Ești aici > Forum > Relaţii de familie

Divort fara prezenta unuia dintre soti

Forum întrebări juridice - Relaţii de familie
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 12-06-2019
Vizitator
Buna ziua! Eu si sotul meu forim sa facem divortul de comun acord, problema este ca el este in Italia, eu in Romania. Stiu deja ca pentru depunerea actelor nu este necesara prezenta sa, si va face o imputernicire la ambasada. Insa am dori sa stim daca este in vreun mod posibil, ca el sa nu fie nevoit sa vina in tara pentru semnarea sentintei. Se poate face imputernicire unui avocat care ar putea semba in locul lui? Sau e posibil ca eu sa semnez actul aici, iar actul sa plece catre un notariat din Italia unde s-ar putea prezenta el? Ca multumesc!
Răspunde
 12-06-2019
Vizitator

Daca dvs si sotul dvs doriti sa divortati de comun acord - trebuie sa depunei amandoi impreuna o cerere de divort la notarul public din judetul in care dvs si sotul dvs ati avut ULTIMA LOCUINTA COMUNA (deci la un notar public din Romania).

Daca sotul dvs nu se poate prezenta la notar personal pentru a depune cererea de divort impreuna cu dvs - sotul dvs poate intocmi la un notar public din Italia o procura prin care imputerniceste o alta persoana din Italia sau din Romania sa depuna la notarul public din Romania cererea de divort impreuna cu dvs.

Daca sotul dvs imputerniceste o persoana din Romania sa depuna cererea de divort la notarul public roman competent, impreuna cu dvs - trebuie sa trimita procura autentica intocmita in Italia persoanei din Romania.

Astfel, persoana din Italia sau din Romania imputernicita de sot prin procura notariala intocmita de sot in Italia - va merge impreuna cu dvs la notarul public din Romania competent si veti depune cererea de divort.

Notarul public roman trebuie sa inregistreze cererea si sa acorde sotilor un TIMP DE REFLECTIE (de gandire) de 30 de zile.

Dupa implinirea celor 30 de zile - dvs si sotul dvs TREBUIE SA VA PREZENTATI PERSONAL (REPREZENTAREA PRIN PROCURA NOTARIALA NU MAI ESTE ADMISA IN ACEASTA ETAPA A DIVORTULUI) la notarul public din Romania, care verifica daca sotii vor in continuare sa divorteze si daca consimtamantul lor in acest sens este LIBER si NEVICIAT.

Daca sotii staruie in divort notarul public roman le elibereaza certificatul de divort fara a face vreo mentiune la culpa (la vina) sotilor.

Aceste prevederi le gasiti in art.376 COD CIVIL.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.