Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
05-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Buna Ziua Problema se pune in felul urmator: Eu fiul din prima casatorie si sotia nr 2 trebuie sa “impartim” “averea” defunctului . Tin sa precizez ca tata avea construit un imobil din timpul casatoriei cu mama mea , imobil care dupa divort a ramas tatei. Dupa casatoria cu sotia 2 cei doi au mai construit un imobil perete in perete cu primul , dublu ca dimensiune dar surpiza este ca in acte figureaza ca anexa !!! (probabil ceva chestii romanesti pe la primarie ca sa fie impozitul mai mic) Acuma doamna vrea sa impartim casa si anexa ca total si nu o casa plus inca una cum e normal ? si insista ca nu conteaza cum e trecuta anexa in certificat !!!ceea ce nu mi se pare normal pentru ca banuiesc ca la fel cineva o indruma ca sa iasa mai ieftin fata de mine ! In casa nr 2 au fost si sunt chiriasi , cu chirie lunara etc … Nu exista testament si nu sunt alti mostenitori care sa participe la actiune . Ce pot face pentru a nu lua o teapa romineasca de la “doamna “ tinind cont ca in timpul vietii tata nu a fost lasat sa ma ajute cu nimic si nu a contribuit nici material si nici spiritual la dezvoltarea mea ? Ce efect poate avea trecerea ca si anexa a casei in certificat sau la notar ? Va multumesc ! | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Dvs si sotia nr. 2 a tatalui decedat mosteniti toate bunurile acestuia:casa+anexa in urmatoarele cote: sotia nr.2 are o cota de 1/4 (un sfert) din total (casa+anexa) iar dvs o cota de 3/4 din total (de trei ori mai mult adica 3 sferturi) in calitate de fiu. Chiar daca sotia nr.2 ar avea un testament dvs tot ati mosteni deoarece sunteti si mostenitor rezervar (aveti dreptul la rezerva, dar intr-o cota mai mica) fiind fiul defunctului. Nu are importanta cum sete trecuta anexa: casa sau anexa ci VALOAREA acesteia, deoarece impartirea cotelor se face la valoare. Astfel, daca anexa valoreaza mai mult decat casa atunci dvs aveti dreptul si la anexa pentru a va acoperi cota de 3/4 (3 sferturi) din valoarea totala a masei succesorale (casa+anexa). | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Depinde foarte mult cui atribuie instanta casa: numai tatalui deoarece a dobandit-o dinainte de casatorie sau la amandoi: tatalui si sotiei nr 2 ca urmare a faptului ca ei s-au casatorit legal si astfel bunurile sotului devin si bunurile sotiei. Daca instanta atribuie casa numai tatalui atunci sotia nr.2 are dreptul la 1/4 din casa si dvs la 3/4 din valoarea casei. Daca instanta atribuie casa la amandoi - ca bun comun prin casatorie, atunci intai se imparte la 2 : jumatate tatalui si jumatate sotiei. Apoi din jumatatea tatalui decedat dvs aveti dreptul la 3/4 in calitate de fiu iar sotia nr.2 la 1/4 in calitate de sot supravietuitor. Prima jumatate este numai a sotiei si nu se imparte. Anexa in mod obliagatoriu se atribuie de instanta la amndoi deoarece a fost construita de cei doi impreuna in timpul casatoriei, fiind bun comun. Aceasta se imparte la fel ca mai sus: jumatate este a sotiei nr.2 si jumatate este a tatalui dvs. Din jumatatea tatlui dvs o cota de 1/4 revine sotiei nr.2 si o cota de 3/4 revine dvs. Prima jumatate este a sotiei nr2 si nu se imparte. Depinde foarte mult cum hotaraste instanta in privinta casei : daca o atribuie numai tatalui sau la amandoi (avand in vedere ca au fost casatoriti si nici nu s-a incheiat o conventie de separare de bunuri atunci cand s-au casatorit). | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Deocamdata nu este vorba de instanta deoarece inca incercam sa ne intelegem la notar