Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Se mai achita pensia in luna cand a decedat si cine are dreptul sa o ridice?

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1  3  Final
 16-02-2017
Vizitator
Mama mea a murit pe data de 10 febr.2017 . Nu a luat pensia pe luna febr .2017. Mama mea a stat la mine si tot eu am suportat chelt.de inmormantare. Cum procedez sa iau ajutorul de inmormantare si pensia aferenta lunii februarie 2017. Astept raspunsul dvs.si va multumesc anticipat.
Răspunde
 07-05-2017
Vizitator

Legea 263/20190

Articolul 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.

Articolul 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) , respectiv al unui membru de familie al acestuia.
(2) In situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare sociala incheiat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, ajutorul de deces se achita de casa teritoriala de pensii la care se afla in evidenta.
Articolul 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.
Răspunde
 15-01-2021
Vizitator
Hai sa va spun eu răspunsul de la o angajată de la casa de asigurări Constanța,a fost că dacă nu a prins o lună întreagă nu mai primește nimic,adică mama mea a murit pe 13 ianuarie și pensia o lua pe 1 sau 2 ,cât despre ajutorul de înmormântare ce sa va spun ,au trecut 2 zile și nu am primit nimic în cont.
Răspunde
 18-01-2021
Vizitator
Eu nu cred in asa ceva.
A ramas in final valabil raspunsul dat de cei de la casa locala ?
Sa postati rezultatul final.
Răspunde
 11-03-2022
Vizitator
Buna ziua, sora mea a decedat. Nu avea familie ( sot, copii) si nici bunuri personale pentru vreo succesiune. Locuia in casa mea. De la casa de pensii mi s- a comunicat ca nefiind ruda de grad 1, nu am dreptul la pensia pe luna aceasta. Exista vreo cale legala de a incasa ultima pensie?
Răspunde
 11-03-2022
Vizitator
Toate detaliile le gasiti, aici:
https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces1
Răspunde
 17-04-2022
Vizitator
Sotul a decedat pe 03.04.2022. Primea pensia pe card bancar, si a incasat pensia pe luna aprilie,. Este necesar sa returnez aceasta pensie? Multumesc
Răspunde
 18-04-2022
Vizitator
Nu.
Este pensia pe luna decesului.
Pensiile sa platesc pe luna in curs.
Răspunde
 19-04-2022
Vizitator
Care este perioada de timp în care se poate solicita ridicare pensie decedat? Mulțumesc mult.
Răspunde
 19-04-2022
Vizitator
Legea 263/2010
Art.130
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data decesului.

Termenul general de prescriptie este de 3 ani.
Răspunde
 31-10-2022
Vizitator
Bună seara,
Soacra mea a decedat astăzi, 31.10.2022. Ultima pensie primită a fost pe 06.10.2022.mai are dreptul sa primească o pensie, sau măcar o parte din ea?
Mulțumesc anticipat!
Răspunde
 01-11-2022
Vizitator
Nu mai are dreptul la nicio pensie.
Doar la ajutorul de inmormantare.
Răspunde
 13-11-2022
Vizitator
Total Meu a decedat pe 4 11 2022 Luna viitoare mai primeste pensie?
Răspunde
 13-11-2022
Vizitator
Ultima pensie la a avut dreptul este cea de pe luna Noiembrie 2022.
Răspunde
 23-11-2022
Vizitator
Tatal meu a decedat pe 7 11 2022 am ridicat pensia acum in Noiembrie mai beneficez de ceva luna urmatoare? Va multumesc.
Răspunde
 24-11-2022
Vizitator
Nu.
Doar ajutorul de inmormantare, da nu l-ati ridicat deja.
Răspunde
 25-11-2022
Vizitator
Soțul meu avea o indemnizație de tbc a decedat pe 20 11 2022,nu a primit indemnizațiea nici pe luna octombrie, mai are dreptul la ea.
Răspunde
 29-12-2022
Vizitator
Termenul general de prescriptie in care se prescriu si inceteaza obligatiile constand in plata unei sume de bani este de 3 ani de zile conform Codului civil roman.
Răspunde
 29-12-2022
Vizitator
Legea 263/20190

Articolul 120

(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.
Răspunde
 29-12-2022
Vizitator
Termenul general de prescriptie in care se prescriu si inceteaza obligatiile constand in plata unei sume de bani din partea debitorului care este casa de pensii, in speta, este de 3 ani de zile conform Codului civil roman.
Răspunde
RăspundeStart 1  3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.