Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Re:Re:Re:Se mai achita pensia in luna cand a decedat si cine are dreptul sa o ridice?

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  7  9 Final
 18-12-2025
Vizitator
Eu consider ca in cazul dvs nu este necesar si certificatul de mostenitor deoarece conform legii pensiilor 360/2023:

Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la data decesului, se plătesc *unei singure persoane, care poate fi:

soţul supravieţuitor;
*copilul;
părintele;
în lipsa acestora, moştenitorii, în condiţiile dreptului comun.
Răspunde
 16-02-2026
Vizitator

Buna ziua, mama mea a decedat in data de 17 noiembrie 2025. Locuia in sectorul 6 Bucuresti, am depus acolo cerere pentru acordarea ajutorului de inmormantare (si problema s-a rezolvat!), dar nu am primit inca banii (pensia) pe noiembrie 2025, desi am facut dosar separat si cerere, tot la Casa de Pensii a sectorului 6, la ghiseul nr. 3. Au trecut de atunci 3 luni si nimic. Mentionez ca la momentul depunerii cererii, am fost obligata sa declar ca refuz ca plata sa imi fie efectuata in cont bancar sau cash, singura optiune fiind Posta Romana, prin mandat la adresa mea de domiciliu.
Ce ma sfatuiti sa fac? La numerele lor de telefon de pe site nu raspunde nimeni, si lucrul acesta e o problema semnalata si in recenziile Google. De asemenea, la adresele lor de mail, nu raspunde nimeni. Mentionez ca nu locuiesc in Bucuresti si orice deplasare inseamna timp si bani cheltuiti.
Răspunde
 16-02-2026
Vizitator
Deoarece dvs ați indicat in cerere adresa dvs de domiciliu la care sa fie trimisă pensia prin mandat poștal, casa de pensii trebuia să vă trimită până acum pensia persoanei decedate pe luna noiembrie.

Dar poate mai exista și alți membri de familie ai persoanei decedate care au pretenție la pensie (moștenitori).

Astfel casa de pensii ar putea invoca motivul unui certificat de moștenitor pe care dvs să îl prezentați la casa de pensii pentru ca dvs să puteți primi pensia pe luna noiembrie a persoanei decedate numai pentru partea dvs din pensie conform certificatului de moștenitor.

Deoarece nu puteți lua legătura de la distanta cu casa de pensii din București ați putea sa vă adresați casei de pensii din judetul in care locuiți în România poate aceasta va poate da anumite lămuriri.

Daca nu, puteți deschide proces civil împotriva casei de pensii din București pentru plata pensiei și să solicitati daune interese pentru întârzierea platii pensiei si plata cheltuielilor de judecată.

Dar dacă nu doriți să mergeți în instanta până la urmă trebuie sa vă deplasați la sediul casei de pensii din sectorul 6 din București pentru a afla motivul real al neplății pensiei pe luna noiembrie (ar putea fi vorba de un certificat de moștenitor sau de un alt motiv).
Răspunde
 17-02-2026
Vizitator
Dvs ați mai putea sesiza Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) cu o cerere trimisă pe email (sau prin posta) prin care să solicitati ca această instituție să găsească o rezolvare in cazul dvs având în vedere că dvs trebuie sa primiti pensia pe luna noiembrie a mamei dvs decedate și că ați depus deja o cerere in acest sens la casa de pensii din sectorul 6 București dar până în prezent nu ați primit niciun răspuns.

Temeiul legal îl reprezintă art.123 din Legea 360/2023.

Daca nici CNPP nu va da niciun răspuns atunci dvs aveți posibilitatea de a acționa așa cum am precizat în postarea precedenta cum ar fi: intentarea unei acțiuni în instanță împotriva casei de pensii din sectorul 6 București sau/și împotriva CNPP daca nu sunteți mulțumită de răspunsul pe care aceasta vi l-a dat la cererea dvs.

Articolul 123 - Legea 360/2023

În aplicarea prevederilor prezentei legi, CNPP îndeplinește, în principal, următoarele atribuții:

a) îndrumă și controlează modul de aplicare a dispozițiilor legale de către casele teritoriale de pensii;
Răspunde
 18-02-2026
Vizitator
Legea 360/2023 privind pensiile publice

Articolul 123

În aplicarea prevederilor prezentei legi, CNPP îndeplinește, în principal, următoarele atribuții:

a) îndrumă și controlează modul de aplicare a dispozițiilor legale de către casele teritoriale de pensii;
(...............)

Articolul 125

(1) Realizarea atribuțiilor ce revin caselor teritoriale de pensii, potrivit legii, este supusă controlului CNPP.

(2) Realizarea atribuțiilor ce revin CNPP, potrivit legii, este supusă controlului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Articolul 128

Jurisdicția asigurărilor sociale se realizează prin tribunale și curți de apel.

Articolul 129

Tribunalele soluționează în primă instanță litigiile privind:
(.........)
e) alte drepturi și obligații născute în temeiul prezentei legi.

Articolul 130

(1) Cererile îndreptate împotriva CNPP sau împotriva caselor teritoriale de pensii, având ca obiect drepturile de pensie și alte drepturi prevăzute de legi cu caracter special, se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul ori sediul reclamantul.

(2) Celelalte cereri se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul pârâtul.

Articolul 131

(1) Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face numai apel la curtea de apel competentă.

(2) Hotărârile curților de apel, precum și hotărârile tribunalelor neatacate cu apel în termen sunt definitive.

(3) Prevederile prezentei legi, referitoare la jurisdicția asigurărilor sociale, se completează cu dispozițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciară.

Articolul 132

Cererile formulate în fața oricăror organe sau a instanțelor judecătorești, precum și toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sau obligații de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.
Răspunde
 18-02-2026
Vizitator
Am respectat indicatiile Dvs. Am trimis e-mail la Casa de Pensii Sector 6, apoi la Casa de Pensii Publice, dar nu am primit nici un raspuns. Indiferenta cu care trateaza problemele (care sunt generate tot de ei insisi) este o boala maligna la aceste institutii, care traiesc bine-mersi tot de pe urma contribuabililor (cum a fost si mama mea).
Răspunde
 18-02-2026
Vizitator
Instituțiile sesizate de dvs trebuiau să vă dea un răspuns care să conțină motivul pentru care nu va pot plati pensia mamei dvs pe luna noiembrie (necesitatea unui certificat de moștenitor sau alt motiv).

Dvs vă puteți deplasa personal la sediul acestor instituții pentru lămuriri dar plata pensiei ar putea fi amânată din nou.

Astfel, va rămâne să sesizați instanta de judecata și prin câștigarea procesului sa vă recuperați toate cheltuielile făcute cu procesul (cheltuieli de judecată, daune interese pentru întârzierea platii pensiei mamei dvs decedate).
Răspunde
 18-02-2026
Vizitator
Dvs aveți dreptul să solicitati plata pensiei mamei dvs decedate, pe luna noiembrie, în termenul general de prescripție - conform art.107 alin.2 din Legea 360/2023.

Termenul general de prescripție este cel prevăzut de Codul civil și anume de 3 ani.

Dvs ați solicitat plata pensiei la casele de pensii în acest termen și cum nu ați primit niciun răspuns trebuie să acționați în instanta tot în termenul general de prescripție de 3 ani.

Articolul 107 - Legea 360/2023

(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la data decesului, se plătesc unei singure persoane, care poate fi soț supraviețuitor, copil, părinte sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică și în cazul altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru care stabilirea și plata revin, conform legii, caselor teritoriale de pensii, dacă legea specială nu dispune altfel.
Răspunde
RăspundeStart  7  9 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.