Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Calcul pensie militara

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1  3  Final
 29-01-2023

Am primit recent decizia de pensionare. E vorba de pensie militara . Am o vechimein serviciu de 11 ani si 8 luni si vechime cumulata de 14 ani si 8 luni .Procentul calculat la vechime este de 39 % + 3% procent contributie . Din calculul meu ar fi trebuit sa primesc un procent de 65-14 =51% la care se adauga 3%.
Gresesc undeva ?
Răspunde
 18-08-2023
Vizitator

VREAU SA STIU DACA AM ESIT LA PENSIE IN 2004 DACA MAI BENIFICIEZ DE GRUPA 12 ANI SI CIND SINT DE DREPT LA PESIE PLT MAJ STOICA FLORIN AM FOST CIND AM FOST DISPONIBIL UM 015 89
Răspunde
 18-08-2023
Vizitator
VREAU SA STIU DACA AM ESIT LA PENSIE IN 2004 DACA MAI BENIFICIEZ DE GRUPA 12 ANI SI CIND SINT DE DREPT LA PESIE PLT MAJ STOICA FLORIN AM FOST CIND AM FOST DISPONIBIL UM 015 89
Răspunde
 14-10-2024

E S a scris pe 29-01-2023:
Am primit recent decizia de pensionare. E vorba de pensie militara . Am o vechimein serviciu de 11 ani si 8 luni si vechime cumulata de 14 ani si 8 luni .Procentul calculat la vechime este de 39 % + 3% procent contributie . Din calculul meu ar fi trebuit sa primesc un procent de 65-14 =51% la care se adauga 3%.
Gresesc undeva ?

Salutare!
Sunt în aceeași situație ( dar încă nu am vârstă.(59 ANI SI11LUNI ies, născut în 1968( vezi calculatorul)
( 12 ani militar + GRUPE [
2,7 ani x2,7 ani (100%)= 5ani + 7ani x( 0,6luni) = 4,2ani =9,2ani GRUPE
Rezulta:12 +9,2= 21,2
Formuka este
(65×21,2)÷25 =55,12
Deci probabil o sa am 55% din solda.
Verifica dacă îți iese calcul tău
Respect camarad!
Răspunde
 14-10-2024

Claudiu a scris pe 14-10-2024:
E S a scris pe 29-01-2023:
Gresesc undeva ?

Salutare!
Sunt în aceeași situație ( dar încă nu am vârstă.(59 ANI SI11LUNI ies, născut în 1968( vezi calculatorul)
( 12 ani militar + GRUPE [
2,7 ani(an/an (100%)= 2,7ani + 7ani x( 0,6luni) = 4,2ani =7ani GRUPE
Rezulta:12 +7= 19
Formuka este

(65×19)÷25 =49,4
Deci probabil o sa am 50% din solda.
Verifica dacă îți iese calcul tău
Respect camarad!
Răspunde
 13-11-2024
Vizitator
AM LUCRAT CA OFITER MAPN -3 ANI. ACUM AM 40 ANI VECHIME IN MUNCA . INTREBARE :PENTRU CEI 3 ANI SE PRIMESTE PENSIE MILITARA SAU SUNT ADAUGATI LA CEI 37 DIN CIVIL (37+3=40)
Răspunde
 13-11-2024
Vizitator
Buna ziua, nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare.

Nu am studiat legea pensiilor militare.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
oricum ,va multumesc.poate,totusi ,cineva cunoaste raspunsul.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Legea pensiilor militare de stat - 223/2015

Articolul 16

(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc CUMULATIV următoarele condiții:

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;

b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform eșalonărilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege.

Observatii:

Cred ca raspunsul ar fi urmatorul - pentru pensie militara trebuie sa aveti lucrati cel putin (mai mult de) 15 ani in M.A.I. ori D-stra ati lucrat doar 3 ani in M.A.I.

Astfel cei 3 ani de vechime in M.A.I. nu pot fi considerati ca pensie militara deoarece sunt mai putini de 15 ani, si ar trebui sa fie adaugati la cei 37 ani vechime in civil si sa aveti in total o vechime de 40 ani in civil.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Este vorba de MAPN nu MAI
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Legea pensiilor militare de stat - 223/2015

Articolul 16

(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc CUMULATIV următoarele condiții:

b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform eșalonărilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege.

Observatii:

Cred ca raspunsul ar fi urmatorul - pentru pensie militara trebuie sa aveti lucrati cel putin (mai mult de) 15 ani in M.A.P.N. ori D-stra ati lucrat doar 3 ani in M.A.P.N.

Astfel cei 3 ani de vechime in M.A.P.N. nu pot fi considerati ca pensie militara deoarece sunt mai putini de 15 ani, si ar trebui sa fie adaugati la cei 37 ani vechime in civil si sa aveti in total o vechime de 40 ani in civil.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

Articolul 77

Pensionarii militari care realizează stagii de cotizare în sistemul public de pensii sau care realizează vechime în muncă în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii și care NU au fost valorificate la stabilirea pensiei militare de stat POT SOLICITA stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii ori în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, în condițiile PROTOCOALELOR încheiate între entitățile implicate.

Observatie:

Acest articol se aplica persoanelor care au dreptul si la pensie militara conform art.16 din legea pensiilor militare de stat, si au dreptul si la pensie civila conform legii pensiilor publice 360/2023.

