Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
13-12-2018 |
 | Celia C Vizitator |
| Buna seara! Doresc cateva lamuriri in urmatoarea problema. Bunicul a avut trei copii. Doi dintre copii au hotarat sa-l dea spre ingrijire unor nepoate dinspre sora bunicului, in schimbul casei si a terenului agricol.Celalalt copil nu a fost de acord cu aceasta si atunci cei doi l-au fortat pe bunicul sa semneze actele si sa-si doneze casa si pamantul. A fost ingrijit de acele nepoate. In anul 1999 bunicul a murit. Nepoatele care l-au ingrijit au vandut casa si o parte din terenul agricol extravilan fara sa fie facuta succesiunea. Acum vor sa vanda terenul intravilan dar cumparatorul doreste acte in regula. Va trebui sa se deschida succesiunea. Intrebarile mele sunt: 1) Cine intra la mostenire? 2) Se poate deschide succesiune pentru tot terenul agricol? 3) Mostenitorii din partea celuilalt copil (care nu a fost de acord cu acea intelegere) pot sa obtina certificat de mostenitor si sa-si revendice mostenirea integrala dupa bunic? 4) Daca noi (nepotii de fiu al bunicului) nu avem act de proprietate pe teren putem deschide succesiunea? Va multumesc! | |
|
|
|
13-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Trebuie studiata mai in amanunt speta dvs. Urmeaza sa primiti raspuns. | |
|
|
|
13-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Va intreb: in prezent traiesc toti cei trei fii ai bunicului dvs? | |
|
|
|
14-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Daca traiesc cei trei fii atunci ei pot deschide succesiune dupa bunicul dvs si nu nepotii. | |
|
|
|
19-12-2018 |
 | Celia C Vizitator |
| Traiesc doi copii, al treilea este mort si are urmasi. | |
|
|
|
19-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Primiti un raspuns maine. | |
|
|
|
20-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Va rog sa imi spuneti copilul care este decedat si are urmasi a decedat inainte de data decesului bunicului dvs (tatalui sau) sau dupa data decesului bunicului dvs. | |
|
|
|
20-12-2018 |
 | Celia C Vizitator |
| Copilul decedat a decedat dupa bunicul. | |
|
|
|
20-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Bunicul dvs a avut surori sau frati care au decedat inaintea lui si care au avut urmasi (copii)? | |
|
|
|
23-12-2018 |
 | Celia C Vizitator |
| Da, o sora a murit inaintea lui si a avut copii, restul fratilor au murit dupa el. | |
|
|
|
23-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Ma gandesc la speta dvs si va dau un raspuns cat mai curand. | |
|
|
|
23-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Succesiunea bunicului dvs poate fi deschisa de urmatorii mostenitori, la notariat sau la instanta de judecata: 1. de copiii in viata ai bunicului dvs; 2. de urmasii copilului decedat al bunicului dvs (prin retransmitere); 3. de urmasii fratilor si surorilor bunicului dvs. Masa succesorala se compune din casa si terenul pe care bunicul dvs le-a donat. IMPARTIREA MOSTENIRII se face pe tulpini, tinandu-se cont de REPREZENTAREA LEGALA a surorii decedate de catre urmasii ei, astfel: 1. jumatate din mostenire (casa si teren) revine urmasilor din partea surorii si fratilor bunicului - se imparte intre ei conform legii; 2. jumatate din mostenire (casa si teren) revine celor trei copii ai bunicului si se imparte intre ei in mod egal (se imparte la 3). Astfel fiecare copil - deci si copilul decedat, culege fiecare cate o treime din