Ești aici > Forum > Relaţii de familie

Succesiune Romania sau Ungaria

Forum întrebări juridice - Relaţii de familie
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde
 27-04-2016
Vizitator
Buna ziua,
Am o situatie mai speciala.
Matusa mea a decedat(87 de ani). A fost vaduva in momentul decesului si nu a avut copii, asa ca mostenirea se imparte la fratele ei inca in viata si la sora ei care este decedata la fel si sotul acesteia. Eu sunt fiul surorii ei. Deci conform legii din Romania fratele ei si eu o mostenim in parti egale pe matusa mea. Acuma intervine problema: Matusa avea dubla cetatenie, eu la fel am dubla cetatenie(Romana-Maghiara), fratele ei din Ungaria are doar cetatenie maghiara(nu mai are cetatenie romana). Acuma fratele ei vrea sa faca succesiunea in Ungaria fiindca toti cei implicati avem si cetatenie maghiara, dar acolo legeea e diferita, cica mostenesc copiii lui(2 la numar), desi el e inca in viata si eu. Adica totul se imparte in 3 parti egale. Eu vreau sa facem succesiune in Romania pentru ca se imparte in doua parti egale. Mostenirea este un teren cu o casa pe el in Cluj-Napoca deci pe teritoriul Romaniei. Cine are dreptate? Cum se face succesiunea?
Răspunde
 28-04-2016
Bucuresti
0726307109
asurdescu@gmail.com
http://avocatcivil.net

Art. 2633 din noul cod civil român, care este în concordonață cu legislația UE, prevede că moştenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morţii, reşedinţa obişnuită.

Pentru stabilirea reşedinţei obişnuite se aplică prevederile art. 2.570 din noul cod civil:

"Reşedinţa obişnuită a unei persoane fizice acţionând în exerciţiul activităţii sale profesionale este locul unde această persoană are stabilimentul său principal.
(2) Pentru determinarea locuinţei principale vor fi avute în vedere acele circumstanţe personale şi profesionale care indică legături durabile cu statul respectiv sau intenţia de a stabili asemenea legături.
(3) Reşedinţa obişnuită a persoanei juridice este în statul în care aceasta îşi are stabilimentul principal.
(4) Stabilimentul principal al unei persoane juridice este locul unde aceasta şi-a stabilit administraţia centrală.
(5) Dovada reşedinţei obişnuite se poate face cu orice mijloace de probă."

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-2570-determinarea-si-proba-resedintei-obisnuite-implinirea-prescriptiei

În funcție de legea căreia este supusă succesiunea se vor calcula și cotele respective.

Telefon: 0726.307.109
Sediu: Bd. Dimitrie Cantemir nr.27, bl.1, sc.A, et.1, sector 4 (Tineretului)
http://avocatcivil.net
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.