Ești aici > Forum > Drept civil

Probleme succesiune

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1
 26-09-2019
Vizitator
Tatal meu si cu fratele lui au o propietate primita mostenire de la parintii lor, bunicii din partea tatalui, formata dintr-o casa si un teren intravilan.Sunt copropietari dar nici unul nu locuieste acolo.Tatal meu a construit o casa pe acel teren fara ca fratele lui sa-si dea acordul.Dupa decesul tatalui meu fratele lui solicita jumatate din casa construita de tata.Spune ca sunt copropietari si ca au drepturi egale pe bunurile din acea propietate inclusiv casa construita de tatal meu. Ce pot sa fac in aceste conditii ? Ce sanse de reusita are sa obtina jumatate din casa construita de tata ?
Răspunde
 27-09-2019
Vizitator

Datorita faptului ca am o pregatire in domeniul juridic, consider ca este un lucru bun sa dau unele sfaturi juridice pe acest forum.

Prin urmare, veti primi un raspuns.
Răspunde
 27-09-2019
Vizitator
Exista vreun certificat de mostenitor prin care tatal dvs si fratele lui au facut partajul terenului intravilan, mostenit de la parintii lor?

Tatal dvs a construit casa din banii sai, pe terenul intravilan, dupa ce s-a realizat partajul succesoral al terenului sau inainte de acest moment?
Răspunde
 27-09-2019
Vizitator
O zi buna!
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Nu, nu exista.Nu s-a facut partajul succesoral.Exista doar actul de preluate a mostenirii, dar nu au iesit din indiviziune.Practic sunt copropietari amandoi pe casa si terenul mostenit.Tata a demolat casa veche si a construit alta in locul acelei case.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Dvs trebuie sa deschideti la notar succesiunea dupa tatal dvs si in calitate de mostenitor al sau (prin retransmitere) trebuie sa dezbateti succesiunea impreuna cu fratele tatalui dvs dupa parintii lor si sa procedati astfel la realizarea partajului succesoral al bunurilor lasate mostenire de bunicii dvs: casa si teren intravilan.

Se va face impartirea terenului intravilan, iar tatal dvs va mosteni 1/2 din teren si fratelui sau ii va reveni tot o cota de 1/2 din teren.

Proprietarul terenului va deveni si proprietarul constructiei care este edificata pe acesta prin accesiune imobiliara artificiala - art.581, art.582 Cod civil.

Astfel, fratele tatalui dvs devine proprietar pe 1/2 din casa, dar trebuie sa plateasca tatalui dvs, mai precis dvs in calitate de mostenitor al sau, jumatate din valoarea materialelor si a manoperei ori jumatate din sporul de valoare adus imobilului, pentru 1/2 din imobil construit pe terenul fratelui - daca instanta hotaraste ca tatal dvs a construit cu rea-credinta, si pe terenul fratelui sau fara acordul acestuia (art.582 lit.a Cod civil) sau fratele dvs trebuie sa va plateasca dvs in calitate de mostenitor al tatalui dvs valoarea materialelor si a manoperei sau sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrarii, pentru 1/2 din imobil construit pe terenul fratelui - in cazul in care instanta hotaraste ca tatal dvs a construit casa cu buna-credinta pe terenul proprietate comuna (art.581 lit.a Cod civil).
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Am pus în discuție și aceasta varianta.
A zis asa : " sunt de acord sa plătesc jumătate din valoarea materialelor și a manoperei numai dacă primesc jumătate din contravaloarea casei demolate ".Spune ca acolo a fost o casa, locuibila și ca avea unde sa locuiască.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
E o situatie foarte delicata.
Nu stiu cum sa rezolv aceasta situatie.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
A spus ca se adresează Inspectoratului de Stat în Construcții înainte de a cere partajul în instanta.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
1.Daca tatal dvs nu ar fi demolat vechea casa atunci la partaj ar fi intrat si aceasta si tatal dvs si fratele lui ar fi primit fiecare cate 1/2 din casa si terenul lasat mostenire de parintii lor.

Deci in aceasta situatie fratele nu ar trebui sa plateasca nimic tatalui dvs pentru cota de 1/2 pe care fratele o mosteneste din vechea casa, deoarece casa este lasata mostenire de parintii lor.

2.Cum tatal dvs a demolat vechea casa si a construit alta noua in locul ei, atunci fratele cere sa primeasca cota de 1/2 din casa veche care ii revine ca mostenire de la parintii sai si pe care nu trebuie sa dea tatalui dvs niciun ban, si cum in locul acestei cote de 1/2 din vechea casa fratele primeste in realitate o cota de 1/2 dintr-o constructie noua, mai valoroasa, mai scumpa, fratele tatalui dvs cere de fapt sa plateasca numai diferenta dintre valoarea cotei de 1/2 din casa noua, mai valoroasa, cota care revine fratelui prin accesiune imobiliara artificiala in calitate de coproprietar al terenului si valoarea cotei de 1/2 din casa veche, mai redusa ca valoare, care i se cuvenea fratelui de drept prin mostenire de la parintii sai.

3.Rezolvarea acestei situatii propusa de fratele tatalui dvs este cea prin care fratele sa va plateasca dvs care sunteti mostenitor al tatalui dvs numai diferenta dintre valoarea sau jumatate din valoarea cotei de 1/2 din imobilul nou ce revine fratelui prin accesiune imobiliara artificiala (imobilul nou fiind construit si pe terenul sau) si valoarea cotei de 1/2 din imobilul vechi ce revine fratelui ca mostenire de la parintii sai si pe care nu trebuie sa plateasca nimanui nimic.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Tatal dvs a construit noul imobil in locul celui vechi inainte de data decesului parintilor sai sau dupa decesul acestora?
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
A demolat casa veche si a ridicat-o pe cea noua dupa decesul bunicilor, cand deja erau coproprietari.Au acceptat succesiunea cu 7 ani in urma si modificarile au fost facute 3-4 ani.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
A demolat casa veche si a ridicat-o pe cea noua dupa decesul bunicilor, cand deja erau coproprietari.Au acceptat succesiunea cu 7 ani in urma si modificarile au inceput cu 3-4 ani in urma.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Daca lucrurile s-au intamplat asa cum afirmati atunci tatal dvs si fratele lui erau coproprietari si pe casa parinteasca nu numai pe terenul intravilan aferent inainte de realizarea renovarilor la casa de catre tatal dvs.

Deci la data decesului bunicilor dvs tatal dvs si fratele lui au mostenit fiecare cate o cota de 1/2 din vechiul imobil, astfel ca tatal dvs care l-a demolat fara acordul fratelui lui este obligat sa ii restituie acestuia cota de 1/2 din vechiul imobil la care fratele a avut dreptul prin mostenire.

Dar fratele devine proprietar prin accesiune imobiliara artificiala pe 1/2 din noul imobil construit de tatal dvs pe cota de 1/2 din teren ce revine fratelui lui, fie cu buna credinta, fie cu rea credinta - ramane sa hotarsca instanta.

Astfel, fratele tatalui dvs trebuie sa va plateasca dvs care sunteti unicul mostenitor al tatalui dvs valoarea materialelor si a manoperei investite de tatal dvs in cota de 1/2 din imobil ce revine fratelui lui, asa cum prevede Codul civil.

Facand o compensare intre valoarea cotei de 1/2 din vechiul imobil pe care fratele trebuie sa o primeasca de la tatal dvs, mai precis de la dvs deoarece in calitate de mostenitor preluati si datoriile tatalui dvs nu numai drepturile sale, si valorea cotei de 1/2 din noul imobil pe care fratele trebuie sa o plateasca tatalui dvs, adica dvs in calitate de mostenitor al acestuia, rezulta ca fratele tatalui dvs trebuie sa va plateasca numai o diferenta dintre valorea cotei de 1/2 din noul imobil net superioara si valorea cotei de 1/2 din vechiul imobil net inferioara.

Daca dvs doriti sa ramaneti cu casa si terenul intravilan o alta solutie ar fi sa cumparati dvs cota de 1/2 din teren ce revine fratelui tatalui dvs, dar acesta trebuie sa fie de acord cu acest lucru, deci trebuie sa va intelegeti cu el in legatura cu vanzarea si cumpararea de catre dvs a cotei sale de 1/2 din terenul intravilan pe care este edificat noul imobil.
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Va multumesc frumos pentru tot suportul acordat.
Doamne ajuta.!!
Răspunde
 28-09-2019
Vizitator
Doamne ajuta!
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi are mama mea ( ce cota parte ii revine ).
Daca e nevoie si de ea atunci cand se face iesirea din indiviziune.
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
Bunurile lasate mostenire de tatal dvs sunt: 1/2 din teren, 1/2 din noul imobil si diferenta de valoare pentru 1/2 din imobil pe care trebuie sa o primeasca de la fratele lui.

Aceste bunuri se impart intre mostenitorii tatalui dvs: dvs si mama dvs (sot supravietuitor).

Mama dvs in calitate de sot supravietuitor are dreptul la 1/4 din bunurile lasate mostenire de tatal dvs si dvs in calitate de fiu, de descendent, aveti dreptul la restul de 3/4 din aceste bunuri, care formeaza masa succesorala - art.972 alin.1 lit.a Cod civil.
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
Daca nu va suparati am doua nelamuriri :
1. 1a :Succesiunea dupa bundrile tatalui meu obtinute de el si mama mea in timpul vieti se impart intre mine si mamea mea.
1b :Succesiunea dupa mostenirea ramasa de la tata din mstenirea primita de tata de la parinti lui ( bunicii mei ) se imparte intre unchiul meu ( 1/2 ) si eu cu mama mea ( 1/4 mama si 3/4 eu ).Am inteles bine ?
2. Sunt conditionate cele 2 succesiuni (1a si 1b ) una de alta ?
Care trebuie facuta prima si care a doua ?
Răspunde
 29-09-2019
Vizitator
Dvs si mama dvs trebuie sa deschideti mai intai succesiunea dupa tatal dvs si sa obtineti fiecare cate un certificat de mostenitor, apoi trebuie sa deschideti succesiunea dupa parintii tatalui dvs (prin retransmitere de la tatal dvs) impreuna cu unchiul dvs.

Se face partajul succesoral intre dvs, mama dvs si unchiul dvs pe bunurile lasate de bunici, astfel:

-unchiul dvs trebuie sa obtina un certificat de mostenitor cu o cota de 1/2 din teren si obligatia de plata a unei sulte catre dvs si mama dvs pentru 1/2 din noul imobil care revine tot unchiului dvs;

-dvs trebuie sa obtineti un certificat de mostenitor pe o cota de 3/4 din 1/2 din teren adica 3/8 din teren, o cota de 3/4 din 1/2 din noul imobil adica 3/8 din noul imobil si o cota de 3/4 din sulta platita de unchiul dvs;

-mama dvs trebuie sa obtina un certificat de mostenitor pe o cota de 1/4 din 1/2 din teren adica 1/8 din teren, o cota de 1/4 din 1/2 din noul imobil adica 1/8 din noul imobil si o cota de 1/4 din sulta platita de unchiul dvs.
Răspunde
RăspundeStart 1
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.