Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
03-03-2021 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| In legea bugetului asigurarilor sociale de stat nu apare. D-na ministru a muncii a spus ca ramane 1,41 pana la apartia unei noi legi. CNPP mi-a raspuns ceea ce spune legea, adica: In caz ca din calcul iese mai mic, ramane 1,41. Guvernul mi-a raspuns ca trimis spre competenta rezolvarea problemei Ministerului Muncii. Ministerul Muncii pana la acest moment nu mi-a raspuns, desi interventiile le-am facut in aceeasi zi la toate institutiile(12/02) | |
|
|
|
05-03-2021 |
 | LIGIA Vizitator |
| Buna ziua, A aparut legea bugetului pe 2021. puteti sa imi spuneti cat este indicele de corectie pentru cei iesiti la pensie in 2021. Multumesc | |
|
|
|
05-03-2021 |
| Am dat raspunsul in postarea anterioara. Alte informatii nu am. Le astept de la institutiile statului. | |
|
|
|
05-03-2021 |
 | LIGIA Vizitator |
| |
|
|
07-03-2021 |
 | Neicu Cornel Vizitator |
| Buna ziua intrebarea mea este .in luna noiembrie implinesc 65 ani iar in luna Mai fac 43 ani de munca fara grupa si armata intreb. pot depune dosarul in luna iunie pentru a prinde indicele care este pana la 01-09-2021 fara sa am alte probleme mentionez ca e vorba despre anul in curs 2021 va multumesc ! | |
|
|
|
07-03-2021 |
| Da. Depuneti dosarul cand indepliniti conditia de stagiu de 43 de ani, fara stagiul asimilat(armata, cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate). La data treceri la limita de varsta va intra in calcul si stagiul asimilat. | |
|
|
|
07-03-2021 |
 | Lidum Vizitator |
| Neicu Cornel a scris pe 07-03-2021: Buna ziua intrebarea mea este .in luna noiembrie implinesc 65 ani iar in luna Mai fac 43 ani de munca fara grupa si armata intreb. pot depune dosarul in luna iunie pentru a prinde indicele care este pana la 01-09-2021 fara sa am alte probleme mentionez ca e vorba despre anul in curs 2021 va multumesc ! De de se tot spune că indicele de corecție este până la 1.09.2021? 1.Se menționează undeva acest lucru? 2. Acest indice nu se aplică pe tot Anul 2021? | |
|
|
|
07-03-2021 |
| Atunci(01/09/2021) trebuia sa intre in vigoare legea 127/2019 in care dispare notiunea de indice de corectie. Intrarea in vigoare a legii 127/2019 a fost prorogata pentru 01/09/2023. Acum se vorbeste si de aparitia unei noi legi a pensiilor publice. Intelegeti ce vreti din aceste date cunoscute si mai multe din ele necunoscute. | |
|
|
|
09-03-2021 |
 | Adelina Cezara Vizitator |
| Buna ziua. Daca sotul meu a fost pensionat pe caz de boala gr.3, in iulie 2011(data la care nu exista indice de corectie), acum in luna februarie 2021 a implinit varsta de 65 de ani. Care este indicele de corectie cu care trebuie sa-i calculeze pensia la limita de varsta ???? Va multumesc anticipat pt un raspuns. | |
|
|
|
15-03-2021 |
 | Mihail1953 Vizitator |
| Salut .Am ieșit la pensie in 2017 și mi s-a aplicat un indice de corecție de 1,07 deși in anul respectiv era de 1,14. La contestația mea la Casa de pensii mi s-a răspuns ca am avut o decizie de pensie anticipata in 2015 , decizie care nu s-a pus niciodată in plata având doar un rol de simulare Am lucrat in continuare fără întrerupere pana in 2020 .Dacal legea spune așa cum zic ei ptr mine aceasta lege este penalizatoare .Am lucrat încă 5 ani după anticipata și am fost penalizat cu un procent de 0,07 in loc sa fiu premiat.Ce părere aveti dv ? | |
|
|
|
15-03-2021 |
| Nu exista decizie de simulare. Daca nu ati anulat/contestat acea decizie in termenele prevazute de lege, ea a devenit defifinitiva,chiar daca nu s-a pus in plata. | |
|
|
|
01-04-2021 |
 | Cristi Vizitator |
| Buna ziua am si eu o intrebare : La un an si 10 luni lucrate in grupa aIIa (conditii deosebite ) cate luni ii se scade mamei mele pentru iesirea la pensie la limita de varsta? Multumesc anticipat! | |
|
|
|
01-04-2021 |
| 4 luni, daca va indeplini conditia de stagiu complet prevazuta in anexa 5. | |
|
|
|
30-04-2021 |
 | Darie Vizitator |
| Buna ziua, Eu am dreptul la pensie la limita de varsta in februarie 2022. Daca ma pensionez anticipat in luna mai 2021,am dreptul sa folosesc decizia in februarie 2022? | |
|
|
|
01-05-2021 |
| Da. Legea 263/2010 Art.64 (1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. (2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu. Art.67 (1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. (2) Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu. | |
|
|
|
01-05-2021 |
| Da. Legea 263/2010 Art.64 (1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate. (2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu. Art.67 (1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. (2) Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu. | |
|
|
|
01-05-2021 |
|
|
|
01-05-2021 |
| Rog ca doua din cele trei postari ale mele, sa fie sterse. | |
|
|
|
01-05-2021 |
 | Mihailmocanu1953@gmail.com Vizitator |
| Am nevoie de expertiza unui asigurat care a fost instanța cu o problema similară cu a mea Adică a ieșit la pensie la limita de vârsta , după ce a avut înainte de asta o decizie de anticipata dar care nu a fost pusă in plata niciodată .Concret am ieșit la limita in 2017 dar înainte de asta am avut in 2015 decizie de anticipata .Am continuat sa lucrez pana in 2020 . Indicele de corectie la pensia mea a fost cel din 2015 .Mi se pare abuziva legea care spune ca trebuia sa fac cerere de anulare a deciziei de anticipata atâta timp cât eu nu am știut . Pe decizia de anticipata nu este trecut acest lucru iar eu nu sunt jurist .După ce unele Instanțe din țara au dat câștig de cauza celor ca mine , a venit curtea constituțională in mai multe rânduri și a spus ca sintagma ,,prima decizie de pensie “ este cea de la anticipata deși prima mea pensie in plata a fost pensia la limita de vârsta . Toți cei consultați pe aceasta speța tremura când aud de decizia curtii constituțională .Consider poziția Curții inegala și duscriminatorie . Am văzut o mulțime dd gafe făcute de ei , multumesc! | |
|
|
|
11-05-2021 |
 | Nicoleta Vizitator |
| PMA-0,52314 din care aferent indicelui de corecție 0.15212 valoarea punctului de pensie 1442..indicile de corecție 1.41. O recalculare a pensiei va rog si cam cat ar trebui să i-au pe luna.multumesc. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |