Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Re:contestare titlul de proprietate teren de catre un mostenitor.

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 26-08-2019
Vizitator
maria a scris pe 26-08-2019:
am gasit o copie seroxata scris de fratele de pe titlul de proprietate comun cu sora in care scrie ca el e de acord sa fie trecuta si sora lui pe titlu respectiv.cine i-o fi cerut sa faca acea declaratie,si cererea nu e nicaieri, f ciudat.daca nu era cerere nu trebuia sa o puna titlu sa avem noi acuma probleme o fi valabila acea declaratie scrisa de mana.
.multumesc
Răspunde
 26-08-2019
Vizitator

Chiar daca exista o declaratie, un acord din partea fratelui, procedura de depunere si de inregistrare la primarie a cererii de stabilire a dreptului de proprietate si de eliberare a unui titlu de proprietate trebuia respectata de toti cei care au fost trecuti pe titlul de proprietate.

Titlul de proprietate poate fi anulat de catre instanta pentru viciu de procedura, in cazul surorii care nu a respectat procedura legala de depunere si de inregistrare in termen a cererii, si in cazul fratelui trebuie eliberat un nou titlu de proprietate numai pe cota, pe partea lui de teren, deoarece fratele a respectat procedura legala si a depus cererea in termen.

In instanta, sora poate sa ceara ca instanta prin hotararea ce o va pronunta sa oblige consiliul local la eliberarea unui nou titlu de proprietate pe numele fratelui (si a fiicei lui in calitate de mostenitoare), daca titlul de proprietate va fi anulat in cazul ei, dar numai pe cota, pe partea de teren ce revine fratelui nu si pe cota, pe partea de teren ce revine surorii sale (in calitate de mostenitoare sau detinatoare actuala).

1.Daca instanta considera ca prin anularea titlului de proprietate pentru viciu de procedura, trebuie eliberat un titlu de proprietate nou fratelui si fiicei sale in calitate de mostenitoare, pe INTREAGA suprafata de teren, in care este inclusa si cota de teren ce revine surorii sale, sora mai poate invoca in apararea sa si uzucapiunea (stapanirea) de 30 de ani, devenind astfel proprietara pe cota sa de teren prin uzucapiunea de 30 de ani, si fiica fratelui chiar daca obtine un titlu de proprietate pe intreaga suprafata de teren, trebuie sa cedeze surorii tatalui ei cota de teren pe care aceasta a devenit proprietara prin uzucapiunea de 30 de ani.

2.Daca instanta anuleaza titlul de proprietate pentru viciu de procedura in cazul surorii, si dispune in acelasi timp eliberarea unui nou titlu de proprietate pe numele fratelui (si a fiicei sale) care a respectat procedura legala de depunere a cererii, DAR NUMAI pe cota, pe partea de teren ce revine fratelui, nu si pe cota de teren ce revine surorii, atunci sora ramane cu cota, cu partea ei de teren pentru care nu mai are titlu de proprietate, deoarece i-a fost anulat de catre instanta si:

-fie asteapta o noua modificare si completare a legii fondului funciar, care sa stabileasca un nou termen legal de depunere a cererii de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, si sa depuna in acest termen legal cererea, pentru a-i fi eliberat un nou titlu de proprietatea pe cota, pe partea ei de teren (adica sa respecte procedura pe care nu a respectat-o initial), daca indeplineste conditiile prevazute de lege: este mostenitoare a fostului proprietar (parintele sau) sau este detinatoare actuala a terenului la data depunerii cererii la consiliul local;

-fie daca nu apare aceasta posibilitate oferita de o noua modificare a legii fondului funciar, ramane sa stapaneasca, sa posede sub nume de proprietar cota sa, partea sa de teren, pentru care nu mai are titlu de proprietate, deoarece i-a fost anulat, timp de 30 de ani in total, daca nu are acesti 30 de ani impliniti de la data de cand a inceput prima data sa stapaneasca terenul in anul 1994 si chiar inainte de 1994 si astfel dupa acesti 30 de ani impliniti, sora poate deveni proprietara pe teren prin uzucapiunea de 30 de ani (prin actiune in instanta impotriva fiicei fratelui, pentru ca aceasta sa nu mai aiba nicio pretentie la cota de teren ce revine surorii, si chiar prin actiune impotriva consiliului local), daca asa cum am explicat nu se iveste intre timp o noua posibilitate prevazuta de legea fondului funciar, de stabilire a unui nou termen legal in interiorul caruia sora sa poata introduce o noua cerere de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate si de eliberare a unui nou titlu de proprietate pe cota, pe partea de teren pe care sora o stapaneste (care nu i-a fost atribuita de instanta tot fratelui ei, ca urmare a nerespectarii procedurii de depunere a cererii de catre sora lui).
Răspunde
 26-08-2019
Vizitator
In instanta, fiica fratelui poate sa ceara anularea titlului de proprietate in cazul surorii tatalui ei, pentru viciu de procedura, ca urmare a nedepunerii de catre sora a unei cereri la Consiliul local in termenul legal, si eliberarea unui not titlu de proprietate pentru frate (tatal ei), care a respectat procedura:

