Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
07-03-2017 |
 | Ileana Zamfir Vizitator |
| Buna seara. Tatăl meu a decedat acum săptămână ani iar mama acum două luni.Suntem trei surori,iar cele două surori ale mele spun că ei nu am nici un drept acolo pe motivul că nu am avut bani pt înmormântarea părinților,di vor să lase un nepot(fiul )uneia dintre surori să locuiască acolo fără acordul meu . Ce pot face si cum pot proceda în situația de față avind in vedere ca nu vor nici taxa de succesiune să o deschidem si nici nu vor saa despăgubească,ba mai mult una dintre surori a vîndut din curtea părinților fără acordul meu,iar după moartea mamei a sustras toate bunurile si vrea acte pe casa,ca ceasta să îi rămîne ei. Dacă eu nu am putut participa cu bani,avind o situație precară,ce pot face? Va mulțumesc și aștept un răspuns. | |
|
|
|
14-03-2017 |
 | Dan T. Vizitator |
| @Ileana Zamfir Mergeti la notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii pentru a nu risca sa le reuseasca o incearcare de excludere de la succesiune pentru ca asta se intrevede. | |
|
|
|
07-04-2017 |
 | Avadanii lucian Vizitator |
| buna dimineata sotia a decedat pe 31 03 2017.avem un copil impreuna,casa este cumoarata iar acte nu sau facut orin notariat ci prin primarie(zdelca),sotia avea un cont in banca unde nu eram trecut clauza.Cum procedez sa pot scoate banii din banca?va multumesc. | |
|
|
|
16-07-2017 |
 | Cristina Morar. Vizitator |
| Parintii meu decedati au cumparat apartamentul in care locuiau ,la bloc,cu chirie la stat in perioada comunismului.Nu si-au ridicat contractul de vanzare/cumparere inaintea decesului.Pot folosi la succesiune Exrasul de carte funciara? | |
|
|
|
18-07-2017 |
 | Georgiana Vizitator |
| Buna ziua, Mi-a murit sotul de curand, mai exact pe 23.05.2017 si trebuie sa fac succesiunea. In momentul de fata circula pe internet un articol din care reiese ca persoanele care nu au cadastru platit pot beneficia de succesiune gratuit in cadrul Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Este corecta informatia? Multumesc frumos! Toate cele bune! | |
|
|
|
05-10-2017 |
 | Ilie marian Vizitator |
| Buna dimineata.Mama mea a decedar in 2016 si tatal meu in iulie 2017 , trebui sa fac doya taxe de succesiune ?Mai am un frate care nu locueste cu mine , eu am avut grija de parinti . Cum trebuie sa procedez ? Multumesc . | |
|
|
|
17-10-2017 |
 | Maria radu Vizitator |
| Aș dori să știu dacă este adevărat că, dacă nu te adresezi unui notar agreat în 6 luni de la decesul antecesorului,dosarul se repartizează automat unui notar (adică la întâmplare) și dacă este adevărat, se poate cere repartizarea către notarul dorit? Mi se pare o prostie ,dar trebuie să conving persoane „atotștiutoare”. | |
|
|
|
20-12-2017 |
 | Monica Vizitator |
| Tata a murit pe 17nov2017era divortat de mama nu sa facut partaj mai am un frate urmeaza sa dezbatem mostenirea un apartament cit am eu parte?ap.e pe numele tatei si mamei dar este divortata de tata.fratele sta separat. | |
|
|
|
20-12-2017 |
 | Monica Vizitator |
| Tata a murit pe 17nov2017era divortat de mama nu sa facut partaj mai am un frate urmeaza sa dezbatem mostenirea un apartament cit am eu parte?ap.e pe numele tatei si mamei dar este divortata de tata.fratele sta separat.astept raspuns va rog.multumesc. | |
|
|
|
09-07-2019 |
 | Perghelt Maria Vizitator |
| minor decedat.ambi părinți sotie legitimă fara venit | |
|
|
|
19-09-2019 |
 | Doina Vizitator |
| Mama a murit acum 10 ani, tata acum 6 luni.Suntem 5 frați si o nepoată după fratele decedat.Trebuie sa facem succesiunea.Putem rămâne toți, moștenitori egali?Dacă, da, cum se procedează? Multumesc ! | |
|
|
|
19-09-2019 |
 | Jurist Vizitator |
| Cred ca fratele dvs a decedat dupa mama dvs si inainte de tatal dvs. Fratele decedat mosteneste bunurile lasate de mama dvs deoarece a decedat dupa ea, in mod egal cu ceilalti frati. Nepoata mosteneste prin retransmitere bunurile mostenite de fratele dvs de la mama dvs deci in mod egal cu unchii si matusile sale dar pentru asta nepoata trebuie sa deschida mai intai succesiunea dupa fratele dvs (tatal sau). Fratele decedat nu il mosteneste pe tatal dvs deoarece a decedat inaintea lui dar bunurile lasate de tatal dvs sunt mostenite de nepoata dvs in nume propriu prin reprezentare succesorala, atat cat ii revine fratelui dvs decedat, deci in mod egal cu unchii si matusile sale. Dvs trebuie sa ii chemati pe ceilalti frati si pe nepoata dvs la notar sau in instanta pentru a dezbate in acelasi timp succesiunea dupa mama si dupa tata, iar nepoata daca vrea sa mosteneasca si bunurile lasate de mama dvs trebuie sa deschida in acelasi timp si succesiunea dupa fratele dvs decedat, asa cum am explicat, deoarece bunurile dupa tatal dvs nepoata le mosteneste in nume propriu prin reprezentare succesorala si nu e nevoie sa deschida succesiunea dupa fratele dvs decedat. In final, bunurile lasate de mama dvs si de tatal dvs sunt mostenite in mod egal de toti fratii si de nepoata dvs, asa cum am explicat. | |
|
|
|
19-09-2019 |
 | Jurist Vizitator |
| Cand nepoata dvs deschide succesiunea dupa fratele dvs decedat (dupa tatal sau) ea mosteneste si bunurile lasate mostenire de fratele dvs decedat. Daca fratele a decedat inainte de mama si tatal dvs atunci nepoata dvs mosteneste bunurile lasate de ei in nume propriu prin reprezentare succesorala atat cat ii revine fratelui decedat deci in mod egal cu unchii si matusile sale (dvs si fratii dvs). In aceasta situatie nepoata dvs trebuie sa deschida succesiunea dupa fratele dvs decedat numai daca vrea sa mosteneasca si bunurile lasate de fratele dvs (tatal sau). Dezbaterea succesiunii se face in acelasi timp dupa mama, tatal si fratele dvs intre dvs, fratii si nepoata dvs. | |
|
|
|
19-09-2019 |
 | Jurist Vizitator |
| Bunurile lasate mostenire de fratele decedat sunt mostenite numai de nepoata dvs. | |
|
|
|
17-03-2020 |
 | Alin Vizitator |
| Buna ziua va rog imi puteti spune ce pot face daca tata a decedat si nu gasesc nici un act de la casa actele ce le detin un extras de carte funciara,certificat de deces, certificat de nastere am sunat peste tot daca Nam actele de la casa ce pot face va rog un raspuns multumesc | |
|
|
|
19-03-2020 |
 | Consultant legal Vizitator |
| Casa lasata mostenire de tatal dvs trebuie conform legii sa fie inscrisa ca imobil in Cartea Funciara. Daca imobilul nu este inscris in Cartea Funciara atunci acesta trebuie sa fie inscris conform legii in Registrul agricol al primariei. Daca imobilul nu este inscris nici in Registrul agricol al primariei, dvs trebuie sa solicitati functionarului public de la primarie inscrierea imobilului in Registrul agricol cu proprietar tatal dvs. Functionarul public va inscrie imobilul in Registrul agricol al primariei prin dispozitie a primarului, care trebuie sa faca unele cercetari si constatari in acest scop. Dupa ce dvs ati reusit sa inscrieti imobilul in Registrul agricol al primariei trebuie sa solicitati registratorului de Carte Funciara inscrierea imobilului in Cartea Funciara cu proprietar tatal dvs, pe baza unui act eliberat de functionarul public al primariei, semnat si stampilat de primar, prin care dvs dovediti ca imobilul este inscris in Registrul agricol al primariei cu proprietar tatal dvs. Dupa ce dvs ati reusit sa inscrieti imobilul si in Cartea Funciara cu proprietar tatal dvs, trebuie sa faceti schite cadastrale pe imobil in doua exemplare originale, unul pentru dvs si unul pentru Biroul de Cadastru si Carte Funciara si apoi sa faceti dezbaterea succesiunii la un notar public impreuna cu fratii si surorile dvs si impreuna cu mama dvs, daca exista si mai sunt in viata, si sa obtineti un certificat de mostenitor prin care deveniti proprietar pe o parte din imobil sau pe intregul imobil, dupa caz. Dupa ce dvs obtineti un certificat de mostenitor prin care sunteti proprietar al imobilului, trebuie sa solicitati registratorului de Carte Funciara, inscrierea dreptului dvs de proprietate asupra imobilului in Cartea Funciara, in temeiul certificatului de mostenitor eliberat de notar. Dupa ce dvs sunteti trecut proprietar al imobilului in Cartea Funciara, aveti dreptul sa vindeti imobilul, sa donati imobilul, sa inchiriati imobilul, etc. prin contract autentificat de notar unei alte persoane. | |
|
|
|
19-03-2020 |