aceasta jumatate, adica 1/6 din masa totala: casa si teren. Dar deoarece BUNURILE AU FOST DONATE cei trei copii culeg o cota mai mica deoarece sunt MOSTENITORI REZERVATARI. Conform art.1088 Cod civil fiecare copil culege rezerva care este de jumatate din cota legala de 1/6 din mostenire:casa si teren, adica O COTA DE 1/12 (O DOUASPREZECIME) DIN MOSTENIRE: CASA SI TEREN. Deoarece bunurile donate au fost vandute de cele doua nepoate, valoarea casei si terenului va fi cea de la data instrainarii (vanzarii). Ce nu s-a vandut se evalueaza la valoarea de la data decesului bunicului (data deschiderii succesiunii), anul 1999. DECI COPILUL DECEDAT MOSTENESTE 1/12 DIN MOSTENIRE: CASA SI TEREN. In final - urmasii (copiii) impart IN MOD EGAL aceasta cota de 1/12 din mostenire: casa si teren. Urmasii copilului decedat pot cere deschiderea succesiunii fata de bunicul lor si impart in mod egal partea din mostenire (1/12) care revine acestui copil: daca sunt doi urmasi (copii) cota se imparte la doi, daca sunt trei urmasi cota se imparte la trei, etc. | |
|
|
|
25-12-2018 |
 | Celia C Vizitator |
| Va multumesc frumos! Sarbatori fericite! | |
|
|
|
26-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| |
|
|
27-12-2018 |
 | Porumbel Marilena Vizitator |
| Buna ziua, doresc sa ma informez la dvs. in privinta unei impartiri la o mostenire rezultata din casa parinteasca a bunicilor la care sunt doi copii, mama mea si fratele acesteia decedat recent care are o fiica dintr-o casatorie demult incheiata! Va rog sa ne spuneti cum este divizata aceasta mostenire? Cata parte din mostenire are mama mea si cata parte nepoata din partea fratelui sau? Multumesc frumos si astept raspunsul dvs.! | |
|
|
|
27-12-2018 |
 | Net Vizitator |
| Catre: Porumbel Marilena Mostenirea lasata de bunicii dvs poate fi dezbatuta oricand dupa ultimul decedat - bunic sau bunica, la notariat sau la instanta de judecata de catre urmatorii mostenitori: 1. mama dvs deoarce este in viata; si 2. fiica fratelui mamei dvs deoarece fratele era in viata la data decesului bunicilor si astfel i-a mostenit; fiica il mosteneste pe fratele mamei - tatal sau prin RETRANSMITERE. Bunurile bunicilor- casa parinteasca formeaza masa succesorala care se imparte in doua jumatati: 1. jumatate este mostenita de mama dvs - are o cota de 1/2 din masa succesorala; 2. jumatate este mostenita de fratele mamei dvs adica de fiica fratelui mamei dvs - fiica are o cota de 1/2 din mostenire. Dar deoarece fratele a decedat INAINTEA mamei dvs atunci cand mama dvs va inceta din viata o veti mosteni dvs in calitate de copil dar si fiica fratelui mamei dvs prin REPREZENTARE LEGALA. Pentru a o mosteni pe mama dvs NUMAI DVS SINGURA trebuie ca mama dvs sa va lase bunurile ei prin TESTAMENT IN FAVOAREA DVS - ca unic mostenitor si astfel fiica fratelui mamei dvs nu mai poate mosteni nimic din bunurile mamei dvs deoarece A FOST DEZMOSTENITA PRIN TESTAMENT DE MAMA DVS SI NU ESTE NICI MOSTENITOR REZERVATAR. | |
|
|
|
16-04-2019 |
 | Marydany
|
| Buna ziua, Multumesc mult pentru raspunsul dat. Dupa cele cateva luni de cand am initiat subiectul la aceasta solicitare a mea s-au mai derulat altele, nepoata din partea unchiului meu se razvrateste acum si tine cu inversunare sa se faca actele (succesiunea) la notar sustinuta cu recomandare de o persoana care nu are a face cu familia/neamul (mama unei prietene bune ale ei). Acestea s-au convenit la o perioada in care sa se puna de comun acord sa faca aceasta succesiune, dar cum nu s-au inteles deoarece in contul din banca al unchiului au ramas niste bani care apartineau si bunicilor si pentru care nepoata nu doreste sa-i cedeze partea mamei din ei (nu i-a cerut pe toti ci cota parte care o stia de la bunici si unchi) incepe sa faca presiuni cu politie cu notarul indicat de ea. Eu vreau sa stiu acum daca nu se prezinta la acest notar sa faca succesiunea se intampla ceva? Eu am facut solicitarile acestea la dv.s dar nu stiu daca este de competenta dvs sau este pe penal? Multumesc si astept raspunsul dvs cu nerabdare! Cu respect Marilena Porumbel | |
|
|
|
16-04-2019 |
 | Net Vizitator |
| CATRE: MARILENA PORUMBEL Multumesc de intrebare, profesia mea este de consilier juridic si cunosc destul de bine dreptul. In primul rand fac O PRECIZARE - codul civil nu este prea clar in materia reprezentarii succesorale, deoarece prevede ca reprezentarea opereaza in toate cazurile indiferent de gradul succesorilor (facand referire la copii, la frati, la surori), dar, asa cum afirma majoritatea autorilor in drept succesoral, reprezentarea succesorala opereaza indiferent de grad NUMAI IN INTERIORUL ACELEIASI CLASE: clasa descendentilor - a copiilor si clasa colateralilor privilegiati - a fratilor si surorilor. Astfel, si in cazul reprezentarii succesorale clasa descendentilor-copiilor INLATURA de la succesiune clasa fratilor si surorilor. Astfel, conform opiniei autorilor in drept succesoral mama dvs NU TREBUIE sa mai faca testament deoarece va are pe dvs - care in calitate de copil il inlaturati de la mostenirea averii mamei dvs (dupa decesul mamei dvs) pe fratele decedat si pe fiica acestuia (nepata mamei dvs). Averea bunicilor in care intra si banii din cont se imparte in mod egal intre mama dvs care este in viata si nepoata sa care il mosteneste pe fratele mamei dvs. prin retransmitere. Mama dvs mosteneste o cota de 1/2 din averea bunicilor si nepoata o cota de 1/2 din aceasta avere. Mama dvs. nu este obligata sa mearga la notarul propus de nepoata deoarece DACA NU SE INTELEGE CU NEPOATA cum sa imparta averea bunicilor TREBUIE SA DEZBATA SUCCESIUNEA IN INSTANTA. Astfel, mama dvs trebuie sa ii spuna nepoatei si politiei ca nu se prezinta la notar deoarece nepoata TREBUIE SA O CHEME IN JUDECATA pentru dezbaterea, impartirea succesiunii pe motivul ca ELE NU SE INTELEG SI NU AU AJUNS LA UN ACORD ASUPRA MODULUI CUM SA IMPARTA BUNURILE MOSTENITE (DIN AVEREA BUNICILOR). | |
|
|
|
16-04-2019 |
 | Net Vizitator |
| Cel mai bine este ca mama dvs sa mearga la notarul propus de nepoata pentru ca aceasta sa nu dezbata succesiunea in lipsa mamei dvs si mama dvs sa declare in fata notarului ca nu este de acord cu dezbaterae succesiunii la notar pe motiv ca nu se intelege cu nepoata in privinta impartelii mostenirii si ca trebuie ca nepoata sa o cheme in judecata pentru dezbaterea, impartirea mostenirii. Acelasi lucru mama dvs trebuie sa il spuna si la politie si chiar nepoatei sale. | |
|
|
|
16-04-2019 |
 | Net Vizitator |
| Conform legii, daca mostenitorii SE INTELEG intre ei - succesiunea poate fi dezbatuta la notar. Daca mostenitorii NU se inteleg intre ei - succesiunea trebuie dezbatuta in instanta (in acest caz unul dintre mostenitori trebuie sa ii cheme la judecata pe ceilalti mostenitori pentru dezbaterea succesiunii). | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |