiilor, chiar daca acel copil a devenit major, pana la varsta de 26 de ani daca sunt continuate studiile. Copilul trebuie sa dovedeasca doar apartenenta la o forma de invatamant si nu rezultatele la scoala.

Ok am înțeles.Va mulțumesc pentru informații.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Completare

Daca dvs sunteti la zi cu plata pensiei alimentare atunci nici fiica dvs cu incuviintarea mamei sale si nici mama sa nu pot depune cerere de chemare in judecata pentru plata pensiei alimentare ANTICIPAT inainte de implinirea varstei de 18 ani deoarece fiica dvs trebuie sa dovedeasca in instanta ca este majora a implinit varsta de 18 ani si ca se afla in continuare de studii prin prezentarea in instanta de acte care sa dovedeasca aceste aspecte.

Aceasta deoarece dupa implinirea varstei de 18 ani de catre copil pensia alimentara se plateste de catre parinte doar daca copilul devenit major se afla in continuare de studii pana la varsta de 26 ani.

De asemenea fiica dvs trebuie sa mai dovedeasca ca dvs REFUZATI sa ii mai platiti pensie alimentara dupa implinirea de catre aceasta a varstei de 18 ani daca isi continua studiile.

Daca dvs cunoscand legea ii platiti de buna voie pensie alimentara fiicei dvs si dupa implinirea varstei de 18 ani daca fiica dvs se afla in continuare de studii fara a depasi varsta de 26 ani atunci cererea fiicei dvs prin care dvs sunteti chemat in judecata pentru plata pensiei alimentare cererea poate fi respinsa de instanta ca lipsita de interes.

Va mulțumesc de info.Sant la zi cu pensia alimentară și,chiar i-am cerut mamei fiicei mele,un număr de cont unde să-i pot plăti pensia și de luna viitoare,chiar daca luna aceasta împlinește 18 ani ,dar este inca in liceu și știu că trebuie să plătesc.Nu are motive să facă cerere sau dosar de judecată pentru neplata pensiei alimentare..și a mai adăugat și Autoritatea Tutelară ca parte în proces.Inca nu am văzut sau primit motivele dosarului,este doar înregistrat pe portal,dar aștept să văd ce motiv ar putea fi? Mulțumesc de info și ajutor încă o dată.O zi bună.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
O zi buna.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
***Conform Codului de procedura civila cererea trebuie sa aiba un interes nascut si actual (adica prezent) si nu viitor.

Deci instanta nu poate judeca o cerere cu un interes anticipat si viitor (pentru varsta de 18 ani neimpliniti in cazul fiicei dvs) ci doar pentru un interes nascut si actual adica prezent (pentru varsta de 17 ani impliniti a fiicei dvs).

La implinirea varstei de 18 ani fiica dvs trebuie sa depuna personal cererea in instanta pentru plata pensiei alimentare daca isi continua studiile si dvs refuzati sa ii mai platiti pensie alimentara - deoarece fiica dvs este majora si are capacitate deplina de exercitiu.

Totusi depinde si ce solicita fiica dvs prin cererea in instanta: daca solicita doar majorarea pensiei alimentare atunci aceasta cerere poate fi depusa in instanta oricand.
Am înțeles...deci dat fiind că,nu am refuzat sa plătesc în continuare pensia alimentară până termină liceul,chiar și după ce împlinește 18 ani,ar putea fi o cerere de mărire pensie alimentară?Dar ce rol are Autoritatea Tutelară in acest dosar? Mulțumesc
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Totusi depinde si ce solicita fiica dvs prin cererea in instanta: daca solicita doar majorarea pensiei alimentare atunci aceasta cerere poate fi depusa in instanta oricand - in sensul ca, atunci cand fiica dvs si mama sa constata ca veniturile lor s-au diminuat (de exemplu fiica dvs nu are bursa de studii sau sociala) si veniturile dvs s-au majorat (ca aveti resurse financiare de a plati mai mult).
Am înțeles că poate fi vorba de marire pensie alimentară dar ,așa este legal,sa fie adăugata și Autoritatea Tutelară ca parte în dosar? Mulțumesc.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Autoritatea Tutelara in cauzele cu minori poate avea in proces calitate procesuala activa daca este de partea reclamantului minor (cel care introduce cererea de chemare in judecata) sau poate avea calitate procesuala pasiva daca este de partea paratului minor (cel impotriva caruia se introduce cererea de chemare in judecata).

Deci in ambele cazuri autoritatea tutelara apara interesele minorului.

De asemenea, autoritatea tutelara este un serviciu public din cadrul primariei care poate oferi informatii cu privire la anchetele sociale solicitate de instanta de tutela.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Fiica dvs fiind inca minora avand 17 ani si nu 18 ani impliniti se poate ca autoritatea tutelara sa fie parte in dosar alaturi de fiica dvs si mama sa.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Autoritatea Tutelara apara drepturile minorilor, interzisilor judecatoresti precum si ale persoanelor care desi sunt majore nu isi pot apara drepturile si interesele legitime (prevazute de lege) din cauza unor boli de care acestea sufera.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Vizitator a scris pe 21-01-2025:
Fiica dvs fiind inca minora avand 17 ani si nu 18 ani impliniti se poate ca autoritatea tutelara sa fie parte in dosar alaturi de fiica dvs si mama sa.
Da mulțumesc..am înțeles răspunsul dar,până se va da primul termen de judecată,fata mea o să aibă deja 18 și este în deplinătatea facultăților mintale.Nu are probleme de sănătate de genul, să nu poată să gândească pentru ea.Mama dânsei,își pierde calitatea procesuală activă și dacă înțeleg bine,fata mea va trebui să facă personal această acțiune în instanță.. împreună cu mama ei și cu Autoritatea Tutelară...deși acum ,mama fetei mele are pe numele dânsei dosarul înregistrat,nu isi va pierde dreptul să ceară dânsa,mama,mărire pensie alimentară?odată ce,tot luna aceasta,fetița mea va face 18 ani..și cum am mai spus... primul termen se va da sigur,de luna viitoare,după ce va fi deja majoră.Deci...se va mai lua în considerare cererea mamei,dacă fata mea va avea deja 18 ani?Sau va fi nulă și va trebui ca fata mea să facă sau refacă pe numele de majoră,cererea? Mulțumesc de ajutor.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Depinde ce veti solicita dvs in instanta.
Răspunde
 21-01-2025
Vizitator
Daca fiica dvs isi continua studiile si are dreptul la plata pensiei alimentare pe viitor atunci cred ca autoritatea tutelara se mentine fata de fiica dvs si dupa implinirea varstei de 18 ani si dupa ce fiica dvs devine majora - deoarece autoritatea tutelara trebuie sa realizeze anchete sociale prin care sa constate daca dvs ii platiti in continuare pensie alimentara fiicei dvs, anchete sociale solicitate de instanta de tutela (pentru minori si familie, mai ales cand este vorba de familii despartite, destramate).

Deci in instanta ar putea fi parte si autoritatea tutelara alaturi de fiica dvs si mama sa, avand calitate procesuala activa (de partea reclamantului) pentru motivele prezentate mai sus (anchete sociale pentru plata pensiei alimentare).
Răspunde
RăspundeStart  1  3 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.