Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
03-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| *** Durata termen de prescriptie a actiunii in instanta pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract = durata termen de prescriptie a dreptului material la actiune in executarea obligatiei de a face = durata termen de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita a obligatiei de a face = 6 luni (sau 3 ani) intepretand Noul Cod civil. *** Durata termen de prescriptie a actiunii in instanta pentru pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract = durata termen de prescriptie a dreptului material la actiune in executarea obligatiei de a face = durata termen de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita a obligatiei de a face = 3 ani in Vechiul Cod civil. | |
|
|
|
07-09-2019 |
 | Val Vizitator |
| sunt parata intr-un proces civil pe fond funciar,tangential se aminteste ca reclamantul are un certificat de mostenitor eliberat in 1991 de notar in favoarea tatalui reclamantului,il anexeaza la final alaturi de alte acte,procesul este despre contestarea unor titlturi de proprietate,ma intreb sa fie o capcana in care sa picam noi ceilalti din neatentie sau o sa-l scoata la dezbatere cand nu ne asteptam deoarece are legatura cu terenurile resp.Accentul se pune in toate intampinarile pe titlul de proprietate obtinut de doi frati,iar unul nu a depus cerere de reconstituie fara cerere etc./ce credeti ar trebui sa cer acuma anularea acestiu certificat deoarece n-am stiut de el n-am fost citati la notar [viciu de procedura],dar nici n-a fost revendicat 28 ani cat a trait mostenitorul.suntem 4 frati si toti sunt dati renuntatori. multumesc | |
|
|
|
08-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| Fratii care cer anularea certificatului de mostenitor si devin din renuntatori acceptanti cu greu mai pot fi trecuti pe titlul de proprietate ca proprietari ai terenului deoarece nu au depus cererea de reconstituire in termenul prevazut de Legea 18/1991 privind fondul funciar. Ei ar putea cere anularea titlului de proprietate pe motivul ca anularea actului principal (a certificatului de mostenitor) duce la anularea actelor subsecvente (a titlului de proprietate). Adica, daca ceilalti mostenitori au fost mentionati in mod nedrept si nelegal ca renuntatori in certificatul de mostenitor ei nu au mai avut cum sa depuna cerere de reconstituire pentru a fi mentionati pe titlul de proprietate. Acum, daca ceilalti mostenitori obtin un certificat de mostenitor si pe numele lor si devin acceptanti ar putea cere anularea titlului de proprietate vechi si eliberarea unui alt titlu de proprietate in care sa fie mentionati si ei, deoarece acum au dreptul sa depuna si ei cerere de reconstituire cu respectarea termenului legal prevazut de Legea funciara (eventual alta noua). Mostenitorii care au fost mentionati ca acceptanti in certificatul de mostenitor si nu au depus cerere de reconstituire la momentul eliberarii titlului de proprietate nu mai au dreptul sa ceara anularea titlului de proprietate pentru a depune o noua cerere de reconstituire deoarece nu au fost impiedicati pentru a o depune de faptul renuntarii lor la mostenire (deoarece ei au acceptat mostenirea). | |
|
|
|
08-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| Mostenitorii care obtin anularea certificatului de mostenitor si devin din renuntatori acceptanti ai mostenirii pot cere in instanta si repunerea in termenul legal prevazut de Legea fondului funciar, astfel incat sa poata depune cererea de reconstituire a dreptului de proprietate in termenul legal, pentru a fi mentionati pe noul titlu de proprietate. Prin asemanare, prin analogie se pot aplica urmatoarele articole: Art.186 Cod de Procedura Civila - Repunerea in termen (1) Partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă în termen numai dacă dovedește că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate (cum ar fi eliberarea unui certificat de mostenitor in care mostenitorii au fost declarati in mod nedrept si nelegal ca renuntatori si nu au mai avut cum sa depuna cererea de reconstituire). (2) În acest scop, partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând totodată repunerea sa în termen. În cazul exercitării căilor de atac, această durată este aceeași cu cea prevăzută pentru exercitarea căii de atac. (3) Cererea de repunere în termen va fi rezolvată de instanța competentă să soluționeze cererea privitoare la dreptul neexercitat în termen. Art. 2522 Cod Civil - Repunerea în termenul de prescripţie (1) Cel care, din motive temeinice, nu şi-a exercitat în termen dreptul la acţiune supus prescripţiei poate cere organului de jurisdicţie competent repunerea în termen şi judecarea cauzei (un motiv temeinic poate fi cel conform caruia mostenitorii au fost declarati renuntatori de notar si nu au avut posibilitatea sa depuna cererea de reconstituire). (2) Repunerea în termen nu poate fi dispusă decât dacă partea şi-a exercitat dreptul la acţiune înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile, socotit din ziua în care a cunoscut sau trebuia să cunoască încetarea motivelor care au justificat depăşirea termenului de prescripţie. | |
|
|
|
08-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| Mostenitorii mentionati in certificatul de mostenitor ca acceptanti care nu au depus cererea de reconstituire a dreptului de proprietate in termenul legal prevazut de Legea funciara ar putea si ei invoca repunerea in termenul legal in vederea depunerii unei noi cereri de reconstituire, astfel incat sa fie mentionati si ei pe noul titlu de proprietate daca dovedesc in instanta ca au fost impiedicati din motive temeinice si justificate sa depuna in termenul legal cererea de reconstituire a dreptului de proprietate (invocand prin asemanare, prin analogie articolele mentionate mai sus). | |
|
|
|
08-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| Raspuns Alina: Daca parintii dvs obtin o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare, practic instanta da parintilor dvs un contract de vanzare cumparare pe teren, prin care parintii dvs in calitate de cumparatori devin proprietari ai terenului. Daca dupa un timp parintii dvs sau mostenitorii pierd posesia (stapanirea) terenului, cum ar fi de exemplu ca il lasa in stapanire, in posesie, unei alte persoane care dupa un timp sustine ca este proprietara a terenului si nu mai vrea sa il dea inapoi parintilor dvs sau mostenitorilor, sustinand de exemplu ca il stapaneste continuu timp de 30 de ani si ca a intervenit uzucapiunea, atunci parintii dvs sau mostenitoriin trebuie sa introduca o actiune in instanta in revendicarea terenului. Actiunea in revendicare este o actiune petitorie prin care proprietarul neposesor al terenului (parintii sau mostenitorii) cer, revendica in instanta terenul de la neproprietarul care este insa posesorul terenului (persoana care are stapanirea terenului). Actiunea in revendicare poate fi introdusa in instanta oricand de proprietari, parinti sau mostenitorii lor. Hotararea judecatoreasca prin care proprietarul castiga din nou posesia terenului, reprezinta un titlu executoriu care poate fi pus in executare silita timp de 10 ani de la pronuntarea hotararii judecatoresti(adica posesorul neproprietar este obligat de organele statului sa predea posesia si folosinta terenului proprietarului neposesor al terenului care a castigat procesul), deoarece dreptul de a obtine executarea silita a titlurilor executorii obtinute in materia actiunilor reale imobiliare, cum este si actiunea in revendicare, se prescrie (inceteaza) dupa 10 ani (prescriptia executarii silite) - art.706 alin.1 Cod Procedura civila. | |
|
|
|
27-10-2020 |
 | Valentina Artimov Vizitator |
| [qdauote name="net" date="02-09-2019"] Art.1668 din Noul Cod civil prevede ca promisiunea de vanzare sau de cumparare trebuie sa cuprinda obligatoriu si data, momentul la care trebuie incheiat contractul de vanzare-cumparare, care reprezinta data de la care incepe sa curga si termenul de prescriptie de 6 luni de exercitare a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract. Daca promisiunea de vanzare sau de cumparare nu cuprinde o asemenea data la care contractul trebuia incheiat, atunci promisiunea este lovita de nulitate absoluta si nu se mai poate pune nici problema pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de contract in termenul de prescriptie de 6 luni. [/quote] | |
|
|
|
30-09-2021 |
 | Rodica Petre Vizitator |
| Bună ziua, am si eu o intrebare,în anul 1974 părinții mei au cumpărat o casă cu chitanța de mâna, au locuit 5 ani in casă au plătit impozitele, tatăl meu a plecat la închisoare în 1980 mama a plecat cu noi cei 3 copii la părinții dansei, între timp a pierdut chitanța de mâna terenul a fost luat de primărie după revoluție cand sau dat terenurile înapoi fostul proprietar nu a mai recunoscut că la vandut părinților mei,tatăl meu sa judecat cu fostul proprietar,ia fost respins dosarul tatăl meu a continuat judecată între timp a murit fostul proprietar, a murit și tatăl meu.Cineva dorește să cumpere terenul ,un nepot de al fostului proprietar susține că este terenul lui.Am mers la primărie ca sa mi se dea din arhiva chitanța ca părinții mei au plătit impozitele si am fost trimisă la plimbare cu motivul ca au trecut atatia ani și nu mai are rost sa umblu,rugămintea mea este:unde as putea merge sa obtin chitanța cu impozitele plătite de tatăl meu si daca are rost sa dau în judecată pe nepotul fostului proprietar? | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |