Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:calcul pensie militara

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  1  3 Final
 30-06-2025
Vizitator
AR FI BINE sa ai 50 -60% din solda dar nu e asa,Un calcul din legea din 2009 plus un coeficient si mai vechi,si imi iese solda bruta capitan 2000 lei,um economie nationala cu program de 10 ore+AUTOFINATAREE.AM PESTE 15 ANI DE MUNCA mapn .Am 11 de santier drumuri poduri si cai ferate.Corect avem punctul 5 pentru ca asa spune dreptul muncii ca doar nu o fi drumurile si calea ferata poligonul de instructie a armatei .spor de munca grea 0 spor de periculozitate0 spor de acord 0 spor de program de 10 ore 0.Eu unul am vrut sa ma pensionez de la cfr ca imi iese de peste 2 ori cat am pensie de la mapn dar am peste 15 ani de armata si raman muritor de foame.La tribunal ca numai merge?????
Răspunde
 30-06-2025
Vizitator

Vizitator a scris pe 14-11-2024:
Continuare:

5.Daca o persoana are un stagiu de cotizare in domeniul civil mai mare de 15 ani si un stagiu de cotizare in domeniul militar mai mare de 15 ani atunci acea persoana ar putea primi doua pensii o pensie civila si o pensie militara in locul unei singure pensii militare care sa cuprinda toti cei 30 de ani lucrati - conform art.77 din legea pensiilor militare de stat.

De exemplu: o persoana care are o vechime efectiva in munca de 30 ani din care 15 ani lucrati in armata - aceasta persoana ar putea primi o pensie militara de stat pentru cei 15 ani lucrati in armata si o pensie civila pentru ceilalti 15 ani lucrati in domeniul civil - conform art.77 din legea pensiilor militare de stat 223/2015.
Răspunde
 30-06-2025
Vizitator
E vorba de brigada drumuri poduri si cai ferate am muncit pana in 2001 in economia nationala .Pana in 1992 brigada cf a fost in transferata la cfr ro din 1992 am lucrat sub forma de detasati .pana 1994 am putru lucra cu aprobarea ministrului mapn,.in 1994 pana in 1996 cu cast,fiindca s-a unit brigada drumuri si poduri cu cf,din 1996 incep hotararele de guvern exemplu hg1230 din 20 noiembrie 1996 apoi in 1998 etc.toate sunt reieditari.Conform codului muncii trebuia sa apara una noua la 2 ani.EU UNUL AM 11 ANI SANTIER MAPN.
Răspunde
 30-06-2025
Vizitator
Hai sa punem si un aspect .AM fost bugetari?.Sunt mandru stiu ca nu am trait de pomana a facut armata lucrari de irigații canalul trasfaragasanul ,casa poporului centrala nucleara combinat galati ,metrou etc.Asa sa nu spuna cineva ca ne luam pensia din contributia lor.Problema este ce s-a intamplat cu munca noastra????.
Răspunde
 30-06-2025
Vizitator
1.Ati lucrat numai in MAPN sau ati lucrat si in domeniul civil?

2.Ati fost trecut in rezerva sau in retragere sau v-a incetat raportul de munca in MAPN?

3.Cei 11 ani munca se includ in cei 15 ani de munca sau sunt separati?

4.Cati ani ati lucrat in MAPN si cati ani ati lucrat in domeniul civil (daca ati lucrat si in domeniul civil)?
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
LEGE nr. 223/2015
privind pensiile militare de stat

Articolul 16

(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;

b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform eșalonărilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
LEGE nr. 223/2015

Articolul 17

(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani și se află în una dintre următoarele situații:

a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;

b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

(2) La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani prevăzută la alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
LEGE nr. 223/2015

Articolul 20

La împlinirea vârstei prevăzute de prezenta lege pentru obținerea pensiei militare de serviciu pentru limită de vârstă, pensia de serviciu anticipată devine, din oficiu, pensie de serviciu pentru limită de vârstă.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
LEGE nr. 223/2015

Articolul 18

(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:

a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;

b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

(2) Cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate prevăzuți la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
LEGE nr. 223/2015

Articolul 19

Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puțin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
LEGE nr. 223 din 24 iulie 2015

Articolul 77

Pensionarii militari care realizează stagii de cotizare în sistemul public de pensii sau care realizează vechime în muncă în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii și care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei militare de stat pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii ori în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, în condițiile protocoalelor încheiate între entitățile implicate.

Observatii:

Stagiul minim de cotizare pentru pensie civila este de minim 15 ani stagiu de cotizare contributiv iar varsta standard de pensionare in domeniul civil este de 65 ani.

Daca o persoana indeplineste conditiile pentru pensie militara (art.16, art.17, art.18, art.19 din legea 223/2015) si indeplineste si conditiile pentru pensie civila atunci acea persoana are dreptul sa primeasca si pensie militara si pensie civila.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
Cei 15 ani de stagiu de cotizare contributiv pentru pensia civilă pot include și perioade lucrate în sistemul militar.

Stagiul de cotizare contributiv se referă la perioadele pentru care s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii, indiferent de domeniul de activitate.

Stagiu de cotizare contributiv:

Conform legii, stagiul de cotizare contributiv este reprezentat de perioadele în care s-au plătit contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii conform legii.

Domeniul de activitate:

Nu există prevedere legală care să limiteze stagiul de cotizare contributiv doar la domeniul civil.

Perioadele lucrate în sistemul militar, pentru care s-au plătit contribuții, pot fi incluse în stagiul de cotizare pentru pensia civilă conform legii.

Pensie civilă:

Pensia civilă se acordă persoanelor care au realizat stagiul minim de cotizare și au vârsta standard de pensionare prevăzută de lege conform legii.

Exemplu:

Dacă o persoană a lucrat 10 ani în sistemul civil și 5 ani în sistemul militar, iar în ambele perioade a achitat contribuții la sistemul public de pensii, atunci va avea un stagiu de cotizare de 15 ani, care va fi luat în considerare pentru stabilirea pensiei civile conform legii.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
Daca o persoana a lucrat 15 ani in domeniul militar si 15 ani in domeniul civil aceasta are o vechime totala de 30 ani si poate primi pensie militara conform art.16 din legea 223/2015 (deci o singura pensie militara).

Dar aceasta persoana poate primi pentru cei 15 ani lucrati in domeniul militar pensie militara conform art.19 din legea 223/2015 si pentru cei 15 ani lucrati in domeniul civil (care nu au fost valorificati la stabilirea pensiei militare) poate primi pensie civila conform legii pensiilor publice 360/2023 si art.77 din legea 223/2015 (deci doua pensii: militara si civila).
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
Pensia celor care ies la pensie lalimită de vârstă nu se calculează asa .Momentan se calculează conform legii din 2009(330)coeficient de ierarhizre și se înmulțește cu un indice de referință de 197lei după care se adaugă sporuri,dispozitiv treaptă de vechime etc.
Răspunde
 01-07-2025
Vizitator
In articolele precedente m-am referit la felurile de pensii militare si nu la valoarea pensiilor militare respective.
Răspunde
 02-07-2025
Vizitator
[ias trimite toa\te datele dar nu pot sa transmit foto .ar fi bine sa fim la legea cadru din 2017,dar sa stai cu pensie cu legea cadru din 2009-330 + cu cu coeficient de 197 de lei în loc de 600 lei apoi asta e furt si bataie de joc.REALITATEA E CA NU AVEM RECALCULATE PENSIILE DE 16 ANI.
Răspunde
 02-07-2025
Vizitator
Problema in esenta este metodologia de calcul a soldelor care trebuie adusa la toata lumea la legea cadru din 2017 macar.Ce vrei sa iasa unui cadru dupa legea cadru din 2009 si la aia inloc de 600 lei coeficient folosesti 197 de lei decat pensii de cersetor.
Răspunde
 02-07-2025
Vizitator
Scuzati, metodologia poate sa o schimbe ministrul deci nu e nevoie de atata tavatura daca se vrea.
Răspunde
 02-07-2025
Vizitator
Posibil.
Răspunde
 10-07-2025
Vizitator
Sunt un caz aparte,ce fac că am calculate soldele când eram șef aprovizionare și transport și la batalionul constr. Cf mapn și centru de instrucție pază depozitare și lucrări de artă care e transferată la Mi de fapt era unitate duală,funcția e stipulată prin numire legală la amăndouă,am fost avansat de pe funcție de la centru de instrucție și ăștia ai mei nu au luat sau cerut să-mi calculeze pensia de la centrul de instrucție??
Răspunde
RăspundeStart  1  3 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.