Problema e ca anexa are valoare mai mare decit casa in sine fiind de fapt o casa mai mare decit prima , eu nu inteleg de ce nu este trecuta ca si imobil de sine statator si de ce insista sotia sa ramina asa? Daca merg la notar cum trbuie sa pun problema in avantajul meu? | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| La notar trebuie sa va intelegeti cu sotia nr.2 deoarece dezbaterea succesorala se face numai prin buna intelegere. Deci la notar aveti de ales intre doua variante: 1.casa - apartine numai tatalui si anexa(puteti spune ca e tot o casa) - apartine tatalui si sotiei ----si impartirea se face mai intai pe casa: 1/4 sotia si 3/4 dvs din valoarea casei. Apoi pe anexa: jumatate sotiei si jumatate tatalui. Din jumatatea tatalui 3/4 va revine dvs si 1/4 sotiei nr.2. 2.casa - apartine si tatalui si sotiei iar anexa apartine oricum si tatalui si sotiei nr.2. Se formeaza o masa : casa+anexa ca total si jumatate din aceasta masa totala revine tatalui si jumatate sotiei nr.2. Din jumatatea tatalui dvs aveti dreptul la o cota de 3/4 iar sotia nr.2 la o cota de 1/4. Acestea sunt variantele si daca mergeti in judecata. Cel mai bine este ca la notar sa spuneti ca doriti ca casa sa fie numai a tatalui iar anexa a sotiei si a tatalui(deci prima varianta) deoarece mosteniti mai mult. Dar e posibil ca sotia nr.2 sa nu fie de acord deoarece are de pierdut. Daca ea refuza atunci ii propuneti varianta a doua si daca si de aceasta data refuza atunci mergeti la judecata deoarece instanta alege din cele doua variante 1 sau 2 si oricum nu pierdeti. Sotia nr.2 daca nu alege una din cele doua variante legale la care aveti dreptul atunci e posibil sa primeasca mai mult decat i s-ar cuveni iar dvs mai putin. | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Impartirile si cotele respective sunt prevazute in Codul civil si instanta le aplica atunci cand partile nu se inteleg. La notar partile pot incheia intre ele orice intelegere. Pot sa nu fie respectate cotele respective dar in acelasi timp poate fi si o impartire nedreapta adica unul mai mult si altul mai putin. Daca se mege pe calea legala prevazuta de Codul civil - la instanta (si la notariat daca partile cer si notarul cunoaste legea) atunci partile (mostenitorii) sunt multumiti pentru ca se respecta legea acolo unde ele nu s-au inteles. | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Multumesc de raspuns Banuiesc ca am putea cadea la intelegere ca eu sa cedez partea mea si dinsa partea ei si sa avem fiecare cite un imobil ? este posibila si varianta asta ? si daca da, exista vreo posibilitate ca dupa ce facem intelegerea dinsa sa atace decizia? pentru ca nu doresc ca ea sa ramina in imobil avind deja anexa ca si proprietate? sper ca m am exprimat coerent ? | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Daca mergeti in instanta primiti cat va da legea. Daca mergeti la notariat trebuie sa va intelegeti dar puteti primi fie mai mult fie mai putin decat va da legea - depinde de intelegere. Dar nu aveti de unde sti cat va da legea pana nu mergeti in instanta deoarece numai ea stabileste valoarea concreta a cotelor pe baza unor expertize ale imobilelor.(se aplica variantele 1 si 2 de care am vorbit). De aceea daca va considerati nedreptatit la notariat mergeti in instanta (la notariat puteti primi mai mult dar puteti primi si mai putin deoarece notarul nu stabileste cotele legale asa cum face instanta, ci doar constata intelegerea dintre mostenitori). | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Desigur este posibila orice varianta pe care o doriti nu numai cele pe care vi le-am spus eu (1 si 2), dar trebuie ca sotia sa cada de acord cu varianta propusa de dvs. Deci trebuie si ea sa vrea si odata ce s-a cazut de acord se incheie certificatul de mostenitor de notar pe baza semnaturilor si a ACORDULUI de vointa clar exprimat de mostenitori asupra intelegerii dintre ei (oricare ar fi ea) si acest certificat nu mai poate fi atacat in instanta deoarece ACORDUL ARE PUTERE DE LEGE INTRE PARTI fiind si semnat (in acest caz certificatul de mostenitor). | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Multumesc inca o data pentru raspuns ! Sper sa ne intelegem si sa nu fie nevoie de instanta ...... Multumesc | |
|
|
|
05-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Si eu sper. O seara buna! Sa nu valasati spuneti si dvs ce doriti daca nu aveti calea judecatii ... instanta! | |
|
|
|
07-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Buna seara Revin cu o intrebare dupa ce in prealabil am fost la notar si dupa am discutat cu sotia care a scos un act de partaj in timpul casatoriei cu tatal meu datat in anul 2014 din care rezulta ca ea are imobilul anexa trecut pe numele ei +1/2 din uzufructul viager din primul imobil (cel care este numai pe tata)! Intrebarea mea este : cit si ce drept mai am eu din toata "afacerea" asta ? si daca exista vreo sansa de atac in justitie asupra acestui act? Multumesc | |
|
|
|
07-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Urmeaza sa primiti raspuns. | |
|
|
|
07-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Tatal dvs si sotia nr.2 aveau intr-adevar dreptul sa incheie un partaj in timpul vietii prin care sa isi imparta bunurile intre ei. Anexa este bun comun (apartine ambilor soti) dar prin conventia de partaj aceasta anexa devine bun propriu al sotiei si apartine numai ei, deoarece asa au convenit (s-au inteles) cei doi soti (tatal dvs si sotia sa). Tot prin conventie cei doi soti s-au inteles ca casa sa apartina numai tatalui dvs deci sa fie bun propriu al acestuia. Dar in ceea ce priveste casa prin partaj s-a constituit si un uzufruct viager pe jumatate din casa in favoarea sotiei (1/2). Astfel, tatal dvs prin partaj devine proprietar total numai pe jumatate de casa iar pe cealalta jumatate devine nud proprietar (deoarece sotia are un uzufruct viager pe aceasta jumatate). Uzufructul viager este un drept pe care il are sotia de a folosi si de a locui in jumatate de casa atat timp cat traieste. Dar ea nu poate vinde aceasta jumatate de casa o poate doar folosi (inchiria) si locui atat timp cat traieste. Dvs in calitate de mostenitor al tatalui puteti mosteni doar bunurile care la partaj i-au revenit tatalui adica doar casa. Casa se imparte in doua jumatati: jumatate afectata de uzufruct si jumatate nu este afectata de uzufruct. Din jumatatea care NU este afectata de uzufruct aveti dreptul la 3/4 (sunteti proprietar-mostenitor deplin pe 3/4 din prima jumatate si o puteti vinde) iar sotia din aceasta jumatate primeste 1/4 (devine proprietar mostenitor deplin si o poate vinde). Din jumatatea care ESTE afectata de uzufruct dvs aveti dreptul la 3/4 iar sotia are dreptul la 1/4 din aceasat jumatate. Desi aveti dreptul la 3/4 din aceasta jumatate ea fiind afectata de uzufruct dvs nu sunteti proprietar deplin ci NUD PROPRIETAR adica trebuie SA O LASATI pe sotia tatalui dvs sa locuiasca in ea (in aceasat cota) si sa o foloseasca cat traieste (are uzufruct VIAGER - pe viata din aceasta jumatate). Dar sotia poate vinde dreptul sau de uzufruct unei alte persoane (legea ii da acest drept) insa chiar si daca il vinde dreptul de uzufruct INCETEAZA (se stinge) la MOARTEA SOTIEI tatalui dvs. Astfel la moartea