| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 03-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| -am 25 ani si 8 luni in gr I lucrati pana in 2001, -am 11 ani si 6 luni lucrati in conditii speciale dupa 2001, (conditii speciale obtinute in baza unei hotarari judecatoresti), -in dec 2019 am primit decizie de recalculare in baza lg 221/2018 (la cererea mea). La recalcularea respectiva mi-au redus stagiul complet de cotizare de la 35 la 25 numai pentru perioada lucrata in conditii speciale. INTREBARE. -De ce nu mi-au redus stagiul complet de cotizare la 25 si pentru perioada lucrata in gr I ?? (Pai, cum poate un angajat sa ,,acumuleze'' minim 25 ani in conditii speciale- vorbesc de cazul meu- pe cata vreme conditiile speciale au fost ,,inventate'' la 01 04 2001 si acum suntem in 2020 ??!!) | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Poate acumula 25 ani in conditii speciale prin asimilarea anilor de grupa I. Acest lucru se poate face in conditiile in care activitatea desfasurata in grupa I se regaseste in anexa 2, iar unitatea in anexa 3 a legii 263/2010. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| | Multumesc pt raspuns. Recunosc, am dirijat postarea astfel sa primesc acest raspuns just, care ma indreptateste sa intreb inca o data: daca mi-a fost admisa recalcularea, se presupune automat asimilarea perioadei lucrate in gr I sa pot indeplini conditia obligatorie de minim 25 ani. Daca asa stau lucrurile, de ce nu mi s-a aplicat la recalculare stagiul complet de cotizare redus de 25 ani si pentru perioada lucrata in gr I, ani care prin asimilare au indeplinit conditia de minim 25 ani? Conform carui articol, paragraf din lg 221/2018, casa de pensii a practicat aceasta procedura de calcul partial??!!Mai ales ca nu exista norme e aplicare lg 221 | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cei 11 ani si 6 luni lucrati in conditii speciale sunt prea putini (insuficienti) pentru recalcularea pensiei dvs prin reducerea stagiului complet de cotizare de la 35 ani la 25 ani. Astfel vi s-au luat in considerare si cei 25 ani si 8 luni lucrati de dvs in grupa 1 de munca, pentru ca in total sa aveti peste 25 ani lucrati intr-o activitate prevazuta la anexa 2, si la o unitate prevazuta la anexa 3 din Legea 263/2010. Deci nu are importanta daca ati lucrat in grupa 1 sau in conditii speciale, important este sa aveti peste 25 ani lucrati intr-o activitate din anexa 2, la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010. Dvs aveti in total: 25 ani 8 luni + 11 ani 6 luni = 37 ani 2 luni, adica peste 25 ani lucrati intr-o activitate din anexa 2 la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010, asa cum cere art.56 din Legea 221/2018 pentru recalcularea pensiei dvs prin reducerea stagiului complet de cotizare de la 35 ani la 25 ani. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Daca dvs aveti lucrati peste 25 ani intr-o activitate din anexa 2, la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010 atunci puteti beneficia de recalcularea pensiei dvs prin reducerea stagiului complet de cotizare de la 35 la 25 ani, conform art.56 din Legea 221/2018. Aceasta activitate a fost desfasurata de dvs in grupa 1 de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 si a fost desfasurata de dvs in conditii speciale, potrivit legislatiei ulterioare datei de 1 aprilie 2001, dar este vorba de aceeasi activitate sau de o alta activitate (ulterioara) tot din anexa 2, la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| Multumesc d-le consultant pt ca ati rezumat foarte pe intelesul tuturor situatia mea. Dar parafrazandu-va: ,Aceasta activitate a fost desfasurata de dvs in grupa 1 de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 si a fost desfasurata de dvs in conditii speciale, potrivit legislatiei ulterioare datei de 1 aprilie 2001, dar este vorba de aceeasi activitate sau de o alta activitate (ulterioara) tot din anexa 2, la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010.’’, va intreb a treia oara, la obiect, aprope opsesiv: de ce prin recalcularea despre care vorbesc am beneficiat de stagiu redus de 25 numai pentru perioada de 11 ani de conditii speciale.(adica un plus de aprox 0,5 puncte)? Ma asteptam ca intreaga perioada, pe care cu bunavointa mi-ati calculat-o: 25 ani 8 luni + 11 ani 6 luni = 37 ani 2 luni, sa aiba | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| | Revin cu precizarea facuta la inceput ca eu am primit deja decizie de recalculare cf lg 221/2018 dar cu beneficiu de stagiu redus numai pt cei 11 ani de conditii speciale, nu si pentru perioada de gr I de 25 ani si 8 luni, pt care am primit anterior crestere de punctaj de 50% cf art 169 indice 1, in ian 2016 cand m-am pensionat.(dar asta e alt capitol). | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Nu era posibil sa beneficiati de recalculare numai pentru perioada de 11 ani si 8 luni de conditii speciale, deoarece este o perioada mai mica de 25 ani si nu se respecta legea. In mod sigur vi s-au luat in considerare si cei 25 ani si 6 luni lucrati in grupa 1 de munca, in total 37 ani si 2 luni, adica peste 25 ani lucrati intr-un loc de munca din anexa 2, la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010. Dar dvs avand lucrati in grupa 1 de munca 25 ani si 8 luni, adica peste 25 ani intr-un loc de munca din anexa 2, la o unitate din anexa 3, ati fi beneficiat de recalculare numai pentru acesti peste 25 de ani lucrati in grupa 1, fara sa vi se mai ia in considerare si cei 11 ani si 8 luni lucrati in conditii speciale. Dar cei care au stabilit pensia dvs in mod sigur v-au luat in considerare toti anii lucrati in grupa 1 si in conditii speciale, care se incadreaza in anexele 2 si 3 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| | Rectific in text: 25 ani si 8 luni; 11 ani si 6 luni. