Ești aici > Forum > Drept penal

Re:Despagubire

Forum întrebări juridice - Drept penal
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 12-05-2023
Vizitator
Noul Cod Civil

CAPITOLUL II
Accesiunea

SECŢIUNEA a 3-a
Accesiunea imobiliară artificială
Art. 581

Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu ***bună-credinţă***

În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de bună-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul:

a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, plătind, la alegerea sa, autorului lucrării fie valoarea materialelor şi a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrării; sau

b) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat.

SECŢIUNEA a 3-a
Accesiunea imobiliară artificială
Art. 582

Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu ***rea-credinţă***

(1) În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul:

a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, cu plata, la alegerea sa, către autorul lucrării, a jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau

***b) să ceară obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia; sau

c) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat.

***(2) Desfiinţarea lucrării se face, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, pe cheltuiala autorului acesteia, care este ţinut totodată să repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinţă.
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator

Pentru a nu intra sub incidenta prescriptiei extinctive de 3 ani - aveti dreptul sa cereti despagubiri cu 3 ani in urma - incepanad cu anul 2020.
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Pentru acest proces trebuie sa plătesc taxe de timbru pe care a-ți Atașat-o anterior?
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Da, deoarece este o cerere evaluabila in bani (cu caracter patrimonial) dar taxa de timbru o puteti recupera ca cheltuieli de judecata.
Răspunde
 12-05-2023
Vizitator
Daca veti castiga procesul.
Răspunde
 15-05-2023
Vizitator
Aceasta persoana îmi folosește terenul după cum vrea, face ce vrea pe pământul meu, ce pot face mai departe?
Nu i-a in considerare decizia instanței.

Cosește ce parcela vrea, decizia instanței fiind clară.
Răspunde
 15-05-2023
Vizitator
Trebuie sa sesizati un executor judecatoresc pentru a va pune in posesie deplina asupra terenului dvs prin executare silita conform deciziei judecatoresti.
Răspunde
 15-05-2023
Vizitator
Va mulțumesc! Va trebui sa plătesc taxe de timbru?
Răspunde
 15-05-2023
Vizitator
Nu trebuie sa platiti taxe de timbru.
Răspunde
 19-05-2023
Vizitator
Taxele de timbru se includ in cheltuielile de executare silita care se avanseaza de creditor dar care se recupereaza de executorul judecatoresc de la debitor in cadrul procedurii de executare silita.
Răspunde
 12-09-2023
Vizitator
Buna ziua,
Am cumparat, împreuna cu iubitul meu, un teren (eu 30% cota parte, el 70% cota parte). Pe teren se află în construcție o clădire, ridicată cu banii din societatea al carui acționar unic este el (reprezentând investitie în cadrul firmei), autorizația de construcție fiind emisă pe numele amândurora. Între timp, relația noastră s-a încheiat și nu ne înțelegem asupra terenului.
Pot eu să deschid în instanță un proces având ca obiect accesiunea, respectiv accesiunea imobilului la cota parte a mea din teren?
Răspunde
 13-09-2023
Vizitator
Da, puteti invoca accesiunea imobiliara artificiala pentru 30% din cladire cat este construita pe terenul Dvs deoarece Dvs ati cumparat terenul inainte sa fie construita cladirea pe acesta.
Deci cladirea a fost construita in proportie de 30% pe terenul Dvs dupa ce ati cumparat Dvs terenul.
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.