| Daca imobilul este inscris in Cartea Funciara, trebuie sa cititi in extrasul de Carte Funciara, cine este trecut ca ultim proprietar al imobilului in Cartea Funciara. Daca in extrasul de Carte Funciara este trecut ca ultim proprietar al imobilului o alta persoana, inseamna ca nu este tatal dvs proprietarul imobilului, ci acea persoana si dvs trebuie sa cumparati imobilul de la persoana respectiva prin contract de vanzare cumparare autentificat de notar, pentru a deveni dvs proprietar al imobilului, dupa care sa va inscrieti dvs in Cartea Funciara dreptul de proprietate asupra imobilului, in temeiul contractul de vanzare cumparare incheiat cu persoana respectiva. Daca in extrasul de Carte Funciara este trecut ca ultim proprietar al imobilului tatal dvs, inseamna ca proprietar al imobilului este tatal dvs, dar in extrasul de Carte Funciara trebuie sa fie mentionat in temeiul carui act si-a inscris tatal dvs dreptul de proprietate asupra imobilului in Cartea Funciara. Daca dvs nu aveti actul original prin care tatal dvs si-a inscris dreptul de proprietate asupra imobilului in Cartea Funciara, atunci poate in extrasul de Carte Funciara exista si mentiuni cu privire la notarul, avocatul sau instanta de judecata care a intocmit acel act juridic. Daca exista si aceste mentiuni in extrasul de Carte Funciara, atunci dvs trebuie sa cautati biroul notarului, avocatului sau sa va deplasati la sediul instantei de judecata care a intocmit actul juridic respectiv, si sa solicitati acestora eliberarea unei copii conforme cu originalul de pe exemplarul original al actului juridic respectiv, aflat in arhiva biroului notarului, avocatului sau in arhiva instantei de judecata care l-a intocmit. Daca in extrasul de Carte Funciara nu exista si mentiuni referitoare la entitatea care a intocmit actul juridic respectiv, sau daca desi exista asemenea mentiuni, dvs nu reusiti sa obtineti o copie conforma cu originalul de pe actul juridic aflat in arhiva entitatii care l-a intocmit, atunci notarul public ar trebui sa va dezbata succesiunea dupa tatal dvs, numai in temeiul extrasului de Carte Funciara in care tatal dvs este trecut proprietar al imobilului, schitelor cadastrale originale pe imobil pe care vi le intocmeste Biroul de Cadastru si Carte Funciara, precum si in temeiul celorlalte acte originale si copii pe care le aveti dvs, fara o copie conforma cu originalul de pe actul juridic prin care tatal dvs este trecut proprietar al imobilului in Cartea Funciara, pe care dvs nu o aveti. In urma dezbaterii succesiunii dupa tatal dvs notarul va elibereaza un certificat de mostenitor prin care dvs deveniti proprietar al imobilului si aveti dreptul sa va inscrieti dreptul de proprietate asupra imobilului in Cartea Funciara, in temeiul certificatului de mostenitor eliberat de notar, dupa care puteti vinde, dona, inchiria, etc. imobilul unei terte persoane prin contract autentificat de notarul public. | |
|
|
|
19-03-2020 |
| Revizuire text: -Daca in extrasul de Carte Funciara este trecuta ca ultim proprietar al imobilului o alta persoana, (...) -Daca dvs nu aveti actul original in temeiul caruia tatal dvs si-a inscris dreptul de proprietate asupra imobilului in Cartea Funciara, (...) - (...) fara o copie conforma cu originalul de pe actul juridic in temeiul caruia tatal dvs este trecut proprietar al imobilului in Cartea Funciara, (...) Actul juridic in temeiul caruia tatal dvs si-a inscris in Cartea Funciara, dreptul de proprietate asupra imobilului, poate fi: un contract de donatie, un contract de vanzare cumparare, un certificat de mostenitor, o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, etc. | |
|
|
|
09-02-2021 |
 | Barbut eugenia Vizitator |
| Tatăl meu a murit acum 11 ani mama acum 3 luni ei erau divorțat dar nu au făcut partaj este o casa batrineasca la tara și doar pămîntul unde e curtea cu casa ești dori să știu cît ne-ar costa noi suntem 4 frați alte bunuri nu sunt | |
|
|
|
04-10-2023 |
 | Crystyalex Vizitator |
| Bună ziua dacă sunt 4 frații și la un moment dat s-a trecut tot ce aveau de la părinți pe unul dintre ei și acesta a decedat și soția sa este decedată cum se împarte tot ce au avut | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |