Ești aici > Forum > Drept civil

Succesiune gratuita

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1  3  Final
 20-12-2014
Vizitator
Tatal meu a murit acum 12ani,iar mama mea acum 1 saptamana,suntem 3 frati.As dori sa stiu daca este gratuita succesiunea 6 saptamani de la data decesului?
Răspunde
 20-12-2014
Vizitator

Dacă dezbateți succesiunea în termen de 2 ani de la deces, nu mai plătiți statului un impozit de 1% din valoarea masei succesorale. Astfel, veți plăti mult mai puțin, însă este neadevărată informația că ar fi gratuită dezbaterea succesiunii.

Dacă dezbateți succesiunea în termen de doi ani, veți plăti numai onorariul notarial pentru dezbaterea moștenirii. Puteți calcula onorariul perceput la biroul nostru notarial folosind acest calculator.

Trebuie sa va adresati unui notar de la ultimul domiciliu al ultimului defunct. Daca a fost în București-mergeti la orice notar indiferent de sector.
Răspunde
 20-12-2014
Vizitator
Mi-a murit tata pe data de 18/12/2013 si as vrea sa fac succesiunea. Am aflat de la cineva ca 6 luni nu se plateste.ESTE CUMVA ADEVARAT ?
Răspunde
 20-12-2014
Vizitator
Pentru Mustata Corneliu,

Informația este falsă. Termenul de 6 luni era, în vechiul Cod Civil, termenul în care un succesibil putea accepta sau renunța la succesiune. Acest termen este în prezent de 1 an. Deci, nu există un termen în care puteți dezbate succesiunea fără plata taxelor notariale. Există însă un termen de 2 ani de la deces în care nu se plătește impozit către stat, ci doar onorariul notarial pe care îl puteți calcula aici: Calculator taxe succesiune / moştenire. Dacă au trecut 2 ani, veți plăti statului un impozit de 1% din valoarea bunurilor succesorale (pe lângă onorariul notarial).
Răspunde
 04-02-2015
Vizitator
Pe acest site este prezentat calculul taxei notariale pentru suucesine. Stiam, din auzite ca pe durata a 6 luni/2 ani de la deces nu se percep taxe. Va rog sa-mi confirmati sau infirmati (cu referire la lege)aceasta.
Va multumesc
Răspunde
 04-02-2015
Vizitator
Pentru Corneanu Dorina:

Dacă vă adresați notarului public pentru dezbaterea succesiunii în termen de 2 ani de la deces nu veți mai plăti taxa către stat de 1% din valoarea bunurilor moștenite (impozitul), însă se plătește onorariul notarial. Dacă dezbateți succesiunea peste termenul de 2 ani, va trebuie să plătiți și impozitul de 1% și onorariul notarial, deci costurile vor fi mai mari.

Termenul de 6 luni reprezintă doar perioada în care trebuie să vă adresați unui notar pentru a da declarația notarială de acceptare a moștenirii unei persoane decedate înainte de 1.10.2011 (intrarea în vigoare a Noului Cod Civil). Pentru defuncții decedați după această dată, termenul este de 1 an.
Răspunde
 06-02-2015
Vizitator
Trebuie facuta succesiunea dupa o matusa care a murit in Bucuresti fiind om al strazi Stiu ca a avut 2 copii datorita carora a ajuns pe strada si despre care nu mai stim nimic.Nu am nici macar actul de deces al matusii .Ce pot face?
Răspunde
 16-02-2015
Vizitator
barbu a scris pe 06-02-2015:
Trebuie facuta succesiunea dupa o matusa care a murit in Bucuresti fiind om al strazi Stiu ca a avut 2 copii datorita carora a ajuns pe strada si despre care nu mai stim nimic.Nu am nici macar actul de deces al matusii .Ce pot face?

Dacă mătușa nu a avut bunuri, nu este necesar să dezbateți moștenirea de pe urma acesteia. În orice caz, în situația prezentată copiii ar fi unicii moștenitori (în cazul în care nu era căsătorită).
Răspunde
 04-03-2015
Vizitator
in urma decesului ambilor părinți(tata acum 11 ani si mama anul acesta pe 1 martie)am inteles ca putem face succesiunea gratuit in următoarele 6luni. Suntem 3 frați plus 2 nepoți(copiii unui frate decedat) . Unul dintre frati si cei doi nepoți pot renunța la mostenire lor in favoarea doar a unuia dintre cei doi frați ramasi, sau daca renunța la moștenirea, aceasta se împarte automat la ceilalți doi? moștenirea este compusa din curte plus casa. daca unul ia jumatatea de teren pe care se afla casa si celalalt jumătatea rămasă , cel cu terenul cu casa poate să-i interzică celuilalt sa nu mai locuiască in casa?
Răspunde
 04-03-2015
Vizitator
Veți putea dezbatea succesiunea de pe urma mamei fără a plăti impozitul de 1%, însă pentru moștenirea rămasă de pe urma tatălui se va plăti impozit.

Renunțarea unui succesibil profită automat tuturor celor rămași la succesiune.
Răspunde
 11-08-2015
Vizitator
Buna ziua as dori sa stiu cum procedez si eu in situatia Am mostenit eu si matusa mea fiecare 1/2 din averea bunicilor mei eu am 1/2 jumatatea mamei mele si matusa mea cealanta jumatate ,matusa mea a decedat si nu are copi si nici un alt mostenitor am locuit la aceasi adresa eu am avut grija de ea as dori sa stiu cum fac daca ea nu are copii si nici un alt nepot decat pe mine eu mostenesc si 1/2 partea ei si cum fac sa intru in posesie .
Răspunde
 12-08-2015
Vizitator
Pentru Alina:
Trebuie să vă adresați unui notar public în vederea dezbaterii moștenirii. Cotele le puteți calcula folosind acest formular
Răspunde
 17-08-2015
Vizitator
Buna seara, as dori sa stiu daca este adevarata stirea cum ca, succesiunea este gratuita.
Mama mea a decedat pe 13 ianuarie 2014 si vrem sa facem succesiune (sunt eu, fratele meu si tatal nostru).
Suntem programati miercuri la notar, ce ne sfatuiti sa facem,mai asteptam sau mergem inainte?

Multumesc!
Răspunde
 17-08-2015
Vizitator
Matei Madalina a scris pe 17-08-2015:
Buna seara, as dori sa stiu daca este adevarata stirea cum ca, succesiunea este gratuita

Este falsă "știrea" respectivă.
Răspunde
 23-08-2015
Vizitator
Sunt mama singura si doresc sa las fiului meu o garsoniera construita in 1973. Fiul meu nu poarta acelasi nume cu mine. Cat ma costa donatia?
Va multumesc
Răspunde
 23-08-2015
Vizitator
Julia a scris pe 23-08-2015:
Sunt mama singura si doresc sa las fiului meu o garsoniera construita in 1973. Fiul meu nu poarta acelasi nume cu mine. Cat ma costa donatia?
Va multumesc

Folosiți acest calculator:
Calculator taxe donație
Răspunde
 25-08-2015
Vizitator
Buna ziua! Tatal meu a decedat in luna aprilie a acestui an. Am primit o citatie de la primarie cum ca ar trebi sa ma prezint la un notar specificat de ei pentru dezbaterea succesiunii (in maxim 1an). Mentionez ca mama mea traieste si eu sunt singurul lor copil iar mostenirea consta in apartamentul lor(bun comun dobandit prin cumparare in urma cu aprox. 30 de ani). Eu nu am intentia de a instraina acel apartament cel putin cat mama mea este in viata.
Cum ar trebui sa procedez? Sa fac acuma succesiunea sau dupa ce nu va mai fi nici mama? Care sunt avantajele, dezavantajele, costuri etc.
Va multumesc anticipat!
Răspunde
 27-08-2015
Vizitator
raul a scris pe 25-08-2015:
Buna ziua! Tatal meu a decedat in luna aprilie a acestui an. Am primit o citatie de la primarie cum ca ar trebi sa ma prezint la un notar specificat de ei pentru dezbaterea succesiunii (in maxim 1an). Mentionez ca mama mea traieste si eu sunt singurul lor copil iar mostenirea consta in apartamentul lor(bun comun dobandit prin cumparare in urma cu aprox. 30 de ani). Eu nu am intentia de a instraina acel apartament cel putin cat mama mea este in viata.
Cum ar trebui sa procedez? Sa fac acuma succesiunea sau dupa ce nu va mai fi nici mama? Care sunt avantajele, dezavantajele, costuri etc.
Va multumesc anticipat!

Dacă dezbateți succesiunea în mai puțin de 2 ani veți plăti taxe mai mici.
Răspunde
 14-02-2017
Vizitator
Tata si mama au decedat nu am titlu de propietate original am doar copia pot sa dezbat succesiunea ? Multumesc
Răspunde
 17-02-2017
Vizitator
@Vasile: Nu, sunt necesare actele in original sau copie legalizata la notariat (care se face doar in baza originalului).
Răspunde
RăspundeStart 1  3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.