Ești aici > Forum > Litigii

Nerespectarea contract vanzare cumparare auto

Forum întrebări juridice - Litigii
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 1
 29-09-2016
Vizitator
Am vândut o masina unui coleg aceasta urmand sa imi dea banii in 6 transe a cate 300E mi a dat doar 300 dupa care nu mi a mai dar. In baza carui articol il pot actiona in instanța? Va multumesc
Răspunde
 06-01-2017
Vizitator

Se depune o actiune in pretentii la instanta competenta.
Gasiti aici un model pe care il puteti adapta:
http://legeaz.net/modele/actiune-pretentii-nerespectare-obligatie-plata-pret.
Vedeti si prevederile art. 1522 NCC
Atat redactarea actiunii cat si procedura judecatii nu sunt foarte simple, de obicei ele se fac printr-un avocat. Daca nu va permiteti, puteti sa incercati sa va descurcati si singur cu informatiile de pe net.
Răspunde
 08-04-2017
Vizitator
Am cumparat de curind un auto. De fapt am facut schimb de masini si eu am platit o diferenta de bani. Am incheiat 2 contracte de v-c. Am ascultat ce mi-au spus cei care au redactat contractele (de pe linga sediul Politiei rutiere). Am facut marea greseala sa cred ca toata lumea e cinstita (prostie mare); Am platit diferenta de bani, am semnat ambele contracte, am ramas cu cel al masinii pe care o dadeam la schimb ca sa merg la taxe si impozite pentru radiere si parafarea contractului de c-v. I-am predat masina, cheile si actele (talon, CIV, carte service), si am primit la randul meu masina, 2 chei, talon, CIV, un certificat fiscal al proprietarului anterior (o societate comerciala) si factura prin care actualul propietar dovedeste ca a platit masina societatii respective.
Eu mi-am facut datoria asa cum trebuie, inca am la mine contractul pentru masina care o vand si astept in continuare ca si celalalt vanzator sa faca la fel, sa-mi aduca actele de v-c ca sa pot inmatricula masina.
Si inca mai astept.... Se pare ca nu-i cooperant, ma amana mereu, nu mai raspunde la telefon...etc.
Intrebarea mea este: ce optiuni am in eventualitatea ca respectivul individ nu mai da semn de viata?
Si as vrea sa investesc niste bani in reparatia noului auto....dar mi-este teama de riscuri viitoare; chiar as risca daca cheltui bani pe reparatie?
Răspunde
 28-09-2018
Vizitator
Este foarte important ce scrie in cele doua contracte de vanzare cumparare...
In contractul de v-c prin care ati vandut masina veche este stipulat faptul ca cumparartorul v-a platit o suma de bani sau este stipulat ca va da la schimb masina sa ?
Daca in contractul pe care il aveti la dvs este mentionat schimbul de masini si diferenta de pret atunci acest contract va este folositor chiar si in instanta deoarece dovediti ca nu v-a dat bani pe masina ci o noua masina pe care acum o aveti in posesie....
Cu acest contract puteti inmatricula masina...
Atat timp cat el nu va preda un exemplar al contractului 2 (pe care il are la el) aveti un drept de retentie asupra masinii - deci nu trebuie sa i-o inapoiati daca el cere acest lucru - si in plus dovediti ca v-a dat masina la schimb si cu actele de la politie pe care el vi le-a dat.
Puteti cere si in instanta recunoasterea calitatii dvs de proprietar asupra masinii noi si puteti dovedi acest lucru cu martori ca inceput de dovada scrisa si cu actele masinii pe care le aveti si pe care el vi le-a transmis.
Răspunde
 28-09-2018
Vizitator
Conytractul de vanzare cumparare este titlu executoriu si trebuie sa il executati silit pentru restul sumei.
Răspunde
 29-02-2020

Buna ziua.Am si eu o problema cu un autoturism care l-am vindut la un cetatean din alta localitate ,la un centru care intocmeste asemenea acte.Am mers la financiar si am obtinut certificatul fiscal(deci eu am scoso de la impozit)si nu am mai dat de respectivul sa-i inminez o copie sa inregistreze la financiar si sa continuie procedura de inmatriculare.este de negasit,mai mult de atit i-am transmis un plic cu confirmare de primire si nu am rezolvat nimic.Au trecut 5 luni de atunci si conform legii in 90 de zile trebuia sa-si inregistreze masina.Mai mult de atit am primit acasa si 3 amenzi in legatura cu rovineta.In momentul cind i-am dat masina i-am dat numai certificatul de inmatriculare,i-a expirat asigurarea si ITM.In aceasta situatie ce i-mi recomandati ca procedura legala sa fac.Va multumesc
Răspunde
 02-03-2020
Vizitator
Contractul de vanzare cumparare al masinii l-ati incheiat prin notariat?
Răspunde
 03-03-2020
Vizitator
Art. 17. - OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

(1) Radierea din evidență a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea, la cererea proprietarului sau a mandatarului acestuia, în următoarele cazuri:

c) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane, în condițiile legii;

(3) Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidență.

1.Conform art.17 alin.1 lit.c) din OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, dvs aveti dreptul sa solicitati autoritatii la care dvs ati efectuat prima data inmatricularea sau inregistrarea masinii pe care ati vandut-o,

2.radierea acesteia din evidenta, adica radierea masinii de pe numele dvs, dovedind cu contractul de vanzare-cumparare ca ati vandut masina unei alte persoane si ca dvs nu mai sunteti proprietarul masinii,

3.si de la data radierii masinii din evidenta si de la finante dvs nu mai sunteti obligat sa platiti nicio taxa pentru masina respectiva, cum ar fi: impozit pe masina, asigurare, ITM, rovineta.

Dupa radierea masinii din evidenta, persoana care a cumparat masina de la dvs circula ilegal cu masina pe drumurile publice, astfel ca aceasta persoana pentru a intra in legalitate trebuie sa isi inmatriculeze masina cumparata la autoritatea competenta pe numele sau, pentru a-i fi eliberate: un certificat nou de inmatriculare si numere noi pentru masina.

Deci, dvs trebuie sa solicitati autoritatii competente radierea masinii din evidenta (de pe numele dvs) si astfel nu mai trebuie sa platiti niciun fel de taxe pentru masina, asa cum am explicat.
Răspunde
 03-03-2020
Vizitator
Concluzii:

1.De fapt, radierea masinii din evidenta trebuie solicitata de noul proprietar care a cumparat masina de la dvs conform art.17 alin.1 lit.c) din OUG nr.195/2002, iar daca acesta nu solicita autoritatii competente radierea masinii din evidenta de pe numele dvs si inmatricularea masinii pe numele lui, atunci dvs aveti dreptul sa sesizati politia rutiera cu privire la aceasta contraventie, iar politia rutiera va retine certificatul de inmatriculare al masinii de la noul proprietar-cumparator - conform art.112 alin.1 lit.r) din OUG nr.195/2002.

2.Prin retinerea certificatului de inmatriculare, noul proprietar-cumparator al masinii nu va mai avea dreptul sa circule cu masina pe drumurile publice, dar unele taxe pentru masina, cum ar fi: asigurare, ITM, rovineta vor fi platite de dvs, daca noul proprietar-cumparator al masinii nu solicita radierea masinii din evidenta nici dupa ce i-a fost retinut certificatul de inmatriculare.

3.In aceste conditii, aveti dreptul dvs sa solicitati autoritatii competente radierea masinii din evidenta de pe numele dvs conform art.17 alin.1 lit.c) din OUG nr.195/2002, astfel ca de la data radierii nu veti mai plati niciun fel de taxe pentru masina vanduta, iar noul proprietar al masinii va putea circula cu masina pe care a cumparat-o de la dvs de la data la care isi va inmatricula masina la autoritatea competenta, care ii va elibera un nou certificat de inmatriculare si numere noi pentru masina cumparata - conform art.11 alin.1 din OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Răspunde
 24-11-2020
Vizitator
Buna ziua! Am si eu o intrebare. Am vrut sa cumpar un autoturism, dar am renuntat la cetatenia romana si nu am putut sa i-au masina in numele meu. I-am dat banii unei cunostinte sa inscrie masina si sa faca contractul de vanzare cumparare pe numele lor, si acuma nu vrea sa imi mai dea masina inapoi. Mi s-a zis ca nu e nici o dovada in scris ca i-am dat banii pe masina cu intelesul ca trebuie sa imi dea mie masina. Am vreun drept la masina? Nu e nimica in scris intre intelegerea noastra. Ar ajuta in vreun fel daca persoana caruia i-am dat banii face o declaratie pe propria raspundere ca eu i'am dat banii si nu persoana cu care a facut contractul de vanzare? Va multumesc.
Răspunde
 05-04-2021
Vizitator
Am cumpărat o masina de pe un sait de licitații din Germania, la 2 zile mi s a blocat motorul, dețin deviz Mercedes Benz, România. Cum fac sa mi recuperez banii
Răspunde
 07-02-2022

@Mircea Încercați o rezolvare amiabilă contactând vânzătorul. Altfel, din ce ați scris ar însemna să deschideți un proces în Germania care s-ar putea să vă coste mai mult decât mașina.
Răspunde
 07-10-2024
Vizitator
Bună seara. Am semnat un c-v cu o firmă care se ocupă cu vânzare de mașini noi și rulate, am achitat mașina aceasta având termen de livrare 3 săptămâni iar în momentul de față termenul este depășit. Ce pot face în această situație?
Răspunde
 08-10-2024
Vizitator
Daca vanzatorul nu va livreaza masina acest lucru inseamna ca el nu si-a respectat obligatia contractuala de livrare a masinii si dvs aveti dreptul sa cereti rezolutiunea contractului de v-c in instanta cu plata de daune interese.
Răspunde
 08-10-2024
Vizitator
Rezolutiunea contractului de v-c adica desfiintarea contractului de v-c pentru neexecutarea obligatiei contractuale de livrare a masinii de catre vanzator.
Răspunde
 08-10-2024
Vizitator
Daca va doriti neaparat masina si nu doriti rezolutiunea, desfiintarea contractului de v-c atunci il puteti executa silit pe vanzator prin executor judecatoresc pentru livrarea masinii.
Răspunde
 08-10-2024
Vizitator
Conform Codului civil aveti de ales intre rezolutiune, (desfiintare) si executare silita.
Răspunde
 08-10-2024
Vizitator
Pot exista si cazuri de forta majora, caz fortuit si stare de necesitate - cand o parte nu isi poate executa obligatiile contractuale, cazuri care o exonereaza (o scutesc) de raspundere civila pe acea parte aflata in imposibilitate de executare a obligatiilor contractuale din cauza aparitiei unor astfel de cazuri pe durata desfasurarii contractului de v-c - in speta vanzatorul masinii.

Daca apar aceste cazuri aveti dreptul la restituirea banilor, pretului dar nu si la obtinerea de daune interese de la vanzator.
Răspunde
 08-10-2024
Vizitator
Este vorba de care parte suporta RISCUL contractului in situatia aparitiei fortei majore, cazului fortuit si starii de necesitate intr-un contract de v-c care exonereaza de raspundere civila partea aflata in imposibilitate de executare a contractului - dar asta implica o discutie mai lunga, de aceea trebuie sa consultati un avocat sau un jurist in domeniul civil.
Răspunde
 09-10-2024
Vizitator
Daca nu exista un caz de exonerare de raspundere pentru vanzator (caz de forta majora, caz fortuit, stare de necesitate) dvs in baza contractului de v-c incheiat cu acesta, deoarece ati platit pretul pe masina prevazut in contract si vanzatorul nu v-a livrat, nu v-a predat masina in termenul prevazut in contract - ati putea depune impotriva acestuia o plangere penala la politie pentru comiterea infractiunii de inselaciune Cod penal. Poate plangerea penala il va forta, il va obliga pe vanzator sa va livreze masina, sa va predea masina intr-un termen cat mai scurt, conform clauzelor contractuale.
Răspunde
RăspundeStart 1
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.