-pe intreaga suprafata de teren, deci si pe cota surorii, daca are argumente in acest sens, putand apela la un avocat, iar daca sora se apara si invoca uzucapiunea de 30 de ani, fiica fratelui poate arata in instanta ca nu s-au implinit cei 30 de ani de stapanire a terenului de catre sora, pana la data introducerii actiunii in instanta pentru anularea titlului de proprietate, deci ca nu se poate aplica uzucapiunea de 30 de ani pentru sora tatalui ei;

-doar pe cota, pe partea de teren ce revine fratelui (tatalui ei) in calitate de mostenitor sau detinator actual al terenului, urmand ca sora sa ramana cu cota, cu partea ei de teren, pe care nu mai are titlu de proprietate, deoarece i-a fost anulat.

In opinia mea, instanta ar trebui sa elibereze fratelui un nou titlu de proprietate numai pe cota, pe partea lui de teren, deoarece acesta este dreptul lui conform legii fondului funciar, iar sora are si ea conform legii fondului funciar un drept asupra cotei, partii ei de teren (ca mostenitoare sau ca detinatoare actuala a cotei sale de teren) - deoarece prin actiunea introdusa in instanta, fiica fratelui invoca doar un viciu de procedura la eliberarea titlului de proprietate, si anume nedepunerea unei cereri de catre sora tatalui ei, si nu invoca faptul ca sora nu are dreptul sa stapaneasca cota ei de teren, deoarece nu este mostenitoare (a renuntat la mostenire) sau nu a fost detinatoare actuala a terenului la momentul eliberarii titlului de proprietate, adica sora nu a stapanit terenul alaturi de fratele ei, la acel moment.
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
NOI CLARIFICARI ALE LEGII FONDULUI FUNCIAR

Am clarificat mai bine prevederile Legii 18/1991 modificata prin Legea 231/2018, privind fondul funciar, si anume:

-Legea 18/1991 a dat dreptul mostenitorilor sau detinatorilor actuali ai unui teren, care sunt membri ai aceleiasi familii, sa isi reconstituie sau sa isi constituie dreptul de proprietate asupra terenului, numai prin depunerea unei cereri la primarie in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 18/1991, in anul 1991 - art.11 alin.4 din Legea 18/1991;

-Membrii familiei, mostenitori sau detinatori actuali, care nu au depus la primarie cererea, in termenul legal de 30 de zile, au pierdut defintiv dreptul de proprietate asupra cotei lor de teren, in calitate de mostenitori sau detinatori actuali, si cota lor de teren a revenit celorlati membri ai familiei mostenitori sau detinatori actuali, care au depus la primarie cererea in termenul legal;

-In cazul in care niciun membru al familiei nu a depus la primarie, in termenul de 30 de zile prevazut de art.11 alin.4 din Legea 18/1991, in anul 1991, o cerere de reconstituire sau de constituire a dreptului sau de proprietate in calitate de mostenitor sau detinator actual al terenului, inseamna ca toti membrii acelei familii care sunt mostenitori (nu au renuntat la mostenire) sau care sunt detinatori actuali, puteau beneficia de prevederile Legii 231/2018 privind fondul funciar, si toti membrii familiei puteau sa depuna o noua cerere la primarie de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 231/2018, in anul 2018 - art.24 lit.c si art.27 lit.c din Legea 231/2018, deoarece asa cum am explicat, niciun membru al familiei nu a depus o cerere de reconstituire sau de constituire a dreptului sau de proprietate in termenul legal de 30 de zile prevazut de Legea 18/1991, in anul 1991.

Astfel, revin asupra opiniei pe care am exprimat-o anterior, si afirm ca terenurile au fost atribuite pe familii, tuturor membrilor sai, ca mostenitori ai fostului proprietar sau ca detinatori actuali, si nu in mod individual pe persoana fizica, si daca unii membri nu au depus cereri la primarie in vederea atribuirii terenului detinut de familie, in anul 1991, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 18/1991, atunci cotele lor de teren au revenit si au fost atribuite celorlalti membri ai familiei care au depus cererile respective in termenul legal.

Daca niciun membru al familiei nu ar fi depus in termenul legal o cerere de reconstituire sau de constituire a dreptului sau de proprietate in anul 1991, in baza Legii 18/1991, atunci toti membrii familiei respective aveau dreptul sa depuna noi cereri la primarie pentru atribuirea terenului, in termenul de 120 de zile prevazut de Legea 231/2018 si daca niciun membru al familiei nu a depus cererea sa nici in acest termen, atunci toti membrii familiei ar avea dreptul sa depuna noi cereri intr-un alt termen legal ce va fi prevazut de o modificare viitoare a Legii fondului funciar 18/1991.

In speta, sora fratelui deoarece nu a depus la primarie cererea in termenul legal de 30 de zile, in anul 1991, inseamna ca partea sa de teren revine celorlalti membri ai familiei care au depus cereri in termenul legal, iar sora (si ceilalti membri ai familiei) ar fi putut depune o noua cerere intr-un alt termen legal prevazut de o noua modificare a legii, numai daca toti membrii familiei nu ar fi depus cereri la primarie de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 18/1991, in anul 1991 sau in termen de 120 de zile prevazut de Legea 231/2018 ce a modificat legea fondului funciar.
Răspunde
 27-08-2019
Vizitator
Sora fratelui, poate invoca in apararea sa numai uzucapiunea de 30 de ani, adica stapanirea cotei sale de teren sub nume de proprietar timp de 30 de ani, atat inainte de 1994 cat si dupa anul 1994 cand a fost intocmit titlul de proprieate, pana in anul 2019 cand fiica fratelui a introdus actiune in instanta pentru anularea titlului de proprietate in cazul surorii tatalui ei, pentru nedepunerea de catre aceasta a cererii de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, in termenul legal (viciu de procedura).
Răspunde
 22-08-2021
Vizitator
Daca eu am certificat de mostenitor dar mama mea cand a scos titlu de proprietate nu m-a trecut pe titlu ca mostenitor din partea tatălui meu. Ce trebue sa fac sa imi recuperez dreptul de la tatăl meu care am pe urma statului meu?
Răspunde
 22-08-2021
Vizitator
Daca eu am certificat de mostenitor dar mama mea cand a scos titlu de proprietate nu m-a trecut pe titlu ca mostenitor din partea tatălui meu. Ce trebue sa fac sa imi recuperez dreptul de la tatăl meu care am pe urma statului meu?
Răspunde
 22-08-2021
Vizitator
Răspunde
 28-05-2022
Vizitator
la eliberarea titlului de proprietate de pamaNT socrul meu Nu A FACUT Cerere facut mama lui si sora lui, PE TITLU SCRIE DEFUNCTUL ADICA TATAL LUI SI MOSTENITORI MAMA LUI CARE ERA IN VIATA SI SORA LUI . ACUM SUNT MORTI SI EL SI SORA LUI SI MAMA LUI , COPII LU SORASA SPUN CA SOCRUL MEU NU ARE NICI UN DREPT CA NU ESTE TRECUT PE TITLU . VA ROG SA MA LAMURITI SI PE MINE ESTE CHESTIA CA VOR SA NE IA PAMANTUL , EL SI SORASA L-AU IMPARTIT FRATESTE .
Răspunde
 28-05-2022
Vizitator
la eliberarea titlului de proprietate de pamaNT socrul meu Nu A FACUT Cerere facut mama lui si sora lui, PE TITLU SCRIE DEFUNCTUL ADICA TATAL LUI SI MOSTENITORI MAMA LUI CARE ERA IN VIATA SI SORA LUI . ACUM SUNT MORTI SI EL SI SORA LUI SI MAMA LUI , COPII LU SORASA SPUN CA SOCRUL MEU NU ARE NICI UN DREPT CA NU ESTE TRECUT PE TITLU . VA ROG SA MA LAMURITI SI PE MINE ESTE CHESTIA CA VOR SA NE IA PAMANTUL , EL SI SORASA L-AU IMPARTIT FRATESTE .
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.