Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
03-05-2012 |
 | Mvlastean Vizitator |
| Daca sora nu se prezinta la notar trebuie deschisa actiune in instanta. Daca nici acolo nu se prezinta, cat poate dura procesul pana la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ? Nu in ultimul rand, care pot fi costurile unei astfel de proceduri care se prelungeste , banuiesc, pe o perioada destul de lunga ? Daca ataca decizia in instanta, cat se poate prelungi procesul pana la o decizie definitiva si irevocabila ? Poate fi alta decizie de partaj decat 50/50% daca e vorba de doi frati, unici mostenitori ai parintilor decedati ? Multumesc | |
|
|
|
04-05-2012 |
 | Avocat Tanase Alina Vizitator |
|
mvlastean a scris pe 03-05-2012: Daca sora nu se prezinta la notar trebuie deschisa actiune in instanta. Daca nici acolo nu se prezinta, cat poate dura procesul pana la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ? Nimeni nu va poate determina cu exactitate cat va dura un proces. Durata procesului depinde de foarte multi factori, ca sa va enumeram cativa dintre cei mai importanti: 1. instanta competenta careia trebuie sa va adresati. Exista instante foarte aglomerate cum ar fi Judecatoria Sectorului 1 si in general toate instantele dn Bucuresti. De ce conteaza acest lucru? pentru ca in functie de cat de aglomerata este instanta competenta, veti primi un prim termen de judecata mai apropiat sau, dimpotriva peste cateva luni sau chiar un an. Astfel, din start aveti de asteptat cateva luni numai pana la primul termen de judecata in fond. 2. probleme procedurale si intarzieri care pot aparea independent de parti.. de exemplu neindeplinirea procedurii de citare ("lipsa de procedura") etc. care pot lungi si mai mult durata procesului pentru ca instanta poate fi nevoita in asemenea cazuri sa acorde un nou termen de judecata (in general, peste 1-2 luni). De asemenea, motivarea hotararii judecatoresti dupa ce a fost pronuntata este alt motiv care poate intarzia procedura in mod independent de parti (uneori poate dura cateva luni redactarea unei sentinte, tot din cauza aglomerarii instantelor si a lipsei de personal) 3. motive de amanare invocate chiar de parti.. ex. solicitari de termen pentru angajarea unui aparator etc. 4. caile de atac.. cand una dintre parti nu este multumita de solutia instantei de fond, cu siguranta va ataca sentinta cu apel, respectiv recurs. 5. casari cu trimitere spre rejudecare.. in anumite situatii expres prevazute de lege, instanta de recurs, spre exemplu, poate dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond, care semnifica in fapt o intoarcere la punctul 0 (caz destul de frecvent intalnit in practica si regretabil cand se intampla, din cauza aceasta Romania a primit si destule condamnari la CEDO pentru durata procedurii).
mvlastean a scris pe 03-05-2012: Nu in ultimul rand, care pot fi costurile unei astfel de proceduri care se prelungeste , banuiesc, pe o perioada destul de lunga ? Multumesc In principal costurile sunt cele cu taxa de timbru c(3% din valoarea bunurilor) si cu onorariul de avocat. Avocatii solicita un onorariu nou pentru fiecare cadru procesual (Fond/Apel/Recurs), cum este si firesc.
mvlastean a scris pe 03-05-2012: Poate fi alta decizie de partaj decat 50/50% daca e vorba de doi frati, unici mostenitori ai parintilor decedati ? Pot fi alte solutii, de exemplu instanta ar putea constata ca unul dintre frati nu a acceptat succesiunea, caz in care mostenirea va reveni numai mostenitorului acceptant. Gasiti explicatii in acest sens si pe internet. | |
|
|
|
29-04-2014 |
 | Coman Valeriu, avocat Vizitator |
| In temeiul argumentelor excelent formulate va prezint un caz de evitat cum se face actul de justitie. Batran 88 de ani da in judecata nepoata care i-a vandut propria casa. Procesul desi castigat de batran da castig de cauza nepoatei care participa si la funerarii. | |
|
|
|
14-09-2015 |
 | Cornel Vizitator |
| Sunt unic mostenitor, masa succesorala se compune din; teren 200mp cu casa din chirpici 80mp(constructie 1964)fara document de proprietate, dacie 1300 din `96, constructie garaj 24mp cu titlu de proprietate, 25% actiuni intro firma fara activitate. Care sunt taxele dvs. ? Multumesc anticipat ! | |
|
|
|
14-09-2015 |
 | Cornel Vizitator |
| Sunt unic mostenitor, parintii au decedat si nu a fost dezbatuta pana in prezent nicio succesiune. Masa succesorala se compune din: teren 200mp cu casa din chirpici 80mp(constructie 1964)fara document de proprietate si cadastru, dacie 1300 din `96, constructie garaj 24mp cu titlu de proprietate, 25% actiuni intro firma fara profit(capital 210ron). Daca domiciliul defunctilor a fost in jud Calarasi se poate dezbate succesiunea la un birou notarial din Bucuresti? Multumesc anticipat ! | |
|
|
|
15-09-2015 |
 | Avocat Tanase Alina Vizitator |
| cornel a scris pe 14-09-2015: Daca domiciliul defunctilor a fost in jud Calarasi se poate dezbate succesiunea la biroul dvs. ? Trebuie să vă adresați în acest caz unui birou notarial din Călărași, nu veți putea dezbate succesiunea în București. | |
|
|
|
28-11-2016 |
 | Daiana Vizitator |
| Unde pot vedea cat ma costa succesiunea la un notariat? | |
|
|
|
28-11-2016 |
 | ATCQ Vizitator |
| |
|
|
05-12-2016 |
 | Marius67 Vizitator |
| Buna ziua, Impartirea masei succesorale se face doar in cote/parti, sau se poate face si pe bunuri? | |
|
|
|
12-12-2016 |
 | Ovidiu Vizitator |
| Buna ziua...cum se poate rezilva cazul acesta??? Am o mostenire de la parintii mei care au decedat, noi am fost 4 frati din care doi au decedat si ei...unul a fost necasatorit iar celalalt are 3 copii cu care nu ma pot intelege...este vorba de 25 de ari de teren si o constructie formata dintr-o camera...cum credeti ca o sa se imparta constructia??? Precizez ca pe fratele necasatorit si pe tatal meu eu i-am ingrijit si i-am inmormantat...fratele pe care l-am ingrijit locuia in casa despre care vorbim! | |
|
|
|
06-01-2017 |
 | Diana Vizitator |
| marius67 a scris pe 05-12-2016: Buna ziua, Impartirea masei succesorale se face doar in cote/parti, sau se poate face si pe bunuri? Se poate face si pe bunuri, fie la notar-prin contract de partaj, fie in instanta prin actiune pentru iesire din indiviziune. Atribuirea cotelor parti nu reprezinta o impartire efectiva, in sensul ca mostenitorii raman in indiviziune asupra bunurilor, in calitate de coproprietari, cota lor fiind una abstracta (nu se cunoaste exact ce anume revine fiecaruia din bunuri). | |
|
|
|
06-01-2017 |
 | Diaan Vizitator |
| Ovidiu a scris pe 12-12-2016: Buna ziua...cum se poate rezilva cazul acesta??? Am o mostenire de la parintii mei care au decedat, noi am fost 4 frati din care doi au decedat si ei...unul a fost necasatorit iar celalalt are 3 copii cu care nu ma pot intelege...este vorba de 25 de ari de teren si o constructie formata dintr-o camera...cum credeti ca o sa se imparta constructia??? Precizez ca pe fratele necasatorit si pe tatal meu eu i-am ingrijit si i-am inmormantat...fratele pe care l-am ingrijit locuia in casa despre care vorbim! Cei 3 frati vor beneficia de averea fratelui dvs. ca si cum acesta ar fi trait (vin prin reprezentare la succesiune).. cel mai bine va intelegeti. Nu are relevanta cine a avut grija de cine. Dreptul de mostenire este un drept legal neconditionat de acest aspect. | |
|
|
|
14-01-2017 |
 | Mihaela Vizitator |
| Am pe rol deschis procesul de partaj cu inca 5 frati. Terenul din pct.”Acasa” a fost ocupat de doi terti, aproape in totalitate: un vecin a ocupat si ingradit o portiune de vreo 400 mp, iar un alt vecin a ocupat ca si 1500 mp. Toata suprafata in pct „Acasa” este de 2432 mp. Am introdus o cerere la instanta, fara avocat, prin care am solicitat celor doi „ocupanti” sa-mi lase in liniste terenul, sa darame constructiile pe care le-au efectuat pe terenul meu fara autorizatii (pt.alt doilea vecin), sa readuca terenul la forma initiala (au construit un drum pietruit de toata lungimea terenului), sa-mi plateasca lipsa de folosinta si alte cereri, printre care si anularea autorizatiei unei case, pentru primul vecin, ce a construit o casa ce ocupa putin si din terenul meu, depasind limita de hotar, care a fost inainte de a-mi ocupa terenul. Am avut primul termen la data de 05.10.2016, in care eu neavand angajat avocat si nici posibilitate de a-mi angaja inca de cand am inceput actiunea, dandu-mi seama ca nu am capacitatea intelectuala de a duce de una singura acest proces, am solicitat, verbal, in fata instantei, la primul termen, angajarea unui avocat si totodata s-a hotarat disjungerea dosarului, deoarece anularea autorizatiei nu era de competenta instantei respective si a fost trimis la Tribunal. Totodata, in aceasta sedinta judecatorul, pe langa faptul ca a aprobat cererea mea referitoare la angajarea unui avocat, cu acordul celorlalte parti, a specificat sa-mi precizez clar cererile mele (doar verbal, in cadrul sedintei, nu a fost inscris in minuta sedintei), dandu-se termen la data de 23.11.2016. La data de 22.11.2016, aparatorul meu a depus cererea modificatoare, iar la termenul din data de 23.11.2016, celelalte doua parti au solicitat sa li se inmaneze cererea modificatoare pentru a lua la cunostinta de continutul acesteia. Nicio parte nu s-a opus in vreun fel. Intre timp, vecinul care ocupa cei 400 mp si a construit casa, m-a contactat pentru a gasi o cale de impacare (sa-mi dea o suma de bani) si sa renunt la toate demersurile si actiunile mele. In acest sens, m-a dus la avocata lor, a aflat tot adevarul si cum stau lucrurile; se facuse tarziu pt a mai ajunge la un notar pt a perfecta niste acte; avocata lor scrisese niste hartiute ce sa consemneze notara, cu care vorbise la telefon, in prealabil. La data de 09.01.2017, avocata acestei parti depune intampinare prin care solicita decaderea (ceva de genul acesta) cererii mele pentru ca nu a fost depusa pana la primul termen. Intrebarea mea este: daca dosarul a fost disjuns, judecatorul a apobat la primul termen din 05.10.2016, sa-mi angajez un aparator si, verbal, sa precizez mai concret ce cer eu in cerere; la temenul din data de 23.11.2016, partile au fost de acord cu inmanarea cererilor, fara a se opune cu ceva, ESTE OARE CORECTA INTAMPINAREA DE DECADERE? Oare nu poate fi socotita data de 23.11.2016 ca fiind primul termen, avand in vedere cele de mai sus relatate, ca dosarul a fost disjuns? Care este articolul ce prevede aceasta situatie cand dosarele se disjung si daca legea prevede? Va multumesc, in asteptarea unui raspuns! Mihaela | |
|
|
|
16-01-2017 |
 | Baresco Vizitator |
| @mihaela "(1) Reclamantul poate să-şi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat." (Art. 204 NCPC) Legea nu distinge referitor la disjungerea dosarului si nu prevedge un alt termen pentru aceasta situatie, si, conform unui vechi principiu de drept civil cu referire la interpretarea legilor, unde legea nu distinge, nu trebuie sa o facem nici noi. | |
|
|
|
30-04-2017 |
 | Nica Alina Vizitator |
| Cat ar putea tine procesul si cat ar costa pentru un apartament? Sant patru frati.Parintii decedati amandoi.Unul nu vrea sa vanda.Locuieste acolo in apartamentul parintilor.Succesiunea este facuta. | |
|
|
|
06-07-2017 |
 | Pușcașu Mihaela alexandra Vizitator |
| Avem o moștenire ,de la bunicul meu ,tata l meu a decedat ,si bunicul ,tata meu m ai are 2 frați ,dintre care unul e decedat,noi am făcut succesiunea după tata nostru ,si după bunic ,ac copii unchiului ,nostru care a decedat ,nu vor sa ne lase sa intram ,in partea ,noastră ,noi ,fiind moștenitori după tata ,nostru,si bunica a decedat ce e de făcut! | |
|
|
|
06-07-2017 |
 | Pușcașu Mihaela alexandra Vizitator |
| Avem o moștenire ,de la bunicul meu ,tata l meu a decedat ,si bunicul ,tata meu m ai are 2 frați ,dintre care unul e decedat,noi am făcut succesiunea după tata nostru ,si după bunic ,ac copii unchiului ,nostru care a decedat ,nu vor sa ne lase sa intram ,in partea ,noastră ,noi ,fiind moștenitori după tata ,nostru,si bunica a decedat ce e de făcut! | |
|
|
|
28-08-2017 |
 | Cristina mat Vizitator |
| Buna seara!Tatal sotului meu a murit,iar ei sunt 2 frati.Noi am mers la un avocat si vrem sa facem partaj totul pe cale amiabila.Dupa aceasta actiune sotul vrea sa mearga la notat si partea mamei lui,care traieste vrea sa i-o dea lui,se poate? | |
|
|
|
02-10-2017 |
 | Meli Vizitator |
| Suntem 2 frati , tatal decedat in 1999 iar mama in 2017. Mama sub amenintarea fratelui a facut testament in favoarea fratelui. Stiu ca exista rezerva succesorala pt copilul scos din testament (adica eu). Am acceptat succesiunea la notar urmand sa merg la un avocat pt proces in instanta. Asi dori sa stiu cum se va impartii tot, cat la suta va primii fratele cu testament si cat la suta voi primi eu fara testament. Multumesc | |
|
|
|
09-10-2017 |
 | Leliacarmenstroia@gmail.com Vizitator |
| Am testament din partea bunicii lasat dar aceasta are o fiica care este mama mea si care nu renunta in favoarea mea la mostenire.Daca o atac in instanta ce sanse am de castig si ce procent mi se cuvine. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |