Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Dupa ce obtineti certificatul de mostenitor dvs pe 3/4 din casa si sotia pe 1/4 din casa (la ea si anexa) unul dintre voi poate spune uite domnule am gasit cumparatorul X care doreste sa cumpere TOATA CASA pentru pretul Y. Eu vand cota de 3/4 din casa si primesc 3/4 din pretul Y tu vinzi cota de 1/4 din casa si primesti 1/4 din pretul Y la cumparatorul X. Asta ca sa nu fie un cumparator pe 3/4 din casa si alt cumparator pe 1/4 din casa (daca dvs vindeti la o persoana si sotia la alta persoana). Sa fie acelasi cumparator in toata casa. | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Dupa ce obtineti certificatul de mostenitor dvs pe 3/4 din casa si sotia pe 1/4 din casa (la ea si anexa) unul dintre voi poate spune uite domnule am gasit cumparatorul X care doreste sa cumpere TOATA CASA pentru pretul Y. Eu vand cota de 3/4 din casa si primesc 3/4 din pretul Y tu vinzi cota de 1/4 din casa si primesti 1/4 din pretul Y la cumparatorul X. Asta ca sa nu fie un cumparator pe 3/4 din casa si alt cumparator pe 1/4 din casa (daca dvs vindeti la o persoana si sotia la alta persoana). Sa fie acelasi cumparator in toata casa. | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Sa va mai explic in legatura cu succesiunea dvs.... In mod legal anexa este bun comun al sotilor si trebuia impartita jumatate tatlui dvs si jumatate sotiei. Dar prin actul de partaj sotia l-a convins pe tatal dvs sa ii cedeze si partea lui (cealalta jumatate) si astfel ea a devenit proprietara pe intreaga anexa. Ea legal a avut acest drept deoarece sotii s-au inteles in acest mod prin actul de partaj. Si casa este bun comun al sotilor (a devenit bun comun prin casatoria dintre soti deoarece nu a fost incheiat un act de separare de bunuri INAINTE de casatorie prin care casa sa fie bun propriu numai al unuia dintre soti). Astfel si casa trebuia impartita jumatate tatalui dvs si jumatate sotiei (fiind bun comun). Dar deoarece tatal dvs A CEDAT JUMATATE din anexa (partea lui) sotiei atunci si sotia a cedat JUMATATEA ei din casa tatalui. Astfel sotia a devenit proprietara numai pe anexa iar tatal dvs a devenit proprietar numai pe casa. INSA, sotia s-a inteles cu tatal dvs sa ii lase ei SI un drept de uzufruct pe JUMATATE din casa (1/2). Putea fi mai rau, deoarece chiar daca tatal dvs i-a lasat jumatatea lui din anexa sotiei (si ea a devenit proprietara pe toata anexa) sotia TOTUSI putea sa nu ii lase jumatatea ei din casa tatalui dvs (si sa devina proprietara si pe jumatate din casa) SAU chiar sa il convinga pe tatal dvs sa ii cedeze toata casa si ea sa devina proprietara pe toata casa (in acest caz ar fi fost un act de vanzare cumparare INTRE SOTI prin care tatal dvs ii vinde sotiei partea lui din anexa si din casa, adica jumatate din anexa si jumatate din casa.). Dar sotia a ales anexa si un drept de uzufruct pe jumatate din casa (asa l-a convins pe tatal dvs). In acest caz dvs mosteniti 3/4 din casa deoarece tatal A RAMAS proprietar pe toata casa iar sotia mosteneste anexa (ii revine prin partaj) si 1/4 din casa (conf Codului civil) precum si un drept de uzufruct pe 1/2 din casa (pe jumatate din casa). Deci dvs sunteti proprietar pe 3/4 din casa, sotia pe 1/4 din casa si TREBUIE sa o lasati sa locuiasca pe 1/2 din casa (pe jumatate din casa). Asta inseamna ca ea LOCUIESTE pe 1/4 din casa (cota pe care este si proprietara - partea ei) precum si pe 1/4 din cota dvs. de 3/4 din casa. Prin urmare dvs sunteti PROPRIETAR DEPLIN PE 1/2 DIN CASA (PE JUMATATE DIN CASA) PE CARE O PUTETI VINDE si NUD PROPRIETAR PE 1/4 DIN CASA (COTA IN CARE TREBUIE SA LOCUIASCA SOTIA). | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| 1/2 + 1/4 = 3/4 COTA DVS. DIN CASA. Pe cota de 1/2 din casa sunteti proprietar deplin si o puteti vinde PLUS pe o inca cota de 1/4 din casa sunteti nud proprietar si deveniti proprietar deplin la moartea sotiei tatlui dvs.(care are un uzufruct viager pe 1/2 din casa). EXACT ASA SPECIFICATI IN CERTIFICATUL DE MOSTENITOR! TOATE CELE BUNE! | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Daca la noar nu se poate atunci mergeti in INSTANTA si dezbateti succesiunea si CERETI exact asa cum v-am scris in ultimul mesaj (cum trebuie sa scrie pe certificatul de mostenitor). | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Este dreptul dvs legal si veti castiga procesul sigur! | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| Daca sotia tatalui dvs renunta la uzufruct asa cum ati spus atunci e simplu: cotele din certificatul de mostenitor sunt 3/4 pentru dvs si 1/4 din casa pentru sotie. Eu cred ca actul de partaj dintre tatal dvs si sotie a fost incheiat la un notar public care a consemnat intelegerea dintre ei. In aceasta situatie actul de partaj nu mai putea fi atacat de SOTI (de tatal dvs cat traia sau de sotie) - tatal dvs si sotia sa puteau imparti bunurile cum doreau. Daca sotii nu se intelegeau in privinta impartirii bunurilor lor atunci ei trebuiau sa mearga in instanta si instanta stabilea conform legii bunurile care reveneau fiecaruia, astfel: 1. jumatate din anexa tatalui dvs si jumatate din anexa sotiei; jumatate din casa tatalui si jumatate din anexa sotiei; SAU 2. casa intreaga tatalui dvs (ca bun al sau dinainte de casatorie); jumatate din anexa tatalui si jumatate din anexa sotiei - dar in acest caz tatal dvs trebuia sa se zbata in instanta, sa se lupte. Daca prima instanta nu stabilea una dintre cele doua variante, atunci oricare dintre soti AVEA DREPTUL SA ATACE CU APEL hotararea primei instante pentru ca instanta de apel sa faca UN PARTAJ CONFORM LEGII. | |
|
|
|
08-11-2018 |
 | Cybrg4life Vizitator |
| Mulțumesc inca o dată pentru lămuriri!!! Sper sa ne putem intelege fara instanță si sa vindem casa la un singur proprietar, oricum nu cred ca pe bucăți o cumpără cineva. | |
|
|
|
09-11-2018 |
 | Roza Vizitator |
| |
|
|
09-06-2019 |
 | Cristina Vizitator |
| Bunicu meu a cumparat o casa cu un singular copil in común din cei 5 fratii.bunicii decedatii cine are dreptu acum si la CE???? | |
|
|
|
10-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Este proprietar pe casa numai cine este trecut cumparator in contractul de vanzare cumparare prin care s-a cumparat casa. Daca este trecut cumparator numai copilul atunci numai acesta este proprietar pe casa si casa nu intra in masa succesorala si nu se imparte cu ceilalti frati. Daca este trecut cumparator numai bunicul atunci proprietar pe casa este numai el si casa intra in masa succesorala si se imparte in mod egal intre toti fratii. Daca este trecut cumparator si bunicul si copilul atunci copilul este proprietar pe jumatate de casa si aceasta cota de 1/2 din casa care ii revine copilului nu intra in masa succesorala si nu se imparte intre frati. Bunicul este proprietar pe cealalta jumatate de casa si cota de 1/2 din casa ce revine bunicului intra in masa succesorala si se imparte in mod egal intre toti fratii (inclusiv copilul care a cumparat casa). De asemenea, daca bunicul este trecut in contractul de vanzare cumparator, ceea ce inseamna ca este si el proprietar pe casa asa cum am explicat, l-a lasat pe copilul cu care a cumparat casa in comun sa stapaneasca toata casa in calitate de proprietar, deci nu de simplu locatar (persoana care doar locuieste intr-o casa fara a fi si proprietar) timp de 30 ani neintrerupti (in mod continuu) PANA LA DECESUL SAU (al bunicului) - atunci copilul care a stapanit intreaga casa in calitate de proprietar timp de 30 ani neintrerupti pana la decesul bunicului sau - poate dobandi casa prin uzucapiune (prin prescriptia achizitiva de 30 ani). Daca copilul considera ca se poate folosi si de uzucapiunea de 30 ani pentru a deveni proprietar pe casa - trebuie sa dezbata succesiunea cu fratii sai in instanta unde sa arate ca are si dreptul de a dobandi intreaga casa prin uzucapiune (mai ales in situatia in care cumparator in contractul de vanzare cumparare este trecut si bunicul sau numai bunicul). | |
|
|
|
10-06-2019 |
 | Cristina Vizitator |
| Tat timo este Pentium a dezbate succesiunea dupa martea unu din proprietari?? | |
|
|
|
21-06-2020 |
 | Dominic Vizitator |
| Cred ca am o solutie. Scrieti-mi email ca sa discutam. | |
|
|
|
29-07-2020 |
 | Irimia ionela Vizitator |
| buna ziua.in legatura cu o succesiune.mama mea a fost recastorita a dobandit un apartament cu cel de-al doilea sot.noi am fos 3 copii din prima casatorie a mamei.iar tatal vitreg a avut un copil din alta relatiE.Am ramas in viata numai eu si cred ca fiica defunctului si nu stiu nimic de existenta ei Ar exista o posibilitate sa o gasesc multumesc | |
|
|
|
04-08-2020 |
 | Geanina Vizitator |
| Buna ziua , am si eu o problema .... Tatăl meu a murit acum 4 ani la data decesului fiind căsătorit cu a doua soție cu care a fost căsătorit 25 de ani , eu am foat data prin hotărâre judecătorească la tata la varsta de 14 ani ( Menționez ca suntem 4 frați ), a doua soție mama vitrega nu are copii ... înainte cu 4 zile ca tata sa înceteze din viața ( cancer la plămâni) au făcut un contract de uzufruct pt tata cât este in viața și după moarte sa ii revină toată partea tatălui din imobilul cumpărat împreuna in timpul căsătoriei fără nici o clauza de întreținere sau sume de bani , am deschis atunci cu frații mei un proces de moștenire și nu l-am dus la bun sfârșit ( deși avocatul nea spus ca vom avea câștig de cauza 75%pt ca nu sunt clauze in contractul făcut între ei ( uzufruct )..... acum a decedat și soția tatălui meu .... este posibil sa redeschid procesul , am eu dreptul fiind crescută de ei ... | |
|
|
|
04-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Totusi, sfaturile mele juridice v-au fost de mare ajutor. | |
|
|
|
04-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Dar un om prost nu recunoaste acest lucru si nici nu stie sa respecte. | |