Ești aici > Forum > Jurisprudenţă, speţe, hotărâri jude...

Reluarea TERMENULUI de CONTESTATIE de 30 de zile

Forum întrebări juridice - Jurisprudenţă, speţe, hotărâri judecătoreşti
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1
 28-03-2019
Vizitator
Buna ziua,
Am fost concediat de angajatorul ES&T cu decizia Nr.1 din 09.07.2018, perioada de preaviz a fost 08.06.2018 - 09.07.2018.
Aceasta decizie a fost considerat ca fiind lovita de NULITATE ABSOLUTA de catre inspectorii de munca in data de 23.11.2018.
In data de 13.12.2018 data postei, in urma controlului ITM , angajatorul ES&T imi trimite prin posta aceeasi decizie sa-i zicem Nr.2 cu unele greseli in text,
la care mai adauga in acelasi plic si o decizie de suspendare pe perioada de preaviz 08.06.2018 - 09.07.2018 ANTEDATATA si o decizie de incetarea
a suspendarii ANTEDATATA cu greseli mari, in sensul ca se refera la numele meu, dar numarul de contract individul de munca nu este al meu,
decizii de suspendare de care eu nu stiam nimic si care a fost inregistrat in REVISAL 10.12.2018.

INTREBARE :

1) Se poate considera ca incepere a termenului de 30 de zile pentru contestare, de la data 13.12.2018 data postei
la carea am primit a doua decizie cu acelasi numar initial din 09.07.2018 ?
2) Care este temeiul legal?
3) Decizia de suspendare de care nu stiam nimic, faptul ca decizia de incetare a suspendarii face referire
la un alt contract individual de munca, vorbeste de absente nemotivate
pentru care nu s-a demonstrat caracterul de nemotivat al acestora printr-o cercetare.
Este legală, se poate considera ca incepere a termenului de 30 de zile pentru contestare, de la data 13.12.2018 data postei
termennul de conteastare a concedierii fiind legata de aceasta ?
4) Care este temeiul legal?

Va multumesc,
Vladimir
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator

Decizia de concediere Nr. 1 din 09.07.2018, care a fost lovita de nulitate absoluta, s-a bazat pe anumite motive de fapt (pe anumite fapte) si pe anumite motive de drept (pe anumite articole de lege – Codul muncii) pentru care dvs ati fost concediat (anumite motive de fapt si de drept pentru care angajatorul v-a gasit vinovat).

Inspectorii de la ITM au constatat ca Decizia de concediere Nr. 1 nu a fost intocmita conform legii (ii lipsesc unele elemente) si ca motivele de fapt si de drept pe care aceasta se intemeiaza nu sunt justificate (nu sunt intemeiate), dvs nu va faceti vinovat pentru aceste motive de fapt si de drept (de exemplu, v-ati indeplinit sarcinile de serviciu) si astfel au hotarat ca Decizia de concediere Nr.1 este NULA ABSOLUT in data de 23.11.2018.

In data de 13.12.2018 dvs ati primit prin posta Decizia de concediere Nr.2 care, pentru a fi valabila, trebuie sa contina motive de fapt si de drept DIFERITE de motivele de fapt si de drept pe care s-a bazat Decizia de concediere Nr. 1.

Daca Decizia de concediere Nr. 2 se intemeiaza pe ACELEASI motive de fapt si de drept pe care s-a intemeiat si Decizia de concediere Nr. 1 atunci dvs PUTETI CONTESTA Decizia de concediere Nr.2 aratand ca aceste motive de fapt si de drept au mai fost analizate O DATA de inspectorii de la ITM in cuprinsul Deciziei de concediere Nr.1 si acestia s-au pronuntat asupra acestor motive de fapt si de drept aratand ca aceste motive sunt neintemeiate, nu sunt justificate (dvs nu va faceti vinovat de ele) si au hotarat ca Decizia de concediere Nr. 1 care le-a cuprins este nula absolut.

Deci primul motiv pentru care dvs puteti contesta Decizia de concediere Nr.2 este ca aceasta decizie se intemeiaza (cuprinde) aceleasi motive de fapt si de drept ca Decizia de concediere Nr. 1, iar inspectorii de la ITM s-au mai pronuntat asupra lor inca o data si nu v-a gasit vinovat pe dvs.

Al doilea motiv pentru care dvs puteti contesta Decizia de concediere Nr.2 este ca aceasta decizie NU CUPRINDE TOATE ELEMENTELE PREVAZUTE DE art. 62 alin. 3 Codul muncii si conform acestui articol Decizia de concediere Nr. 2 este NULA ABSOLUT.

Aceste elemente, care trebuie continute de Decizia Nr. 2 sunt urmatoarele (art. 62 alin. 3 Codul muncii):

1.decizia de concediere trebuie sa fie emisa in scris;
2.decizia de concediere trebuie sa arate motivele de fapt pe care se intemeiaza (faptele pentru care angajatorul va gaseste vinovat);
3.decizia de concediere trebuie sa arate motivele de drept pe care se intemeiaza (in decizie trebuie trecut articolul din lege pe care aceasta decizie se intemeiaza);
4.decizia de concediere trebuie sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si cu privire la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Daca Decizia de concediere Nr.2 nu cuprinde toate aceste elemente atunci este NULA ABSOLUT conform art.62 alin.3 din Codul muncii.

Conform art. 268 alin.1 lit.a Codul muncii – Contestatia impotriva Deciziei de concediere Nr. 2 trebuie introdusa de dvs in termen de 30 de zile de la data la care v-a fost COMUNICATA PRIN POSTA aceasta decizie, NU de la data la care aceasta decizie a fost intocmita (emisa) de angajator (nu in termen de 30 de zile de la data de 13.12.2018).

Deciziile de suspendare si de incetare a suspendarii ANTEDATATE pot fi contestate de dvs tot in termen de 30 de zile de la data la care aceste decizii v-au fost COMMUNICATE PRIN POSTA si NU de la data la care acestea au fost emise (antedatate) sau inregistrate in REVISAL – conform art. 268 alin. 1 lit. a Codul muncii.

In contestatie dvs trebuie sa aratati ca Decizia de suspendare nu este intemeiata deoarece suspendarea a fost realizata in realitate dupa implinirea termenului de preaviz si nu inaintea acestui termen cum ar fi fost corect (inregistrarea in revisal este din data de 10.12.2018), perioada a preavizului in care dvs ati lucrat si nu ati cunoscut faptul suspendarii care a fost antedatata (in mod incorect).
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
O mica corectare :

Conform art. 268 alin.1 lit.a Codul muncii – Contestatia impotriva Deciziei de concediere Nr. 2 trebuie introdusa de dvs in termen de 30 de zile de la data la care v-a fost COMUNICATA PRIN POSTA aceasta decizie, NU de la data la care aceasta decizie a fost intocmita (emisa) de angajator (nu in termen de 30 de zile de la data de 09.07.2018)
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
Buna ziua,
Vă mulțumesc pentru profesionalismul răspunsului dvs.
Acum sunt în pronunțare, deoarece agajatorul a motivat în întâmpinare că acțiunea mea este tardivă , am depășit termenul de contestație de 30 de zile, făcând referire la decizia Nr.1 , 09.07.2018 și de care am luat la cunoștință 17.08.2018.
Vă mulțumesc încă o dată.
Cu respect,
Vladimir
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
Eu cred ca dvs ati introdus mai intai o contestatie la ITM impotriva deciziei de concediere nr.1, in termen legal de 30 de zile de la data de 17.08.2018 de cand dvs ati luat la cunostinta de decizia de concediere, iar inspectorii de la ITM au hotarat ca decizia de concediere nr. 1 este nula absolut in data de 23.11.2018. - PROCEDURA PREALABILA

Apoi, dvs ati introdus o contestatie la instanta de judecata impotriva aceleiasi decizii de concediere nr.1 care a fost declarata nula absolut de inspectorii de la ITM. - PROCEDURA DE DREPT COMUN

Daca instanta de judecata hotaraste la fel ca inspectorii de munca - ca decizia de concediere nr. 1 este nula absolut sau ca este neintemeiata atunci dvs nu sunteti concediat si trebuie sa va intoarceti la serviciu la acea firma.

Daca instanta de judecata hotaraste ca decizia de concediere nr.1 NU este nula absolut ci ca este o decizite intemeiata si corecta din punct de vedere legal atunci dvs sunteti concediat si nu aveti dreptul de a lucra la acea firma.

***Daca instanta de judecata hotaraste ca cererea dvs (contestatia impotriva deciziei de concediere nr. 1) ESTE TARDIVA - inseamna ca instanta nu s-a pronuntat asupra fondului cauzei (instanta nu a hotarat daca decizia de concediere nr.1 este sau nu este nula absolut) si ISI PRODUCE EFECTE hotararea inspectorilor de la ITM care au declarat nula absolut decizia de concediere nr. 1.- in acest caz, dvs nu sunteti concediat si trebuie sa va intoarceti la serviciu la acea firma.

