| Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
| 20-10-2022 |
 | Ella Vizitator |
| | Va rog sa mi spuneti daca pot fi și reprezentanta unei rude în proces de succesiune și parte activă.pe urma ,anularea unui certif.de moștenitor se cere timbrat sau se consideră nepatrimonial,ptr.ca cerem repunerea imobilului în situația anterioară,pe urma vom deschide succesiunea.Va rog și art.de lege care să mă ajute.multumesc. | |
|
|
|
| 21-10-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Da puteti reprezenta o ruda de a dvs la partajul succesoral conform contractului de mandat reglementat de codul civil: numit mandat succesoral. | |
|
|
|
| 21-10-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| | Taxa judiciara de timbru pentru anularea certificatului de mostenitor este de 12 lei conform OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. | |
|
|
|
| 21-04-2023 |
 | Felix Vizitator |
| | Buna seara , am drept la usucapiune daca casa a fost construita de tatal meu pe o autorizatie facuta pe numele bunici ..iar terenul il avea o parte Ca' mostenire dupa tatal lui ( nu biologic,Nici adoptiv). Tatal decedat in 1993 , apoi bunica decedeaza in 1996 , EU si fratele meu impreuna cu alti 4 fii ai bunici o mostenim ..mama decedeaza in 2016 .. familia a locuit Mereu la Acea adresa .. . Va multumesc | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| In cazul Dvs se aplica Noul Cod Civil adoptat in anul 2009 care a intrat in vigoare in anul 2011 si care prevede un termen de uzucapiune de 10 ani care s-a implinit in anul 2021 termen de uzucapiune de 10 ani care opereaza si intre mostenitori deoarece Noul Cod Civil nu prevede nicio interdictie in acest sens. SECŢIUNEA a 2-a - Noul Cod Civil Uzucapiunea imobiliară Art. 930 Uzucapiunea extratabulară (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă: a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa; b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate; c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară. (2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Conditia pentru uzucapiunea de 10 ani este ca Dvs si familia Dvs sa fi posedat (sa fi stapanit) imobilul sub nume de proprietar timp de 10 ani incepand cu anul 2011 pana in anul 2021 pentru a se aplica Noul Cod Civil. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Felix Vizitator |
| | Va multumesc , Dar nu stiu cum pot proceda .. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Trebuie sa deschideti actiune in instanta in contradictoriu cu ceilalti mostenitori pentru dezbatere succesiune si sa invocati dobandirea dreptului de proprietate pe imobil prin uzucapiunea de 10 ani conform Noului Cod Civil si apoi in baza hotararii judrcatoresti sa va inscrieti dreptul de proprietate pe imobil in cartea funciara. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Felix Vizitator |
| | Va multumesc , ei au decis sa faca iesirea din indiviziune .. EU as putea sa fac intimpinare cu cererea de usucapiune. ..vaultumesc. Sinte ti singurul cate imi spune de usucapiune .. EU eram convinta de usucapiune pentru 30 de ani ..in teorie 10 ani sunt . Iar daca vor cere c'ea de 30 pot folosi usucapiune a mamei ?fiind decedat din 1993 tatal meu , se va folosi noul cc Sau la legge prima .. va multumesc din suflet pentru disponibilità tra d vostra .. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Eu va sfatuiesc sa invocati prin intampinare uzucapiunea de 10 ani conform noului cod civil care este permisa intre mostenitori si nu pe uzucapiunea de 30 ani conform vechiului cod civil care are anumite termene de suspendare intre mostenitori (nu este permisa in totalitate intre mostenitori conform vechiului cod civil). | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Vechiul Cod Civil Capitolul III Despre cauzele care intrerup sau care suspenda cursul prescriptiei Sectiunea II Despre cauzele care suspenda cursul prescriptiei*) Art. 1882 Prescriptia nu curge contra mostenitorului beneficiar in respectul*) creantelor sale asupra succesiunii. Ea nu curge in contra succesiunii, nici in privinta creantelor, nici in privinta drepturilor reale. *) In privinta. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | In general, uzucapiunea nu este permisa intre mostenitori deoarece pana la decesul defunctului ceilalti mostenitori sunt impiedicati sa actioneze persoana nefiind decedata mostenirea nu poate fi deschisa si nici nu se poate face dezbaterea succesorala. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Asta inseamna ca intre mostenitori uzucapiunea nu curge fiind suspendata pana la data decesului defunctului. Dupa decesul defunctului eu cred ca uzucapiunea poate curge intre mostenitori si termenul de uzucapiune se poate implini si intre mostenitori prin reluarea termenului de uzucapiune incepand cu data decesului cand toti mostenitorii pot actiona pentru apararea drepturilor lor. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Prin intampinarea ce o veti depune eu va sfatuiesc sa invocati uzucapiunea de 10 ani deoarece termenyl de 10 ani de prescriptie achizitiva este implinit conform noului cod civil. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Ceilalti mostenitori trebuia sa solicitee iesirea din indiviziune mai devreme, imediat dupa decesul defunctilor, deoarece acum poate interveni uzucapiunea in favoarea Dvs. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Au trecut 10 ani de la decesul bunicii Dvs ceea ce face ca termenul de uzucapiune de 10 ani sa fie implinit pentru Dvs in conditiile in care nu s-a cerut dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune pana in prezent. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| In concluzie: daca ceilalti mostenitori au fost impiedicati sa actioneze uzucapiunea nu curge si termenul de uzucapiune se suspenda - cum ar fi de exemplu atunci cand personana care lasa bunurile imobile succesorale nu a decedat inca si mostenirea nu poate fi dezbatuta si nu se poate cere iesirea din indiviziune de catre mostenitor. Daca ceilalti mostenitori nu au fost impiedicati in niciun fel sa actioneze uzucapiunea curge si termenul de uzucapiune nu se suspenda - cum ar fi de exemplu atunci cand persoana care lasa bunurile imobile succesorale a decedat si mostenirea poate fi dezbatuta si mostenitorii pot cere iesirea din indiviziune. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Noul Cod Civil Art. 2532. Cazurile generale de suspendare a prescripţiei Prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă: 1. între soţi, cât timp durează căsătoria şi nu sunt separaţi în fapt; 2. între părinţi, tutore sau curator şi cei lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă ori între curatori şi cei pe care îi reprezintă, cât timp durează ocrotirea şi socotelile nu au fost date şi aprobate; 3. între orice persoană care, în temeiul legii, al unei hotărâri judecătoreşti sau al unui act juridic, administrează bunurile altora şi cei ale căror bunuri sunt astfel administrate, cât timp administrarea nu a încetat şi socotelile nu au fost date şi aprobate; 4. în cazul celui lipsit de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă, cât timp nu are reprezentant sau ocrotitor legal, în afară de cazurile în care există o dispoziţie legală contrară; 5. cât timp debitorul, în mod deliberat, ascunde creditorului existenţa datoriei sau exigibilitatea acesteia; 6. pe întreaga durată a negocierilor purtate în scopul rezolvării pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre părţi, însă numai dacă acestea au fost ţinute în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie; 7. în cazul în care cel îndreptăţit la acţiune trebuie sau poate, potrivit legii ori contractului, să folosească o anumită procedură prealabilă, cum sunt reclamaţia administrativă, încercarea de împăcare sau altele asemenea, cât timp nu a cunoscut şi nici nu trebuia să cunoască rezultatul acelei proceduri, însă nu mai mult de 3 luni de la declanşarea procedurii, dacă prin lege sau contract nu s-a stabilit un alt termen; 8. în cazul în care titularul dreptului sau cel care l-a încălcat face parte din forţele armate ale României, cât timp acestea se află în stare de mobilizare sau de război. Sunt avute în vedere şi persoanele civile care se găsesc în forţele armate pentru raţiuni de serviciu impuse de necesităţile războiului; ***9. în cazul în care cel împotriva căruia curge sau ar urma să curgă prescripţia este împiedicat de un caz de forţă majoră să facă acte de întrerupere, cât timp nu a încetat această împiedicare; forţa majoră, când este temporară, nu constituie o cauză de suspendare a prescripţiei decât dacă survine în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie; ***10. în alte cazuri prevăzute de lege. | |
|
|
|
| 22-04-2023 |
 | Felix. Vizitator |
| | Va multumesc .. .. mult pentru disponibilitate , buna seara .. | |
|
|
|
| 23-04-2023 |
 | Lex Vizitator |
| | Deci prin intampinare care va fi de fapt o cerere reconventionala in contradictoriu cu ceilalti mostenitori putetti invoca uzucapiunea de extratabulara de 10 ani reglementata de Noul Cod Civil lege care se afla acum in vigoare si care a abrogat vechiul cod civil de la 1864. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |