Ești aici > Forum > Drept civil

Re:extras carte funciara

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 18-07-2019
Vizitator
Conform art.885, 886 si 890 cumparatorul devine proprietar al bunului cumparat nu de la data incheierii contractului de vanzare cumparare 10.02 ci de la data la care el a inregistrat, a inscris in Cartea Funciara contractul de vanzare cumparare (prin depunerea unei cereri de inregistrare, de inscriere), deoarece inscrierile in CF au efect constitutiv de drepturi, ceea ce inseamna ca dreptul partii ia nastere de la data inregistrarii, inscrierii in CF a contractului si nu de la data incheierii contractului.

***Astfel cumparatorul pentru a deveni proprietar trebuie obligatoriu sa isi inscrie, sa isi inregistreze dreptul de proprietate asupra bunului in CF, pe baza contractului autentic incheiat cu vanzatorul la notar.
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator

Multumesc foarte frumos pentru raspunsurile dvs foarte bine explicate.
Asta inseamna ca totul este in regula.
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator
Multumesc foarte frumos pentru raspunsurile dvs foarte bine explicate.
Asta inseamna ca totul este in regula.
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator
In acest caz mai poate vreuna din parti sa atace contractul de vânzare cumpărare? In cat timp se prescrie in acest caz dreptul de a ataca contractul respectiv?
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator
Da, deoarece din faptul ca dreptul de proprietate se dobandeste de la data inscrierii in CF a dreptului si nu de la data incheierii contractului rezulta ca in cazul in care vanzatorul vinde bunul sau in mod succesiv la mai multi cumparatori - devine proprietar al bunului, conform legii, cumparatorul care si-a inscris (inregistrat) primul dreptul de proprietate in CF si nu cumparatorul care a incheiat primul contractul de vanzare cumparare - art.891 Cod civil.

Deci sa va inscrieti dreptul de proprietate asupra imobilului in CF cat mai curand, pentru a nu avea surpriza ca vanzatorul sa vanda intre timp bunul sau unui alt cumparator care si-a inscris inaintea dvs dreptul de proprietate in CF si devine astfel proprietar al bunului, chiar daca a incheiat contractul de vanzare cumparare dupa dvs.
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator
Da - totul este in regula.

Nu - contractul nu mai poate fi atacat si desfiintat de parti.
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator
Va mulțumesc tare mult pentru raspunsurile oferite.
O zi buna va doresc!
Răspunde
 18-07-2019
Vizitator
O zi buna!
Răspunde
 07-02-2021
Vizitator
buna ziua. o intrebare am si eu, in contractul de vânzare cumpărare am trecut ca si drept de servitute pe 2 parcele. intre timp persoana a vandut cele 2 parcele. surpriza a fost ca desi in contract am drept de servitute pe respectivele parcele, in extras de carte funciara nu apar. e posibil ca notarul sa nu fi trecut in cartea funciara si dreptul meu de servitute desi repet, in contract il am. cine se face vinovat si ce ar trebui sa fac? multumesc
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.