***Daca angajatorul alege SA ATACE mai departe in instanta hotararea inspectorilor de la ITM care au declarat nula absolut decizia de concediere nr. 1,
- si angajatorul castiga procesul deoarece instanta hotaraste ca aceasta decizie este corecta, legala si temeinica atunci dvs sunteti concediat si nu aveti dreptul de a lucra la acea firma,
- iar daca angajatorul pierde procesul in instanta deoarece instanta hotaraste la fel ca inspectorii de la ITM ca decizia de concediere este nula absolut, atunci dvs nu sunteti concediat si aveti dreptul de a lucra mai departe la acea firma.

Concluzie: daca instanta hotaraste ca, contestatia dvs este tardiva, isi produce efecte hotararea inspectorilor de la ITM (care au declarat nula absolut decizia de concediere nr. 1) si daca angajatorul nu ataca mai departe in instanta hotararea inspectorilor de la ITM, atunci acesta hotarare isi produce efecte si decizia de concediere nr. 1 este nula absolut- dvs nu sunteti concediat si trebuie sa va intoarceti la serviciu la acea firma.
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
***LEGEA trebuie sa fie astfel:

Daca fata de dvs angajatorul a emis o decizie de concediere atunci dvs in calitate de angajat trebuie sa atacati decizia de concediere mai intai la ITM - in procedura prealabila;

1. Daca inspectorii de la ITM anuleaza decizia de concediere atunci dvs nu mai trebuie sa atacati in instanta - in procedura de drept comun - decizia de concediere deoarece NU AVETI INTERES.

In acest caz, angajatorul este cel care trebuie sa atace in instanta (in procedura de drept comun) hotararea inspectorilor de la ITM de anulare a deciziei de concediere.

2. Daca inspectorii de la ITM nu anuleaza decizia de concediere considerand ca este o decizie intemeiata si legala atunci dvs trebuie sa atacati in instanta - in procedura de drept comun - hotararea inspectorilor de la ITM prin care au stabilit ca decizia de concediere este legala si temeinica.

In acest caz, angajatorul nu mai trebuie sa atace in instanta - in procedura de drept comun - hotararea inspectorilor de la ITM prin care acestia au stabilit ca decizia de concediere este legala si temeinica, deoarece angajatorul NU ARE INTERES.

3.Termenul de 30 de zile in care poate fi atacata la instanta - in procedura de drept comun - hotararea inspectorilor de la ITM data in procedura prealabila trebuie sa curga NU de la data comunicarii catre angajat a deciziei de concediere ci trebuie sa curga de la data comunicarii catre angajat si catre angajator A HOTARARII INSPECTORILOR DE LA ITM.
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
Completare:

4.Termenul de 30 de zile in care poate fi atacata la ITM - in procedura prealabila - decizia de concediere curge de la data la care v-a fost comunicata (prin posta) decizia de concediere de catre angajator.
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
O discutie este si asupra deciziei de concediere:

1. Daca decizia de concediere nu contine toate elementele prevazute de lege pentru emiterea acesteia, atunci inspectorii de la ITM si instanta de judecata trebuie sa pronunte NULITATEA ABSOLUTA a deciziei de concediere.

2. Daca decizia de concediere contine toate elementele prevazute de lege pentru emiterea acesteia, dar motivele de fapt si de drept pe care aceasta se bazeaza sunt neintemeiate (nu se justifica in practica, nu reflecta situatia reala a angajatului) atunci inspectorii de la ITM si instanta de judecata trebuie sa considere decizia de concediere respectiva NEINTEMEIATA SI NELEGALA.

In ambele situatii contractul de munca al angajatului nu inceteaza, angajatul nu este concediat si trebuie sa se intoarca la serviciu la angajatorul care l-a concediat nelegal.
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
Situatia dvs mai poate fi si astfel:

Decizia de concediere nr. 1 emisa de angajator a fost declarata nula absolut de inspectorii de la ITM pe motiv ca ii lipsesc unele elmente prevazute de lege (de art. 62 Codul muncii).

Apoi, angajatorul a completat elementele lipsa din decizia de concediere nr.1 si a emis decizia de concediere nr. 2, care este aceasi decizie cu lipsurile completate.

***Dvs la randul dvs nu mai puteti contesta la ITM decizia de concediere nr.2 pe motiv de nulitate absoluta (deoarece este o decizie valabila care are toate elementele prevazute de lege), dar puteti contesta decizia de concediere nr.2 pe motiv ca este nelegala si neintemeiata (adica se bazeaza pe motive de fapt si de drept nelegale si neintemeiate).

Termenul de contestatie la ITM impotriva deciziei de concediere nr.2 este de 30 de zile de la data la care aceasta decizie v-a fost comunicata prin posta (decizia nr. 2 nu decizia nr.1) adica de la data de 13.12.2018, conform art.268 alin.1 Codul muncii.

Daca inspectorii de la ITM hotarasc ca decizia nr.2 este una legala si intemeiata (se bazeaza pe motive de fapt si de drept intemeiate) atunci puteti merge mai departe si sa atacati in instanta hotararea inspectorilor de la ITM in termen de 30 de zile de la data la care v-a fost comunicata hotararea ITM ului, conform art. 268 alin 1 Codul muncii, pe acelasi motiv ca decizia nr 2 este nelegala si neintemeiata.
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
Ce v-am scris la inceput este valabil numai in cazul in care atunci cand au constatat nulitatea absoluta a deciziei de concediere nr.1, inspectorii de la ITM au hotarat atat faptul ca decizia de concediere nr.1 nu contine toate elementele prevazute de lege pentru emiterea ei (de art. 62 Codul muncii) cat si faptul ca motivele de fapt si de drept pe care aceasta se intemeiaza sunt nelegale si neintemeiate.

Astfel, daca angajatorul a emis decizia de concediere nr.2 completand lipsurile din decizia de concediere nr. 1, dvs puteti contesta decizia de concediere nr.2 numai pe motiv ca aceasta se bazeaza pe motive de fapt si de drept nelegale si neintemeiate (nu si pe motiv de nulitate absoluta deoarece lipsurile au fost completate de angajator) aratand in acelasi timp ca asupra motivelor de fapt si de drept pe care se bazeaza decizia de concediere nr.2 s-au mai pronuntat inca o data si inspectorii de la ITM, care si ei au hotarat ca aceste motive de fapt si de drept sunt nelegale si neintemeiate.
Răspunde
 29-03-2019
Vizitator
In ceea ce priveste decizia de concediere nr.1 pentru care inspectorii de la ITM au constatat nulitatea absoluta:

- daca angajatorul nu ataca hotararea celor de la ITM mai departe in instanta si alege sa completeze lipsurile deciziei nr.1 prin emiterea deciziei de concediere nr.2
- atunci dvs nu trebuie sa atacati mai departe in instanta hotararea celor de la ITM prin care au constatat nulitatea absoluta a deciziei nr.1 deoarece nu aveti interes.

In schimb, trebuie sa contestati la ITM si apoi in instanta decizia de concediere nr.2 asa cum am aratat anterior.
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
Bună ziua,
Vă mulțumesc pentru ajutor.
Atât DECIZIA Nr.1 cât și DECIZIA Nr.2 nu respectă
Art. 62. alin.3) Decizia de concediere – conform Codul muncii.
Mai mult o dată cu primirea DECIZIEI Nr.2 prin poștă m-am trezit și
cu o DECIZIE DE SUSPENTARE la data 13.06.2018 se refera la perioada de 08.06.2018 - 09.07.2018 și cu o DECIZIE DE ÎNTATARE a SUSPENDĂRII la data 10.07.2018 ,
DECIZIILE DE SUSPENDARE sunt ANTEDATATE, NU AM ȘTIUT DE ELE, și au fost ÎNREGISTRARE în REVISAL la data de 10.12.2018.
CIUDAT încheie suspendarea ptr. un contract care nu este al meu,
pune alt număr și zice că încep activitatea NU TERMIN ACTIVITATEA.
Art.1 Începând cu data de 10.07.2018,încetează suspendarea contractului individual de muncă nr.xxxx/xxx
salariatul reluându-și activitatea începând cu data 10.07.2018.
ambele ANTEDATATE la data NOTIFICĂRII.
NOTIFICAREA Nr.xxx/08.06.2018 respectiv începe la data de 08.06.2018,
AM LUAT LA CUNOȘTINȚĂ la data de 12.06.2018,se încheie (expiră) 09.07.2017.
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
Cu placere!

Decizia Nr.1 nu trebuie sa o mai contestati in instanta deoarece a fost declarata nula absolut de inspectorii de la ITM.

Decizia Nr.2 nu o puteti contesta mai intai la ITM si apoi in instanta pentru motive de nulitate sau de netemeinicie deoarece ati depasit termenul de 30 de zile de la data comunicarii prin posta a Deciziei de concediere Nr.2 - art. 268 alin. 1 lit.a Codul muncii.

Deciziile de suspendare nu le mai puteti contesta la ITM si apoi in instanta pentru antedatare (motiv de nulitate absoluta) deoarece ati depasit termenul de 30 de zile de la data comunicarii prin posta - art. 268 alin. 1 lit. a Codul muncii.

Daca in prezent va judecati in instanta pentru Decizia Nr.1 atunci corect ar fi ca instanta de judecata sa respinga cererea dvs ca lipsita de interes, deoarece Decizia Nr.1 este deja nula absolut sau instanta poate hotara ca cererea dvs este tardiva - in aceste doua situatii dvs NU sunteti concediat potrivit Deciziei Nr.1, care este nula absolut ci sunteti concediat potrivit Deciziei Nr.2 care NU mai poate fi contestata de dvs nici la ITM si nici la instanta.

Daca instanta hotaraste ca Decizia nr.1 nu este nula absolut, ci ca este o decizie valabila atunci dvs sunteti concediat atat potrivit Deciziei Nr.1 cat si Deciziei Nr.2 (care nu isi mai are rostul).
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
Eu am depus acțiune în instanța pe data de 20.12.2018 după ce am primit DECIZIA Nr.2 prin poștă în data de 13.12.2018.
Vă muțumesc,
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
In cazul asta decizia nr.1 ramane nula absolut.

Daca va judecati pentru decizia nr.2 instanta poate hotara ca actiunea dvs este tardiva (nu a fost introdusa in termen) - caz in care ramane valabila decizia de concediere nr.2, deci dvs sunteti concediat,

SAU instanta poate hotara ca decizia nr.2 este nula absolut sau neintemeiata (dvs ati introdus actiunea in termen) - caz in care dvs nu sunteti concediat si trebuie sa va duceti la serviciu

SAU instanta poate hotara ca decizia nr.2 NU ESTE nula absolut sau ca ESTE intemeiata (dvs ati introdus actiunea in termen) - caz in care dvs sunteti concediat.
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
In functie de interes, trebuie sa vedeti ce sustineti (ce cereti) in instanta.

O zi buna!
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
Muțumesc mult.
Dar sunt răspunsuri contradictorii cu PRIMA ME POSTARE.
La care am adăugat faptul ca eu am deschis actiune în instanță pe data de 20.12.2018.
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
Nu sunt contradictorii raspunsurile am luat in calcul si am analizat MAI MULTE IPOTEZE POSIBILE.
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
In primul rand, este posibil SA NU EXISTE o Decizie de concediere nr. 2 ci sa fie vorba de aceeasi Decizie de concediere nr. 1 care v-a fost COMUNICATA DE DOUA ORI.

In acest caz, dvs va judecati cu angajatorul pe acceasi Decizie nr. 1, ale carei lipsuri NU au fost completate printr-o eventuala Decizie de concediere nr. 2.
Răspunde
 02-04-2019
Vizitator
In acesta ipoteza nu exista decizia de concediere nr. 2 ci exista numai decizia de concediere nr. 1.

Instanta poate hotara referitor la decizia nr.1 urmatoarele:

- corect este ca instanta sa hotarasca ca actiunea dvs este lipsita de interes deoarece decizia nr.1 a fost deja anulata de cei de la ITM - dvs nu sunteti concediat;
- actiunea dvs este tardiva caz in care produce efecte hotararea celor de la ITM prin care decizia nr. 1 este nula absolut - dvs nu sunteti concediat;
- instanta poate hotara ca decizia nr. 1 nu este nula absolut (cei de la ITM au gresit) ci ca este legala - dvs sunteti concediat.

In cazul in care se mentine solutia celor de la ITM prin care au acestia au constatat nulitatea absoluta a deciziei nr.1 - angajatorul daca ar fi in termen (30 de zile de la data comunicarii hotararii celor de la ITM) ar avea INTERES sa atace hotararea acestora in instanta in vederea infirmarii de catre instanta a nulitatii absolute a deciziei nr.1.
Răspunde
RăspundeStart 1
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.