sotiei deveniti proprietar deplin si pe cota de 3/4 din jumatatea afectata de uzufruct deoarece dreptul de uzufruct se stinge. | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Mulțumesc pentru răspuns. Din cit am discutat cu sotia aceasta e deacord sa vindem casa si sa i dau banii de pe partea ei 1/4 plus ceva adițional negociabil, in acest caz banuiesc ca trebuie facuta o hirtie prin care ea renunta la uzufruct? Pot pune undeva o clauza ca de vinzare sa ma ocup eu? Si sa zicem ca ea e deacord sa vinda partea pina sa zicem la data de x? Adica facem actele cu 3/4 eu, 1/4 ea si dreptul de uzufruct in certificatul de mostenitor si unde sau cum pot adauga înțelegerea noastra pentru vinzarea casei? pentru ca vreau sa am un act oficial care sa prezinte înțelegerea facuta? Mulțumesc | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| In primul rand trebuie sa mergeti la notarul public si sa obtineti certificatul de mostenitor. In certificatul de mostenitor trebuie sa scrie negru pe alb ca dvs mosteniti 3/4 din casa tatalui dvs (si astfel deveniti proprietar deplin asupra acestei cote), iar sotia ca mosteneste anexa (si astfel devine proprietara deplina asupra acesteia) plus 1/4 din casa tatalui dvs (si devine proprietara deplina si asupra acestei cote), conform Codului Civil si Actului de partaj al sotilor din timpul casatoriei. De asemenea in Certificatul de mostenitor trebuie sa se specifice ca sotia RENUNTA in favoarea dvs la cota de 1/2 de drept de uzufruct viager mentionata in Actul de partaj. Apoi, dvs puteti vinde cota de 3/4 din casa orand doriti si oricui doriti deoarece prin certificatul de mostenitor deveniti proprietar deplin asupra acestei cote. Sotia poate vinde cota de 1/4 din casa oricand doreste si oricui doreste deoarece prin certificatul de mostenitor devine proprietar deplin asupra acestei cote. Dar cel mai bine este sa vindeti casa amandoi in acelasi timp si aceleiasi persoane pentru a nu se ajunge la situatia ca in casa sa stea doua persoane diferite. In acest din urma caz puteti intocmi un singur act de vanzare cumparare in care dvs in calitate de vanzator vindeti cota de 3/4 din casa si aveti dreptul la 3/4 din pret iar sotia tot in calitate de vanzator vinde cota de 1/4 din casa si are dreptul la 1/4 din pret, cumparatorului X. Contractul de vanzare se incheie la notarul public IN FORMA AUTENTICA. | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Mulțumesc de raspuns Daca reusim sa ne intelegem in cotele de mai sus sotia e dispusa sa vinda pentru ca dorește sa si cumpere un apartament si banuiesc ca anexa sa o lase in chirie, pe mine ma interesează daca pot face un act la notar in care ea isi da acordul asupra vinzarii casei impreuna cu mine si ma lasa pe mine sa ma ocup de vinzare urmind ca eu sa i dau dreptul ei de 1/4 din casa plus ce suma de bani mai vrea in plus? | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Nu puteti face acest lucru. Pentru a vinde casa impreuna trebuie sa va intelegeti intre voi, verbal. Daca nu va puteti intelege atunci fiecare vinde cota lui din casa cui vrea, cand vrea si la pretul la care vrea. Daca nu va intelegeti verbal, intre voi, amiabil, in privinta pretului si cumparatorului (impreuna) atunci fiecare cu cota lui, cu partea lui. | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Am înțeles Ramine să ne înțelegem si sa facem întâi succesiunea și după asta sper sa reusim să vindem casa. Mulțumesc încă o dată pentru răspunsurile oferite prompt si la obiect! Toate cele bune! | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| |
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |