Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Recalculare in baza lg 221/2018

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 04-01-2020
Vizitator
Doua lucrri sunt certe:
1-ca am primit decizie de recalculare pe care scrie ,,recalculat cf lg 221/2018''(mentiune care demonstreaza ca mi s-a aplicat lg respectiva )
2- plusul meu de punctaj e de aprox 0,53 corespunzator impartirii pcte cond sp la 25 nu la 35 cum era inainte.
Răspunde
 04-01-2020
Vizitator

Punctaj mediu anual impartit la 25 in loc de 35 - de fapt este vorba de numarul total de puncte obtinut pentru anii de grupa 1, de conditii speciale si de stagiu aferent in care dvs ati lucrat (in mod efectiv) intr-unul dintre locurile de munca care se incadreaza in anexele 2 si 3 din Legea 263/2010.

Dvs trebuie sa studiati cartea dvs de munca si sa vedeti cati ani ati lucrat in activitatea de la anexele 2 si 3 din Legea 263/2010: ani de grupa 1, ani de conditii speciale si, eventual, ani de stagiu aferent.

Numarul total de puncte corespunzator acestor ani plus majorarile obtinute de dvs prin recalculare se vor imparti la 25 in loc de 35 si se va obtine punctajul mediu anual recalculat, majorat.

Acest puncat mediu anual recalculat se va aduna cu punctajul mediu anual pentru conditii normale de munca, pentru care stagiul este de 35 ani, si va rezulta punctajul mediu anual final care inmultit cu valoarea unui punct de pensie va da pensia finala.
Răspunde
 04-01-2020
Vizitator
Dv imi spuneti corect ,,trebui sa imparta'', dar nu s-a intamplat, dupa cum am vrut sa demonstrez, numai pt perioada de cond sp, adica un plus de 0,53. Am lucrat toti acest 37 ani in acelasi loc de munca si cu aceeasi functie.. Multumesc in final ca v-ati pierdut atata timp cu mine si ramane stabilit : cnp a gresit: intai ma incadreaza la lg 221/2018 (care presupune minim 25 ani lucrati) si apoi imi recalculeaza numai pt 11 ani cond sp.

,,Daca dvs ati lucrat in locul de munca incadrat in anexele 2 si 3 toata perioada de grupa 1 si de conditii speciale, in total 37 ani si 2 luni - atunci la stagiul complet de cotizare de 25 ani trebuie sa imparta punctajul mediu anual corespunzator acestei perioade totale de 37 ani si 2 luni in care dvs ati lucrat in activitatea incadrata la anexele 2 si 3 din Legea 263/2010.''
Răspunde
 04-01-2020
Vizitator
Acest puncat mediu anual recalculat se va aduna cu punctajul mediu anual pentru conditii normale de munca, daca exista, pentru care stagiul complet este de 35 ani, si va rezulta punctajul mediu anual final care inmultit cu valoarea unui punct de pensie va da pensia finala.
Răspunde
 04-01-2020
Vizitator
Deci la 25 trebuie sa se imparta numarul total de puncte corespunzator tuturor anilor lucrati de dvs in mod efectiv in activitatea incadrata la anexele 2 si 3 din Legea 263/2010 - ani de grupa 1 si ani de conditii speciale, in total 37 ani si 2 luni, nici mai multi, nici mai putini, ci exact atat cati ati lucrat si eventual cu stagiu aferent pentru perioada in care ati desfasurat activitatea respectiva.

Referitor la numarul exact al acestor ani, raspunsul il gasiti in cartea dvs de munca.
Răspunde
 05-01-2020
Vizitator
Numarul total de puncte corespunzator anilor din grupa 1 + anilor de conditii speciale + eventual, stagiului aferent, in care dvs ati lucrat intr-un loc de munca incadrat in anexele 2 si 3 din Legea 263/2010 + numarul total de puncte corespunzator majorarilor de punctaj primite prin recalculare, se imparte la un stagiu complet de cotizare de 25 ani si rezulta un punctaj mediu anual recalculat.

Numarul total de puncte corespunzator anilor lucrati in conditii normale de munca se imparte la un stagiu complet de cotizare de 35 ani si rezulta un punctaj mediu anual pentru conditii normale de munca.

Punctajul mediu anual recalculat pentru grupe si conditii de munca se aduna cu punctajul mediu anual pentru conditii normale de munca si suma lor reprezinta punctajul mediu anual final.

Punctajul mediu anual final se inmulteste cu valoarea unui punct de pensie si rezulta pensia dvs.
Răspunde
 05-01-2020
Vizitator
Perioadele suplimentare la vechimea in munca pot fi asimilate la conditiile normale de munca, formand stagiu asimilat, sau pot fi asimilate la grupele 1 si 2 de munca sau la conditiile speciale si deosebite de munca, formand stagiu aferent.

Pentru stagiile asimilate si aferente, de regula nu se platesc contributii la stat sau se platesc contributii minime, dar acestea pot determina punctaj care sa duca la crestere a pensiei.

De asemenea, stagiile asimilate si aferente se adauga la stagiul total de cotizare al pensionarului, si pot fi luate in considerare la stabilirea stagiului minim de cotizare prevazut de lege, de regula de 15 ani, precum si la stabilirea stagiului complet de cotizare prevazut de lege, de regula de 35 ani, in vederea stabilirii unei anumite categorii de pensie: pensie anticipata, pensie anticipata partial, pensie pentru limita de varsta.

Presupun ca aceste stagii asimilate si aferente nu influenteaza perioada, numarul de ani si luni, cu care se reduc varstele standard de pensionare.

Referiri la perioadele suplimentare la vechimea in munca gasim in art.17 si art.18 din Legea 263/2010, in art.14 si art.15 din Legea 127/2019, iar referiri la stagiile asimilate si aferente gasim si in alte articole din Legea 263/2010 si din Legea 127/2019.
Răspunde
 05-01-2020
Vizitator
Depuneti la casa locala o cerere de recalculare in care invocati asimilarea anilor de grupa I la conditii speciale.
Cererea va fi insotita de un cupon de pensie si o copie C.I.
Va sustineti cererea pe:
-Datele din carnetul de munca
-H.G.257/2011
Art.123(1) si (2)
-Legea 127/2019
-Art.139(1)
-Legea 263/2010
Art.106(1) si (2)
Răspunde
 05-01-2020
Vizitator
Multumesc pentru tot.
Răspunde
 08-03-2021
Vizitator
Am lucrat 13 ani 5 luni 1 zi în grupa 1 de munca si la rectangulare sa adaugatcelor 29 ani lucrați munca normala si punctajul sa împărțit la 35. Era normal sa-mi imparta13 ani 5luni 1 zi la 25 si punctajul rezultat din grupe adunat cu punctajuldin munca normala împărțit la 35 reușind punctajul final care se înmulțește cu indicele de corecție si cu punctul de pensie Cu respect ce trebue sa fac.
Răspunde
 08-03-2021
Vizitator
Numai in cazul in care anii de grupa I se pot valorifica ca stagiu in conditii speciale se aplica acestora stagiul complet de 25 de ani.
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.