Ești aici > Forum > Codul muncii şi litigii de muncă

Re:Cand ma pot pensiona avand grupa/conditi deosebite de munca?

Forum întrebări juridice - Codul muncii şi litigii de muncă
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 12-01-2023
Vizitator
Am 20 de ani vechime din care 7 ani grupa 2 Cârstea o am64 ani pot își la pensie?
Răspunde
 13-01-2023
Vizitator

Chiar daca ati lucrat 7 ani in grupa 2 de munca (in conditii deosebite de munca) varsta standard de pensionare in cazul dvs nu poate fi redusa conform legii 263/2010 deoarece dvs nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani.

Deoarece dvs ati realizat un stagiu de cotizare total de 20 de ani aveti dreptul sa va pensionati la implinirea varstei standard de pensionare care este de 65 de ani conform legii 263/2010.

Deci aveti dreptul sa va pensionati cand impliniti 65 de ani deoarece aceasta varsta standard de pensionare nu poate fi redusa pentru ca ati lucrat 7 ani in grupa 2 de munca deoarece nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani asa cum cere legea - dvs aveti un stagiu de cotizare de 20 de ani.
Răspunde
 17-01-2023
Vizitator
Deci dvs aveti dreptul sa va pensionati cand impliniti varsta standard de pensionare de 65 ani pentru motivele explicate.
Răspunde
 17-01-2023
Vizitator
Deci dvs aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare de 65 ani pentru motivele explicate.
Răspunde
 17-01-2023
Vizitator
Varsta standard de pensionare nu poate fi redusa de dvs la 64 ani pentru cei 7 ani lucrati de dvs in gr.2 de munca pentru ca dvs nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani asa cum cere legea.

Dvs ati realizat un stagiu de cotizare de numai 20 de ani care este mai mic de 35 ani.

De asemenea dvs nu va puteti pensiona nici anticipat si nici anticipat partial pentru acelasi motiv : ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani sau nu ati realizat un stagiu de cotizare mai mare de 35 ani.

Astfel dvs aveti dreptul sa va pensionati pentru limita de varsta la data cand veti implini varsta standard de pensionare de 65 ani conform legii 263/2010.
Răspunde
 18-04-2023
Vizitator
Nascuta la 23 12 1966 lucrez din 25 nov 1985 iar de atunci pana in 2001 beneficiez de grupa ||a de munca iar din 2001 pana in nov 2006 conditii deosebite.Sunt angajata si in prezent,cand ma pot pensiona?
Răspunde
 19-04-2023
Vizitator
Conform Legii 263/2010 in cazul Dvs:

Varsta limita (standard) de pensionare este de 62 ani si 11 luni pe data de 23 Noiembrie 2029

Aveti stagiul complet de 34 ani si 11 luni realizat ba chiar il depasiti deoarece aveti un stagiu total de aproape 38 ani

Aveti in total 21 de ani lucrati in grupa 2 si conditii deosebite de munca

Anii de grupa 2 se asimileaza la conditii deosebite de munca

Pentru cei 21 ani si fiindca aveti stagiul complet de cotizare realizat se aplica o reducere de 7 ani la varsta limita de pensionare de 62 ani si 11 luni

Astfel:

62 ani si 11 luni - 7 ani = 55 ani si 11 luni

Sau:

23 noiembrie 2029 - 7 ani = 23 noiembrie 2022

Concluzie: In baza Legii actuale a pensiilor publice 263/2010 Dvs aveati dreptul sa va pensionati pe data de 23 noiembrie 2022 la varsta de 55 ani si 11 luni

Dvs va puteti pensiona anul acesta sub incidenta Legii actuale a pensiilor 263/2010 sau dupa data de 1 ianuarie 2024 cand va intra in vigoare probabil noua Lege a pensiilor publice.

Dvs va puteti pensiona acum pentru limita de varsta (redusa cu 7 ani conform legii pensiilor publice) si beneficiati de indicele de corectie de 1,41.

Iar daca va reangajati dupa pensionare prin incheierea unui nou contract de munca, deoarece actualul contract de munca inceteaza de drept la data pensionarii, atunci veti cumula pensia cu salariul si prin recalculare dupa un an de zile (de la an la an) va veti majora pensia majorand numarul total de puncte prin majorarea stagiului total de cotizare (majorarea anilor lucrati sau a vechimii in munca).
Răspunde
 19-04-2023
Vizitator
Pe cat noiembrie 2006 (in ce zi) nu ati mai lucrat in conditii deosebite de munca?
Răspunde
 19-04-2023
Vizitator
In rationamentul meu eu am luat in considerare ca pe 25 noiembrie 2006 dvs ati incetat sa mai lucrati in conditii deosebite de munca si ca aveti 21 de ani lucrati in conditii deosebite de munca (in total cu tot cu grupa 2) nici mai multi nici mai putini decat 21 ani in total.
Răspunde
 11-05-2023
Vizitator
Bună seara,
Dacă am lucrat 15 ani și 7 luni în grupa 1 de munca( in aceasta perioada am fost doi ani în concediu de maternitate), cu cât mi se reduce varsta de pensionare?
Mulțumesc!
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Nu vi se reduce varsta standard de pensionare pentru ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani.

D-stra ati lucrat doar 15 ani si 7 luni.
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Daca ati fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani atunci varsta limita de pensionare de 63 ani s-ar fi redus cu 7 ani si 6 luni pentru cei 15 ani si 7 luni lucrati de dvs in grupa 1 de munca, conform legii pensiilor publice 263/2010.
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Mi se reduce varsta de pensionare cu 7 ani și jumătate chiar dacă din cei 15 ani și 7 luni lucrati in grupa 1, 2 ani am fost în concediu de maternitate? Menționez că am stagiul de cotizare de 37 ani și sunt născută în 1967.
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Mi se reduce varsta de pensionare cu 7 ani și jumătate chiar dacă din cei 15 ani și 7 luni lucrati in grupa 1, 2 ani am fost în concediu de maternitate? Menționez că am stagiul de cotizare de 37 ani și sunt născută în 1967.
Răspunde
 13-05-2023
Vizitator
Asa ar trebui deoarece cei 2 ani de concediu de maternitate in cazul dvs constituie vechime in grupa 1 de munca.
Răspunde
 13-05-2023
Vizitator
Potrivit art. 22 alin. (2) din OUG 111/2010, perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
In consecinta, perioada cat salariata s-a aflat in concediu crestere copil este perioada de vechime in munca si in specialitate.
Răspunde
 13-05-2023
Vizitator
Varsta limita in cazul dvs este de 63 ani si cum aveti dreptul la o reducere de 7 ani si 6 luni aveti dreptul sa va pensionati la varsta de 55 ani si 6 luni, conform Legii 263/2010.
Răspunde
 13-05-2023
Vizitator
Mulțumesc mult!
Răspunde
 13-05-2023
Vizitator
Cu placere.
O zi buna.
Răspunde
 04-06-2023
Vizitator
Buna ziua , am varsta de 60 de ani lucrat din anul 1980 pana in 2021 si un an de somerie ,pana in 2022 stagiu militar de 1,4 ani grupa 2 de munca 75% 13 ani ,cand pot iesi la pensie anticipat partial sau totala, multumesc .
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.