D-stra nu va incadrati la acest articol (art.77) deoarece nu aveti dreptul la pensie militara pentru ca nu ati lucrat in armata mai mult de 15 ani asa cum se prevede la art.16 din legea pensiilor militare de stat, ci aveti dreptul doar la pensie civila conform legii 360/2023 (cei 3 ani lucrati de D-stra in MAPN se includ in pensia civila).
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
De exemplu: o persoana care are o vechime efectiva in munca de 30 ani din care 15 ani lucrati in armata - aceasta persoana ar putea primi o pensie militara de stat pentru cei 15 ani lucrati in armata si o pensie civila pentru ceilalti 15 ani lucrati in domeniul civil - conform art.77 din legea pensiilor militare de stat 223/2015.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Interpretare lege

1.Au dreptul la pensie militara persoanele care au realizat un stagiu de munca efectiv de 25 ani din care cel putin (mai mult de) 15 ani in domeniul militar (MAPN) - conform art.16 din legea pensiilor militare de stat.

2.Au dreptul la pensie civila persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in domeniul civil - conform legii pensiilor publice 360/2023.

3.Stagiul civil de cotizare mai mic de 15 ani este cuprins in pensia militara daca persoana are dreptul la pensie militara si se adauga la cei peste 15 ani lucrati de acea persoana in domeniul militar.

De exemplu: stagiul de cotizare efectiv de 25 de ani din care cel putin 15 ani in domeniul militar - diferenta de 10 ani lucrati in domeniul civil se include in pensia militara si se adauga la cei peste 15 ani lucrati in domeniul militar.

4.Stagiul de cotizare in domeniul militar care este mai mic de 15 ani se include in pensia civila si se adauga la anii lucrati in domeniul civil.

De exemplu: speta dvs in care cei 3 ani lucrati de D-stra in domeniul militar se adauga la anii lucrati in domeniul civil si se includ in pensia civila.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Continuare:

5.Daca o persoana are un stagiu de cotizare in domeniul civil mai mare de 15 ani si un stagiu de cotizare in domeniul militar mai mare de 15 ani atunci acea persoana ar putea primi doua pensii o pensie civila si o pensie militara in locul unei singure pensii militare care sa cuprinda toti cei 30 de ani lucrati - conform art.77 din legea pensiilor militare de stat.

De exemplu: o persoana care are o vechime efectiva in munca de 30 ani din care 15 ani lucrati in armata - aceasta persoana ar putea primi o pensie militara de stat pentru cei 15 ani lucrati in armata si o pensie civila pentru ceilalti 15 ani lucrati in domeniul civil - conform art.77 din legea pensiilor militare de stat 223/2015.
Răspunde
 14-11-2024
Vizitator
Legea pensiilor militare de stat

Articolul 13

Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special pot beneficia de o singură pensie militară de stat.

Capitolul II Sistemul pensiilor militare de stat

Articolul 14

În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:

a) pensia de serviciu; (nota: pensia militara)

b) pensia de invaliditate;

c) pensia de urmaș.

Secţiunea 1 Pensia de serviciu

Articolul 15

Pensia de serviciu poate fi:

a) pentru limită de vârstă;

b) anticipată;

c) anticipată parțială.

Articolul 16

(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

Răspunde
 01-12-2024
Vizitator
Concluzii:

1.Persoana care a lucrat peste 25 de ani din care mai mult de 15 ani in domeniul militar - va primi pensie militara si anii lucrati in domeniul civil se vor adauga la cei peste 15 ani lucrati in domeniul militar si vor forma pensia militara a persoanei respective.

2.Persoana care nu a lucrat peste 15 ani in domeniul militar nu va primi pensie militara dar poate primi pensie civila si anii lucrati in domeniul militar (sub 15 ani) se vor adauga la anii lucrati in domeniul civil si pot forma pensia civila a persoanei respective.

Pentru pensie civila o persoana trebuie sa fi lucrat cel putin 15 ani si sa aiba varsta standard (limita) de pensionare de 65 ani valabila si pentru barbati si pentru femei conform legii noi a pensiilor publice.

3.Prin exceptie daca o persoana primeste pensie militara si se constata ca persoana respectiva mai are lucrati in domeniul civil si alti ani (peste 15 ani) care nu au fost valorificati la stabilirea pensiei militare acesti peste 15 ani in domeniul civil pot forma o pensie civila care sa se cumuleze cu pensia militara (pentru persoana respectiva).
Răspunde
 23-12-2024
Vizitator
Buna ziua!
Anul viitor in luna septembrie implinesc 58 de ani,sunt cadrul militar si as dori sa stiu la ce varsta pot iesi la pensie cu tot cu vechimea din sistem!
Multumesc frumos!
Răspunde
 14-01-2025
Vizitator
BUTOI EMIL ION a scris pe 13-11-2024:
AM LUCRAT CA OFITER MAPN -3 ANI. ACUM AM 40 ANI VECHIME IN MUNCA . INTREBARE :PENTRU CEI 3 ANI SE PRIMESTE PENSIE MILITARA SAU SUNT ADAUGATI LA CEI 37 DIN CIVIL (37+3=40)

DA .
poti primi pensie si pentru 3 ani +( scoala) , doar dupa ce iesi la pensie din civilie
Ca sa fii convins 100% , da o fuga pana la CMJ ( de care apartii) si pune aceasi intrebare .
o zi buna!
astept raspunsul tau aici ,dupa ce iti va confirma CMJ (daca Ai dreptul sau NU)
Răspunde
 15-02-2025

Buna , doresc sa ma ajutati cu un calcul aproximativ ce pensie militara trabuie sa primesc dupa vechimea ce am .
30 ani vechime in serviciu din care 16 ani 9 luni si 2 zile lucrati in conditii deosebite , 13 ani 2 luni si 28 zile lucrati in conditii speciale si alte conditii . Multumesc
Răspunde
RăspundeStart 1  3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.