Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Legea 215/2019 se aplica si celor care au lucrat in grupa II-a inainte de 01,04,2001

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1  3  Final
 18-11-2019

Am citit ca legea 215/2019 care adauga la grupa de munca ( a II-a in cazul meu ) 4 luni la an in loc de 3 luni/an ca pana acum , se aplica numai pentru activitatea de dupa 01.04.2001. Eu am 6 ani si 3 luni de grupa II-a de munca intre 1985 si 1992. Mie nu mi se aplica aceasta marire respectiv scadere a varstei de pensionare ? Mentionez ca nu m-am pensionat fiind nascut in 1958 !
Răspunde
 18-11-2019
Vizitator

Se adaugă 3 luni/an
Reducerea se face conform anexei 1
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
buna ziua
sotul nascut la 01-08-1960,cu 40 de ani contributie,din care 20 in gr a 2 a .respectiv intre anii1979-2001.
poate sa depuna dosarul de pensionare dupa legea 215/2019?
va multumesc!
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
Da.
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
multumesc pt.raspuns
Răspunde
 20-11-2019

Pe LegislatiaMuncii.ro va contrazice , spune ca se aplica si celor de dinainte de 2001 ," Munca prestata in cond de grupa a IIa este asimilata conditiilor deosebite de munca.". Am citat din raspunsul lor. IN CONCLUZIE CUM E ? presupun ca vom afla o data si o data !
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
Eu nu mai am acces pe legislatia muncii.
Le-am cerut ajutorul, dar totusi am ramas blocat.
Nu mai pot posta(da raspunsuri)pe legislatia muncii.
Postati aici raspunsul dat pe legislatia muncii.
Eu cred in raspunsul dat de mine.
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
Interpretarea mea pe larg:
Legea 263/2010
-Art.18 in forma prevazuta de legea 215/2019
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
-Art.158(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, cu excepția celor realizate în activitățile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiții speciale.
-Art.55 in forma prevazuta de legea 215/2019
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr. 1, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă;
Tabelul nr. 1
Din prevederile de mai sus eu inteleg urmatoarele:
1)-Se acorda perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiu aferent) 4 luni/an doar pentru conditii deosebite(ani lucrati/realizati dupa 01/04/2001).
2)-Reducerea din tabelul nr.1 se acorda atat pentru anii de grupa II(inainte de 01/04/2001) cat si pentru conditii deosebite(dupa 01/04/2001).
In concluzie:
Egalitatea intre grupa II si conditii deosebite ramane doar in ceea ce inseamna reducerea varstei, nu si in acordarea stagiului aferent(perioada suplimentara la vechimea in munca.
Răspunde
 20-11-2019

nu are rost sa va mai postez toata discutia avuta de mine cu legislatiamuncii.ro pt. ca , concluzia este exact ca a dvs. Din pacate pt. mine care speram si la adaugare la contributie ( pentru o anticipata partial). Deci e clar : se aplica 4 luni /an si gr.2 ( anterior 2001) si cond. deosebite ( post 2001) doar la reducere varsta pensionare ! multumesc ! accesul pe legislatiamuncii.ro e destul de simplu -forum-cont - intrebari pe profil ! zi buna !
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
Este simplu de intrat pe legislația muncii.
Neavanf acces la postari (răspunsuri)nu are sens sa mai întru acolo.
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
Tabelul nr.1 de la art.55 alin.1 lit.a din Legea 215/2019, dupa care se reduce varsta standard de pensionare, se refera la conditii deosebite de munca (ani impliniti), de unde rezulta ca este vorba atat de anii lucrati in grupa II de munca inainte de 1 aprilie 2001 cat si la anii lucrati in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001, deoarece legea nu face nicio distinctie in acest sens.

Asa cum ati mentionat si dvs anii lucrati in grupa II de munca (stagiul de cotizare) sunt asimilati anilor lucrati in conditii deosebite de munca (stagiul de cotizare).

Art. 18 din Legea 263/2010 prevede, in mod expres:

Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii NORMALE, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă;
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă aşa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2).

Legea 215/2019 modifica art.18 lit.a din Legea 263/2010 astfel:

a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;

Deci, conform prevederilor exprese ale art.18 lit.a se adauga perioade suplimentare la vechimea in munca numai in functie de anii lucrati in conditii deosebite de munca, dupa 1 aprilie 2001, nu si in functie de anii lucrati in grupa II de munca inainte de 1 aprilie 2001, perioade suplimentare care reprezinta stagiu de cotizare in conditii normale de munca (nu in conditii deosebite de munca).

Astfel, aceste perioade suplimentare care reprezinta stagiu de cotizare in conditii normale de munca pot influenta reducerea varstei standard de pensionare numai in sensul ca determina realizarea stagiului complet de cotizare si se poate realiza aceasta reducere a varstei standard, dar nu pot influenta perioadele efective cu care se reduce varsta standard de pensionare (numarul de ani si luni) prevazute in tabelul nr.1 de la art.55 alin.1 lit.a - deoarece aceste perioade suplimentare reprezinta stagii de cotizare in conditii normale de munca si nu stagii de cotizare in conditii deosebite de munca.
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
Luni 18 noiembrie2019,am depus dosar pensie,cu 10 ani gr.II,lucrati pana in anul 2001.
Nu se acorda decat 3 luni la an de grupa.
Pe siteul CNPP(casa nationala de pensii publice Buc.),scrie clar,se acorda doar celor cu grupa dupa 2001.La sectiunea NOUTATI.
Răspunde
 20-11-2019
Vizitator
EU nu am citit noutățile de la CNPP,dar am dat răspunsul corect.
Răspunde
 20-11-2019

sincer dl consultant eu nefiind de specialitate m-ati ametit . sa inteleg ca sunteti de acord cu dl Carp care spune : "Egalitatea intre grupa II si conditii deosebite ramane doar in ceea ce inseamna reducerea varstei, nu si in acordarea stagiului aferent(perioada suplimentara la vechimea in munca." ?
Răspunde
 20-11-2019

am gasit , multumesc !
Răspunde
 25-11-2019
Vizitator
Reducerea varstelor standard de pensionare si adaugarea perioadelor suplimentare la vechimea in munca, ca stagii de cotizare in conditii normale de munca sau ca perioade asimilate, se calculeaza in mod diferit in temeiul art.55 si art.18 din Legea 263/2010 (legea veche) modificata prin Legea 215/2019, fata de art.49 si art.15 din Legea 127/2019 (legea noua).

Deci depinde de legea pe care o aplicam, atunci cand vrem sa stabilim reducerea varstelor standard de pensionare si adaugarea perioadelor suplimentare la vechimea in munca.

Ceea ce am scris in postarea anterioara, este valabil conform Legii vechi 263/2010, modificata prin Legea 215/2019, care isi produce efectele pana la intrarea in vigoare a Legii noi 127/2019.
Răspunde
 25-11-2019

Respectele mele dl. Carp. Am inteles bine ca , in momentul intrarii in vigoare a noii legi a pensiei ( in 2021 , nu stiu numarul legii acum ) varsta de pensionare pentru cei cu grupa de munca (a II-a in cazul meu ), care acum scade cu 4 luni/an in loc de 3uni/an - conf.legii 215/2019) va reveni la 3 luni/an ? Deci profita doar cei care au grupa de munca si se pensioneaza pana la intrarea in vigoare a noii legi a Olgutei Vasilescu (in 2021 , nu stiu luna ). Am inteles bine ? Dvs. ati inteles ce am intrebat eu ? Am tendinta sa divaghez ! Zi buna !
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
Carp a scris pe 18-11-2019:
Se adaugă 3 luni/an
Reducerea se face conform anexei 1
Anexa 1 articolul 55 prevede 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite.conform legii perioadele lucrate in grupa a 2a inainte de aprilie 2001 sund considerate perioade lucrate in conditii deosebite de munca.
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
4 luni ca si reducere de varsta.
Nu ca si stagiu aferent.
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
sorinel_58@yahoo
Exista o diferenta intre reducerile prevazute in anexa 1 din legea acutuala(263/2010) si noua lege (127/2019).
Eu cred ca noua lege se va modifica.
Si chiar daca nu se va modifica, eu nu pot fi acuzat cu nimic.
Discutati cu legiuitorul(parlamentul).
Răspunde
RăspundeStart 1  3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.