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| (text revizuit) Nu era posibil sa beneficiati de recalculare numai pentru perioada de 11 ani si 6 luni de conditii speciale, deoarece este o perioada mai mica de 25 ani si nu se respecta legea. In mod sigur vi s-au luat in considerare si cei 25 ani si 8 luni lucrati in grupa 1 de munca, in total 37 ani si 2 luni, adica peste 25 ani lucrati intr-un loc de munca din anexa 2, la o unitate din anexa 3 din Legea 263/2010. Dar dvs avand lucrati in grupa 1 de munca 25 ani si 8 luni, adica peste 25 ani intr-un loc de munca din anexa 2, la o unitate din anexa 3, ati fi beneficiat de recalculare numai pentru acesti peste 25 de ani lucrati in grupa 1, fara sa vi se mai ia in considerare si cei 11 ani si 6 luni lucrati in conditii speciale. Dar cei care au stabilit pensia dvs in mod sigur v-au luat in considerare toti anii lucrati in grupa 1 si in conditii speciale, care se incadreaza in anexele 2 si 3 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| | Cand am venit cu prezentarea cazului meu (nu sunt singurul din zona) m-am bazat pe faptul ca stapanesc perfect (cu respect, nu ma laud) calculele legate de punctaje dintr-o decizie de pensionare.. Ca sa va dovedesc nu pot decat a va trimit decizia mea dinainte de recalculare si decizia mea dupa recalculare. Repet , nu sunt singurul din zona care ma plang de problema asta.Acum inteleg de ce erati nedumerit, pt ca nu credeti ca mi s-a calculate in modul asta, grsit. Daca nu va pot trimite deciziile comparative, pot sa postez numai punctajele, inainte si dupa recalculare. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| P mediu anual inainte=4,09183 dupa=4,62353 recalculare nr puncte in cond speciale=31,01264+50%=aprox46 pentru cei 11 ani si 6 luni 46/35=1,314 46/25=1,84 >> dif=1,84-1,314= +0,53 aprox= dif aprox dintre p mediu inainte si dupa recalculare Daca luau in calcul si punctele pentru gr I, cu numitor 25, diferenta ar fi fost , conform calculelor mele, cam + 1,3 puncte | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| |
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| |
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| | Activitatea dvs in conditii speciale (si in grupa 1) la care litera a art.30 alin.1 din Legea 263/2010 se incadreaza: la lit.a, la lit.b, la lit.c, la lit.d, la lit.e sau la lit.f? | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| ART. 30 din Legea 263/2010 (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din: a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare,zonele I şi II de expunere la radiaţii; c) activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale,prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi; d) aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1; e) activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3; f) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| | Va rog sa imi spuneti la care litera se incadreaza activitatea dvs. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | NICU Vizitator |
| | e) anexa 2,3 -prin hotarare judecatoreasca, am precizat | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| La stagiul complet de cotizare de 25 ani trebuie sa se imparta numai punctajul mediu anual realizat de dvs numai in perioada, numai in anii de grupa 1 si de conditii speciale la care se adauga si stagiile de cotizare aferente cu punctajul mediu suplimentar corespunzator, in care dvs ati lucrat intr-unul dintre locurile de munca prevazute la art.56 lit.b sau lit.c din Legea 221/2018, care trimite la art.30 alin.1 din Legea 263/2010 - pentru care stagiul complet de cotizare se reduce de la 35 ani la 25 ani. Pentru anii lucrati de dvs in grupa 1 sau in conditii speciale intr-unul dintre locurile de munca care nu se incadreaza la art.56 lit.b sau lit.c din Legea 221/2018, ci se incadreaza la un alt articol sau la o alta litera din art.30 alin.1 din Legea 263/2010 - atunci punctajul mediu anual corespunzator acestor ani nu se imparte tot la un stagiu complet de 25 ani ci se imparte la un alt stagiu complet, de exemplu de 20 ani sau de 35 ani, dupa caz. | |
|
|
|
| 04-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| In situatia dvs, la stagiul complet de cotizare de 25 ani trebuie sa se imparta numai punctajul mediu anual corespunzator: anilor de grupa 1 plus anilor de conditii speciale plus anilor de stagiu aferent pentru grupe si conditii speciale in care dvs ati lucrat intr-un loc de munca incadrat in anexele 2 si 3 din Legea 263/2010. Daca dvs ati lucrat in locul de munca incadrat in anexele 2 si 3 toata perioada de grupa 1 si de conditii speciale, in total 37 ani si 2 luni - atunci la stagiul complet de cotizare de 25 ani trebuie sa imparta punctajul mediu anual corespunzator acestei perioade totale de 37 ani si 2 luni in care dvs ati lucrat in activitatea incadrata la anexele 2 si 3 din Legea 263/2010. La aceasta perioada totala de 37 ani si 2 luni se poate adauga si un stagiu aferent cu punctajul mediu anual suplimentar, in situatia in care dvs aveti dreptul si la acest stagiu aferent pentru grupe si conditii speciale in care se considera ca, de aemenea, ati lucrat in activitatea incadrata in anexele 2 si 3 din Legea 263/2010. Pentru stagiul aferent, de regula, nu se platesc contributii la stat, dar pentru acest stagiu aferent poate exista punctaj mediu anual suplimentar care se poate aduna la punctajul mediu anual corespunzator perioadei totale de 37 ani si 2 luni, suma care impartita apoi la 25 in loc de 35 sa dea un punctaj mediu anual mai mare si o pensie mai mare. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |