Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Succesiune si certificat de mostenitor pentru pamant

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 23-04-2019

Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsurile acordate pana acum, deci vreau sa spun ca la acelasi rezultat se ajunge, nu cedeaza nici de-o parte nici de alte, urmand sa se ajunga in instanta. Mama, d.p.d.v. ei de vedere ar ceda si partea ei nepoatei datorita costurilor mari din instanta, intrebarea mea este daca mama poate sa-mi cedeze mie si fratelui meu partea ei decat sa piarda tot.Stiu ca doar prin testament se poate retransmite dar doar dupa decesul ei, este adevarat?!Sau se poate si acum?!

Multumesc mult!
Răspunde
 23-04-2019
Vizitator

Mama dvs mai intai trebuie sa devina mostenitor si SA ACCEPTE partea ei de mostenire la notar sau in instanta.

Dupa dezbaterea succesiunii si acceptarea din partea mamei dvs a cotei de 1/2 din mostenire la notar sau in instanta, mama dvs va poate ceda ceea ce a mostenit bunuri sau bani prin contract de vanzare cumparare (cand dvs trebuie sa ii platiti o suma de bani pentru bunurile transmise) sau prin donatie care este un act cu titlu gratuit ce se incheie tot la notar, cand dvs nu trebuie sa ii dati bani mamei dvs pentru bunurile pe care aceasta vi le-a donat.

Deci trebuie facuta dezbaterea succesiunii si mama dvs trebuie sa accepte cota ei de 1/2 din mostenire la notar sau in instanta si apoi sa va transmita bunurile mostenite prin contract de vanzare cumparare sau prin donatie.

In instanta va costa doar avocatul mai mult dar in rest nu va costa nimic pentru dezbaterea succesiunii.

In instanta trebuie sa participe mama dvs si nepoata ei care sunt mostenitori.
Răspunde
 23-04-2019
Vizitator
Va costa ceva si in instanta pentru dezbaterea succesiunii dar mai putin decat la notariat si taxa de timbru in instanta se plateste jumatate de mama dvs iar jumatate de nepoata sa.

Daca mama dvs o da in judecata pe nepoata ei pentru dezbaterea succesiunii mama dvs trebuie sa plateasca la inceputul procesului toata valoarea taxei de timbru dar la sfarsitul procesului are dreptul sa ceara de la nepoata ei jumatate din taxa platita.

Daca nepoata o da in judecata pe mama dvs pentru dezbaterea succesiunii atunci nepoata trebuie sa plateasca la inceputul procesului toata valoarea taxei de timbru, iar la sfarsitul procesului nepoata are dreptul sa ceara de la mama dvs jumatate din valoarea taxei de timbru, iar daca mama dvs nu are bani sa o plateasca atunci aceasta poate sa ii cedeze nepoatei o parte din bunurile sau din banii mosteniti ca echivalent pentru partea din taxa de timbru pe care trebuie sa o plateasca mama dvs.

De asemenea daca mama dvs isi pune avocat trebuie sa plateasca si onorariul acestuia.
Răspunde
 23-06-2019
Vizitator
Buna ziua,
Sotul matusii a decedat acum 1 an si 2 luni si nu a putut face succesiunea la notar pt ca nu au avut copii.Parintii sotului sunt decedati iar de fratii lui nu stiu nimic,certificatele de deces ale parintilor decedatului se afla in posesia unuia dintre frati.nu stim cati frati sunt in viata si de unde sa i luam.Va rog sa ne ajutati cu un rasp.Ce acte ne trebuie sa demaram succesiunea in instanta si cat dureaza in cazul in care nu se prezinta nici un mostenitor.precizez ca sotia decedatului nu dispune de nici un venit.este vb de o garsoniera si actiuni la fabrica unde a lucrat.nu este mostenire de la parinti.
Multumesc
Răspunde
 07-10-2020
Vizitator
Buna ziua. Întâmpin si eu următoarea situație. Dacă se poate va rog sa îmi răspundeți. Bunica vrea sa facă succesiunea după bunicul meu. Ei au avut 3 copii, unul dintre ei a fost tatăl meu care a decedat în urma cu 20 de ani. Bunicul din parte tatălui este si el decedat de aproximativ 25 de ani. În concluzie mai trăiește doar bunica și cele doua mătuși. Se face succesiunea terenului pe care este casa dar și pentru terenul agricol. Aș vrea sa știu va rog cum se împart aceste proprietăți care este defapt dreptul meu după tată. Mulțumesc!
Răspunde
 19-11-2020
Vizitator
Bună ziua,
Vă deranjez cu următoarea întrebare: am dezbătut la notar succesiunea după decesul tatălui meu în baza titlului de proprietate. Dacă tatăl meu în timpul vieții a făcut un schimb de teren, ulterior emiterii tilului de proprietat (dar care apărea in evidentele primăriei) nu ar fi trebuit să introduc şi acest teren în masa succesorală?
Dacă da, primăria nu ar fi trebuit să-mi elibereze un document şi pentru acest teren pentru a merge la masa succesorală?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Răspunde
 17-02-2021
Vizitator
Bună!
Povestea este asta.
Bunicul meu are 3 copiii.El a murit acum 7 ani. Iar cei trei frați nu au împărțit moștenirea care consta in pământ.Unul dintre frați nu a vrut sa împartă moștenirea și așa au trecut 7 ani. Iar acum unul dintre frați vrea sa ii dea in judecată. Îmi poate spune cineva in ce consta datul in judecată, ce acte trebuie făcute, ce se întâmpla in instanța, ce trebuie sa se plătească. Tot ce îmi puteți spune îmi va fi de mare folos.
Răspunde
 02-04-2021
Vizitator
Buna ziua! Am o nelamurire legata de cum pot cumpara sau prin mostenire un teren intravilan de la nepotul bunicii mele. El nu are alti urmasi inafara de noi si de familia celuilalt frate al bunicii mele(varul lui tati, acestia i au vandut la un moment dat un teren extravilan si pe langa actul acela credem ca ii detine si certificatul de nastere) acum insa situatia unchiului este alta, ca el este in varsta de 62 de ani si cu handicap, iar un vecin i a luat buletinul si l a internat pt ingrijiri intr un spital si bineinteles ii ia si pensia si ajutorul de insotitor, cum ca il ajuta dar practic l au lasat acolo si i au retinut actele. Eu doresc sa cumpar ca si nepoata terenul de la el daca nu este cazul de mmostenire, doar ca sa nu il dobandeasca altii prin siretlicuri. Ce pot sa fac, de unde incep si cum fac asta?
Răspunde
 12-10-2021
Vizitator
Buna ziua, am si eu o intrebare.
In urma decesului tatalui meu dorim sa facem succesiune. Eu, fratele meu si mama mea am ajuns la un consens.
Mama mea si fratele doresc sa mi cedeze mie partea lor ce li se cuvine dupa moartea tatalui.
Mama doreste sa mi treaca si partea ramasa(adica va dau un exemplu au avut un aprtament impreuna, dupa moartea tatalui mamei ii revine jumatate din apartament iar tatalui meu jumatate)cu partea tatalui am rezolvat (a renuntat si mama si fratele meu)dar partea mamei acum cand facem succesiunea sa facem si actele de donatie din partea mamei in favoarea mea.
Mi s-a spus de catre notar ca nu se poate.
Trebuie sa sa faca prima data succesiunea , dupa ce se incheie cu succesiunea putem sa facem actele cu mama.
As dori legal daca se poate face pe aceleasi acte ambele.
Va multumesc
Răspunde
 04-05-2022
Vizitator
Buna ziua!
Socrul meu a decedat , ulterior a decedat si cea de a doua sotie;impreuna nu au avut copiim sotia avand o fata din alta casatorie;deci socrul meu a avut 2 copii:pe sotul meu si o sora,ambii in viata;de la mama socrului au ramas 5 ha de pamant ;intrebarea este cine mosteneste aceasta proprietate/
Multumesc!
Răspunde
 18-01-2023
Vizitator
Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns. Mostenesc de la tata mult pamant, loc de casa, dar nu detin actele, acestea le are varul meu. El fiind singurul mostenitor din partea fratelui lui tata. Eu am un frate care mi-a cedat tot. Si pe mama care este bolnava cu cerrificat handicap grav permanent. Ce ar trebui sa fac si cum sa procedez sa pot intra in posesia mostenirii?
Răspunde
 18-01-2023
Vizitator
Pentru a intra in posesia mostenirii dvs trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs si pentru aceasta dvs trebuie sa aveti la dvs adica trebuie sa intrati in posesia actelor care dovedesc ca tatal dvs este proprietar al acelor terenuri (ex : certificat de mostenitor, contract de vanzare cumparare , contract de schimb , contract de donatie).

Prin dezbaterea succesiunii se transmite dreptul de proprietate de la tatal dvs (decedat) catre dvs asupra terenurilor pe care tatal dvs are acte de proprietar.
Răspunde
 18-01-2023
Vizitator
Daca tatal dvs nu a dezbatut succesiunea impreuna cu fratele lui cat a fost in viata dupa parintii lor atunci dvs trebuie sa dezbateti succesiunea mai intai dupa bunicii din partea tatalui cand la dezbatere va participa si varul dvs dupa tatal lui si apoi sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs cand veti primi cota ce revine tatalui dvs din dezbaterea succesiunii dupa parintii lui (dupa bunicii dvs).
Răspunde
 22-03-2023
Vizitator
Bună seara am o întrebare bunicii de pe soție au decedat bunicu are un titlu de proprietate unde are2470 mp unde este casa batraneasca și are 4 copii 3 fete și un băiat băiatul a decedat anu trecut și el are 2 fete cum se împarte vrem sa dezbatem moștenirea și fata cea mare a bunicului nu vrea sa dea semnatura cum sa procedez sa ne luam partea de moștenire a tatălui meu de la bunicu
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.