Forum întrebări juridice - Relaţii de familie |
|
|
24-07-2019 |
 | Ene Vizitator |
| Buna ziua! Trebuie sa deschid succesiunea in urma decesului mamei.In actul de proprietate al casei este trecut tatal meu dar cu prima sotie(cu care a facut 2 copii).Dupa care s-a casatorit cu mama mea din care am rezultat eu si sora mea.Tatal a decedat in 2004 iar mama in 2019. Cum se procedeaza cu toata seria de acte pt succesiune? Ma gandesc ca in urma divortului tatei cu prima sotie s-a stabilit partajul de avere,bunuri si copii,insa nu avem niciun document. Nu stim nimic de acei oameni si totusi daca aveau drept sau documente banuiesc ca se rezolvau in momentul divortului. Credeti ca prima sotie si cei 2 copii au drept la casa?Este vorba de un teren de 50 mp pe care este construita o casa unde eu locuiesc in prezent.Sora mea nu a locuit la aceasta adresa,deoarece are casa ei.E posibil sa mostenesc legal mai mult teren?avand in vedere ca eu am avut buletin pe aceasta adresa si tot ajutorul meu l-am acordat parintilor cat au fost in viata? MULTUMESC PENTRU RASPUNSURI! | |
|
|
|
24-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| Urmeaza sa primiti raspuns. | |
|
|
|
24-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| Pentru a afla cum s-a facut partajul casei si terenului trebuie sa intrati in posesia hotararii judecatoresti de divort. Daca stiti instanta care a pronuntat divortul atunci trebuie sa mergeti la aceasta si sa solicitati o copie dupa hotararea judecatoreasca de divort furnizand grefierului numele tatalui dvs si numele primei sale sotii si cu aproximatie anul divortului, pentru ca grefierul sa caute mai usor in arhiva dosarul de divort. In cazul in care nu stiti instanta care a pronuntat divortul atunci trebuie sa mergeti pe rand la Judecatoria sau la Tribunalul din judetul dvs sau la Curtea de Apel pana ce aflati care instanta a pronuntat divortul si va poate elibera copia dupa hotararea judecatoreasca de divort. Daca conform hotararii judecatoresti de divort casa si terenul a revenit tatalui dvs in urma partajului atunci proprietar al acestor imobile este numai tatal dvs nu si mama dvs, deoarece casa si terenul au fost dobandite de tatal dvs inainte de casatorie si sunt bunuri proprii numai ale lui. Astfel, dvs trebuie sa dezbateti in acelasi timp succesiunea dupa tata si dupa mama. In cazul dezbaterii succesiunii dupa tata, bunurile sale: casa si terenul se impart intre cei patru copii: cei doi copii din prima casatorie, dvs si sora dvs, si sotia sa: mama dvs. Mama dvs fiind decedata in numele ei veti participa la dezbaterea succesiunii dupa tata, dvs si sora dvs. Astfel, mama dvs are dreptul la 1/4 din casa si teren si cei patru copii la 3/4 din aceste imobile, cota care se imparte in mod egal la 4, adica fiecare copil are dreptul la 1/4 din 3/4 adica la 3/16 din casa si teren. Apoi, faceti dezbaterea mostenirii dupa mama si impartiti cota sa de 1/4 din bunuri dvs si sora dvs, si fiecare aveti dreptul la 1/2 din 1/4 adica la 1/8 din casa si teren. In final fiecare din cei doi copii din prima casatorie au dreptul la cate o cota de 3/16 din casa si teren, iar dvs si sora dvs aveti dreptul la cate o cota de 3/16 (dupa tata) + 1/8 (dupa mama) = 3/16 + 2/16 = 5/16 din casa si teren. 3/16 (primul copil) + 3/16 (al doilea copil) + 5/16 (sora dvs) + 5/16 (dvs) = 16/16 = 1 (casa si terenul). ***Pentru ca dvs sa mosteniti mai mult de 5/16 din bunuri trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tata si dupa mama in instanta, unde sa ii chemati si pe cei doi copii din prima casatorie si pe sora dvs, si sa cereti: - ca instanta sa constate ca la casa mama dvs cat timp a fost in viata a facut imbunatatiri capitale, astfel ca ea are dreptul la o cota mai mare de 1/4 din casa si teren adica are dreptul chiar la jumatate din casa si teren, adica la o cota de 1/2 din casa si teren. In acest caz, casa si terenul nu mai sunt bunuri proprii numai ale tatalui ci sunt bunuri comune cu mama dvs, astfel ca tatal dvs ramane numai cu 1/2 din casa si teren, care urmeaza sa se imparta intre mama dvs si cei patru copii ai sai. Partea mamei se imparte intre dvs si sora dvs; In acest caz din cota tatalui de 1/2 - mama dvs are dreptul la 1/4 adica 1/4 din 1/2 = 1/8. Mama dvs mai adauga la aceasta cota partea ei de 1/2 adica 1/8 + 1/2 = 1/8 + 4/8 = 5/8 (partea mamei din casa si teren). Cei patru copii au dreptul impreuna la 3/4 din cota tatalui de 1/2 adica la 3/4 din 1/2 = 3/8. Fiecare copil are dreptul la 1/4 din 3/8 adica la 3/32 din casa si teren. Apoi dvs si sora dvs trebuie sa impartiti in mod egal cota mamei de 5/8 si fiecare aveti dreptul dupa mama la 1/2 din 5/8 = 5/16. La cota de 5/16 dupa mama, dvs si sora dvs mai adaugati cota de 3/32 dupa tata astfel: 5/16 + 3/32 = 10/32 + 3/32 = 13/32 din casa si teren. 3/32 (primul copil) + 3/32 (al doilea copil) + 13/32 (sora dvs) + 13/32 (dvs) = 32/32 = 1 (casa si terenul). - pentru ca dvs sa mosteniti singur casa si terenul trebuie sa aratati in instanta impotriva surorii dvs si impotriva celor doi copii din prima casatorie - ca tatal si mama dvs va lasat pe dvs sa stapaniti singur casa si terenul in calitate de proprietar timp de 30 de ani in mod continuu, pe motiv ca ati avut grija de ei cat timp au fost in viata. ***Astfel dvs deveniti proprietar pe casa si teren prin uzucapiunea de 30 de ani (chiar daca parintii dvs nu au incheiat un act juridic cu dvs prin care sa va lase proprietar pe imobile), iar acesti 30 de ani trebuie sa existe de la data cand parintii v-au lasat sa stapaniti casa si terenul in calitate de proprietar (inainte de decesul tatalui dvs in anul 2004) si pana la decesul mamei dvs in anul 2019. Dvs fiind proprietar pe casa si teren prin uzucapinea de 30 de ani care s-a implinit inainte de decesul mamei in anul 2019, aceste imobile:casa si terenul nu se mai includ in masa succesorala si nu mai sunt supuse partajului (impartelii) intre mostenitori. | |
|
|
|
24-07-2019 |
 | Ene Vizitator |
| Wow.....foarte foarte foarte complicat avand in vedere ca terenul este de 50mp...va multumesc enorm pt raspuns si pt timpul acordat.sper sa se limpezeasca lucrurile si sa vedem ce este de facut.o zi buna va doresc | |
|
|
|
24-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| In cazul in care la divort nu s-a facut si partajul casei si terenului sau daca prin partaj o parte din casa si teren a fost atribuita si primei sotii a tatalui dvs - atunci dvs puteti arata in instanta ca tatal dvs a devenit proprietar si pe partea din casa si teren a primei sale sotii, tot prin uzucapiunea de 30 de ani, deoarece in acesti 30 de ani sotia putea sa revendice partea din casa si teren care i-a fost atribuita prin partaj sau avea posibilitatea sa faca partajul acestor imobile in cazul in care acesta nu s-a facut la divort si nu a facut acest lucru, acceptand calitatea de proprietar a tatalui dvs. Apoi dvs puteti arata in instanta ca ati stapanit timp de 30 de ani casa si terenul de la parintii dvs pana in anul 2019, astfel ca sunteti proprietar tot prin uzucapiunea de 30 de ani. | |
|
|
|
25-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| Am scris un articol pe acest forum despre uzucapiunea intre mostenitori si consider ca legiuitorul trebuie sa vina cu norme clare in Codul civil in aceasta materie. In articolul respectiv am afirmat ca uzucapiunea nu poate opera intre mostenitori si ca termenul de 30 de ani trebuie suspendat (oprit) de la data decesului defunctului si pana la momentul dezbaterii succesiunii intre mostenitori. Varianta 1. Am sustinut acest lucru deoarece daca un mostenitor ar stapani un imobil timp de 30 de ani dupa decesul parintelui sau fara ca in acest timp ceilalti mostenitori sa ceara dezbaterea succesiunii ar insemna ca mostenitorul respectiv dobandeste bunul prin uzucapiunea de 30 de ani si ca dezbaterea succesiunii ar ramane fara efect dupa 30 de ani de la data decesului defunctului din moment ce bunul este dobandit prin uzucapiune de mostenitorul care il stapaneste si acest bun nu mai intra la partaj - adica ar insemna ca dezbaterea succesiunii in cazul bunurilor imobile se prescrie achizitiv, inceteaza dupa 30 de ani de la decesul defunctului, fiecare mostenitor ramanand cu bunul imobil pe care l-a stapanit timp de 30 de ani, ori conform Codului civil in vigoare dezbaterea succesiunii poate fi facuta oricand intre mostenitori. Varianta 2. De asemenea poate fi sustinuta si ipoteza ca uzucapiunea de 30 de ani poate opera intre mostenitori de la data decesului defunctului si pana la data dezbaterii succesiunii intre acestia (cu riscul prescrierii, incetarii dezbaterii succesiunii dupa 30 de ani), deoarece ceilalti mostenitori cunosc faptul stapanirii imobilului lasat de defunct, de catre un alt mostenitor si cu toate acestea stau in pasivitate si nu cer dezbaterea succesiunii si partajul bunului imobil pentru a opri uzucapiunea de 30 ani care opereaza in favoarea mostenitorului care stapaneste bunul. In opinia mea ambele variante sunt sustinute de argumente solide: -varianta 1 lasa dreptul mostenitorilor de a dezbate succesiunea oricand doresc fara a exista riscul pierderii prin prescriptia achizitiva de 30 de ani a drepturilor de proprietate asupra unor imobile lasate de defunct, iar -varianta 2 chiar daca ingradeste posibilitatea mostenitorilor de a dezbate succesiunea oricand doresc respecta mai bine caracterul de continuitate si linistita posesie al uzucapiunii de 30 ani, sanctionandu-l pe mostenitorul care sta in pasivitate si nu cere dezbaterea succesiunii pentru a-si cere si lua bunul care ii revine in urma partajului succesoral. | |
|
|
|
25-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| VECHIUL COD CIVIL DIN 1864 Despre cauzele care suspenda cursul prescriptiei (uzucapiunii) Art. 1882 din Vechiul Cod civil din 1864 Prescriptia (uzucapiunea de 30 de ani) nu curge contra mostenitorului beneficiar in privinta creantelor sale asupra succesiunii - adica un mostenitor nu poate dobandi prin uzucapiunea de 30 de ani un bun imobil pe care il stapaneste, impotriva, in contra celorlati mostenitori beneficiari care au dreptul la bunul imobil din mostenire pana la dezbaterea succesiunii intre ei, cand se va face partajul bunului imobil. Ea (uzucapiunea de 30 de ani) nu curge in contra succesiunii, nici in privinta creantelor, nici in privinta drepturilor reale (a drepturilor de proprietate). Deci Vechiul Cod Civil din 1864 reglementeaza varianta 1, potrivit careia uzucapiunea de 30 de ani se suspenda (se opreste, nu curge) intre mostenitori pe durata de timp cuprinsa intre data decesului defunctului si data dezbaterii succesiunii intre mostenitori, pe baza a doua argumente: - primul argument este cel conform caruia dezbaterea succesiunii intre mostenitori trebuie facuta oricand de la data decesului defunctului si nu poate fi impiedicata de dobandirea prin uzucapiunea de 30 de ani a bunului imobil de catre mostenitorul care il stapaneste pana la dezbaterea succesiunii (pana la partaj)si - al doilea argument adus de Vechiul Cod Civil este cel potrivit caruia bunurile din masa succesorala nu sunt alienabile, adica nu pot fi instrainate de mostenitori pana la dezbaterea succesiunii (pana la partajul bunurilor din masa succesorala). Prevederile Vechiului Cod Civil din 1864 referitoare la uzucapiune se pastreaza si in Noul Cod Civil, care l-a abrogat pe cel vechi. | |
|
|
|
18-09-2020 |
 | AntonBettendorf Vizitator |
| Buna seara . O intrebare .Locuiesc intr-un oras din Romania Avem urmatoarea situatie santem 2 frati ,Mama este decedata din anul 2000 si tatal in anul 2013 este vorba de un apartament cumparat cu Legea 112 pe numele parintilor ca altfel nu se putea .Mentionez ca am achitat apartamentul in rate pe numele parintilor incepand cu anul 01.07.1997.Sora mea care este plecata din tara in Canada din anul 1996 acum ne creaza probleme in a-mi inscrie apartamentul pe numele meu.Am deschis un proces pentru succesiune care sa terminat in coada de peste sentinta definitiva a fost ca avem dreptul si eu si ea la drepturi dar nu a stabilit niste cote in fiecare parte . Mentionez ca stau in acest apartament de cel putin 30 ani in care am investit toti banii am adus nenumarate inbunatatiri fata de acum 30 ani. Oare as putea sa ma ajut de aceasta lege a uzupcatiunii. Mentionez ca am nenumarate facturi si dovezi ca de 30 de ani platesc tot la acest apartament.Va multumesc astept cu interes raspunsul dumneavoastra . Cu stima Toni | |
|
|
|
21-09-2020 |
 | Glicheria Vizitator |
| Succesiune pe bunurile proprii ale defunctului Intrebari: Tatal meu, cu 11 luni inainte de a deceda, a primit ca mostenire o casa de la tatal lui (bunicul meu) ▪Sotia tatalui meu (mama mea vitrega) trebuie sa demonstreze (cu acte nu pe vorbe) cum s-a cheltuit suma de bani (18000 euro) care a inlocuit casa dobandita prin mostenire legala de catre tatal meu ?? ▪Cum pot beneficia si eu, ca fiica, de aceasta mostenire de la bunicul meu ?? Sotia tatalui meu spune ca nu mai are nici un ban (precizez ca ea nu m-a acceptat niciodata ...ea m-a cunoscut cand eu aveam 27 de ani) | |
|
|
|
04-11-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Bună seara! Situația mea este următoarea. Tatăl meu a murit acum 2 luni. Era divorțat de mama mea de 3ani, au un apartament împreună dar nu au făcut încă partajul. Apartamentul e pe numele amândurora. Ținând cont ca acum trebuie făcută succesiunea cum se împarte apartamentul? Specific ca mama s-a recăsătorit acum un an. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |