Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Re:Cat poate dura actiunea in instanta pentru succesiune ?

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  1  3 Final
 25-06-2019
Vizitator
In 20 iulie 2019 se implineste un an de la decesul mamei mele. La masa succesorala, este vorba de un apartament cu 3 camere, suntem eu,fiica si doi nepoti din partea fratelui meu decedat din 2012. In decursul acestui an am facut toate demersurile sa-i conving sa facem succesiunea dar de fiecare data s-au eschivat si nu s-au prezentat la notar unde practic sunt toate actele intocmite, ei trebuind doar sa aduca actele lor de msotenitor dupa tatal lor si sa semneze. Ce pot face in situatia asta ? In decurs de 7 ani de cand a murit fratele meu ei nu s-au interesat nici de soarta bunicii lor dar nici de cota parte din apartament care le revenea, eu platind anual impozitul si pentru ei si pentru mama mea, care in varsta de peste 90 de ani nu se mai putea deplasa. La ingrijirea ei nu au contribuit in niciun fel si nici la ingrijirea apartamentului, pe care l-am dotat din banii mei cu o centrala termica noua. Din cate stiu tin legatura cu notara doar telefonic, amanand incontinuu sa se prezinte la ea. In conditiile astea am inteles ca ar trebui sa deschid un proces de succesiune in tribunal si in aceasta situatie sa imi revendic certificatul de mostenitor si implicit de proprietar pe jumatate din locuinta atat cat prevede legea, avand cote egale. Pot sa le pretind sa plateasca macar cheltuielile de judecata si ce alte sume de bani pot cere avand in vedere pierderile suferite ?
Răspunde
 10-07-2019
Vizitator

Desigur ii puteti obliga la plata unei PARTI din valoarea taxei judiciare de timbru pentru introducerea actiunii in instanta, corespunzatoare COTEI care le revine descendentilor fratelui dvs din bunurile lasate mostenire de mama dvs plus la plata contravalorii investitiilor pe care le-ati facut in apartament.
Răspunde
 23-07-2019
Vizitator
Am testament după mamă dec 2008. Am deschis succesiune la notar,dar nepotul s a prezentat prima dată,iar acum nu mai dorește să vină. S a citat prin s notariala,mica publicitate și nu vine. Avem un nou tren la notar in august. Ce e de facut,? Va multumesc.
Răspunde
 23-07-2019
Vizitator
Am testament după mamă dec 2008. Am deschis succesiune la notar,dar nepotul s a prezentat prima dată,iar acum nu mai dorește să vină. S a citat prin s notariala,mica publicitate și nu vine. Avem un nou tren la notar in august. Ce e de facut,? Va multumesc.
Răspunde
 23-07-2019
Vizitator
Daca nepotul nu se prezinta la notar pentru dezbaterea succesiunii inseamna ca el nu accepta partajul facut de notar asupra bunurilor din masa succesorala.

Eu va sfatuiesc sa dezbateti succesiunea in instanta deoarece procedura nu e complicata existand doar doi mostenitori: dvs si nepotul, iar partajul succesoral va fi facut de instanta conform Codului civil.
Răspunde
 19-09-2019
Vizitator
Suntem 4 frati părinți noștri au decedat ambii si am vrut sa facem succesiunea dar unul din frati nu e deacort cu vânzarea casei el vrea sa locuiască acolo mentinanad ca este dreptul lui Se poate prin instanta face ceva dacă el nu se prezintă nici in instanță
Răspunde
 21-09-2019
Vizitator
Informatii utile gasiti pe forum.
Răspunde
 21-09-2019
Vizitator
Din motive profesionale, pe viitor nu voi mai desfasura activitate juridica pe acest forum, dar am convingerea ca ceea ce am scris poate fi de folos in rezolvarea si lamurirea unor probleme de natura juridica cu care se confrunta cetatenii.
Răspunde
 02-10-2019
Vizitator
Cum pot sa efectuez succesiunea daca unul din mostenitori nu este deacord si nu vreau sa se prezinte?
Răspunde
 02-10-2019
Vizitator
Cum pot sa efectuez succesiunea daca unul din mostenitori nu este deacord si nu vreau sa se prezinte?
Răspunde
 02-10-2019
Vizitator
Sfatul meu este sa dezbateti succesiunea in instanta, unde mostenitorul respectiv va fi citat, va primi citatie pentru a se prezenta in instanta, conform Codului de procedura civila.

Daca acest mostenitor nu se prezinta in instanta, desi a fost legal citat, a primit citatia, instanta poate pronunta o hotarare de partaj in lipsa mostenitorului respectiv, care poate sa nu primeasca nimic din bunurile comune sau sa primeasca mai putin, daca nu se prezinta in instanta la termenul la care a fost citat pentru a-si apara interesele rezultate din succesiune.
Răspunde
 02-10-2019
Vizitator
Daca mostenitorul respectiv este legal citat si se prezinta in instanta este in avantajul sau deoarece isi poate apara interesele, daca acest mostenitor nu este legal citat la un termen dar se prezinta in instanta, procedura este acoperita si acesta de asemenea isi poate exercita dreptul la aparare, iar in situatia in care mostenitorul respectiv nu este legal citat la un termen si nici nu se prezinta in instanta la acel termen, acesta ar putea ataca hotararea de partaj pronuntata de instanta cu contestatie in anulare conform Codului de procedura civila, deoarece mostenitorul in cauza nu a avut posibilitatea sa isi exercite dreptul la aparare, prevazut de lege.
Răspunde
 02-10-2019
Vizitator
Bunicul sotului meu detinea un apartament pe care l-a achizitionat impreuna cu sotia lui. Copii nu avut impreuna insa fiecare avea din alta casatorie el 2 baieti si sotia 3 fete. Pe data de 21.09.2018 sotia lui ( bunica) a decedat iar bunicul anul acesta pe data de 14.09.2019 . Dupa decesul bunicii nu s-a facut succesiune si am dori sa facem acum dupa amandoi. Intrebarea este ce parte au fiecare mostenitori, si daca cei doi copii ai bunicului doresc sa ii lase sotului meu (fiul unuia dintre ei) partea lor ce documente trebuiesc intocmite? Se poate face direct din succesiune? Va multumesc din suflet, astept cu interes raspunsul dvs
Răspunde
 02-10-2019
Vizitator
Speta dvs este mai complexa, astfel ca veti primi un raspuns in cursul zilei de maine.
Răspunde
 03-10-2019
Vizitator
Cele doua succesiuni sunt diferite, deoarece se dezbat dupa persoane diferite: bunic si bunica si intre mostenitori diferiti: intre cei doi fii ai bunicului si intre cele trei fiice ale bunicii, chiar daca dezbaterile celor doua succesiuni au loc in acelasi timp.

Astfel, cei doi fii ai bunicului trebuie sa dezbata impreuna succesiunea numai dupa bunic si la momentul partajului pot renunta unul in favoarea celuilalt la anumite bunuri lasate mostenire de bunic.

Cele trei fiice ale bunicii trebuie sa dezbata impreuna succesiunea numai dupa bunica si la momentul partajului pot renunta una in favoarea celeilalte la anumite bunuri lasate mostenire de bunica.

Datorita faptului ca cei doi fii ai bunicului si cele trei fiice ale bunicii au parinti diferiti, nu comuni, nu pot participa impreuna la dezbaterea succesiunii dupa bunic sau la dezbaterea succesiunii dupa bunica, ci numai in mod separat, asa cum am explicat.

Prin urmare, un fiu nu poate primi bunuri succesorale din partea unei fiice direct din succesiune, prin renuntarea acesteia la bunurile respective, si nici invers, o fiica nu poate primi bunuri succesorale din partea unui fiu direct din succesiune, prin renuntarea acestuia la bunurile respective, deoarece dezbaterea celor doua succesiuni se face in mod separat, chiar daca in acelasi timp.

Astfel, cei doi fii si cele trei fiice care au dobandit bunuri din cele doua succesiuni dezbatute in mod separat, pot transmite bunurile respective unul catre altul numai dupa dezbaterea succesiunii si eliberarea certificatului de mostenitor pe bunurile pe care le-a mostenit fiecare, prin contracte intre vii: contract de vanzare-cumparare - act cu titlu oneros, prin contract de donatie - act cu titlu gratuit sau prin acte pentru cauza de moarte: prin intocmirea unui testament.

Daca bunurile lasate mostenire de bunic si de bunica au fost dobandite de acestia in timpul casatoriei prin contract de vanzare cumparare, fiind bunuri comune ce apartin la amandoi, atunci bunicul va lasa mostenire o cota de 1/2 din aceste bunuri, iar bunica va lasa mostenire o cota de 1/2 din aceste bunuri.

Cota de 1/2 a bunicului se va imparti in mod egal la cei doi fii, astfel ca fiecare va mosteni 1/2 din 1/2 = 1/4 din bunurile lasate mostenire de bunic, iar cota de 1/2 a bunicii se va imparti in mod egal la cele trei fiice, astfel ca fiecare va mosteni 1/3 din 1/2 = 1/6 din bunurile lasate mostenire de bunica.

Daca bunurile succesorale au fost dobandite de bunic sau de bunica inainte de incheierea casatoriei prin mostenire, donatie sau contract de vanzare cumparare, sau au fost dobandite de unul dintre ei prin mostenire sau prin contract de donatie, in timpul casatoriei, atunci bunurile respective sunt bunuri proprii numai ale unuia dintre ei.

In aceasta situatie, daca bunurile respective sunt bunuri proprii numai ale bunicului se vor imparti in mod egal numai intre cei doi fii ai sai, astfel ca fiecare fiu va mosteni o cota de 1/2 din aceste bunuri.

Daca bunurile respective sunt bunuri proprii numai ale bunicii se vor imparti in mod egal numai intre cele trei fiice ale sale, astfel ca fiecare fiica va mosteni o cota de 1/3 din aceste bunuri.

Asa cum am explicat, transmiterea bunurilor intre cei doi fii si cele trei fiice nu se poate face direct din succesiune, deoarece cele doua succesiuni se dezbat in mod separat, ci prin acte juridice ulterioare eliberarii certificatului de mostenitor: contract de vanzare cumparare, contract de donatie sau testament.
Răspunde
 03-10-2019
Vizitator
Mutumesc frumos !
Răspunde
 03-10-2019
Vizitator
Cu placere.
O zi frumoasa!
Răspunde
 19-01-2020
Vizitator
Bună seara.Mama a decedat în 2017 deținea un apartament cu 2 camere proprietate dupa decesul ei nu am dezbătut succesiunea ,suntem 2 copii eu fiind din prima căsătorie a mamei fratele din cea de-a 2. A ramaș in apartament dupa ce mama a decedat timp de vrun an si ceva a acumulat restanțe la întreținere dupa care a abandonat apartamentul lăsîndu într-o stare jalnica .Refuza sa facem succesiunea spunînd că eu nu am nici un drept .Eu vreau sa nu pierd acest apartament .Ce pot face in acest caz
Răspunde
 12-02-2020
Vizitator
Daca din 3 copii ,unul vrea sa vândă imobilul iar ceilalți 2 nu sunt de acord, și vin u o oferta de răscumpărare ce include suma de bani împărțită într-un interval de timp .intrebarea -i ,nu respectăm legea sau suntem bănuiți că incercam să-l nedreptăți pe cel ce vrea sa vândă imobilul
Răspunde
 13-02-2020
Vizitator
Buna seara!
Tatal meu a decedat anul acesta. Au fost 4 frati si au 10 HA de teren pentru care au dezbatut succesiunea cand a murit tatal lor - 1999, bunicul meu, revenindu-le cate 2.5 HA, dar nu si partajul. Unul din frati a murit in 2003, a murit si sotia acestuia in 2019, si a ramas un singur copil care nu a facut succesiunea dupa niciun parinte si nici nu are de gand sa o faca. Nu a dus nici unul din frati succesiunea in toti acesti ani la primarie pentru a avea fiecare ROL-ul lui, iar rolul pe acel pamant figureaza pe numele bunicului meu, unde tatal meu si o sora si-au platit impizotul an de an, dar pe chitanta apare rolul cu toate cele 10 HA pe numele bunciului, iar ceilalti 2 frati nu au platit niciodata impozitul pe partea lor, figurand acum impreuna cu 10.000 de lei restanta la primarie. Cum pot eu acum, ca unic suuccesor al tatalui meu sa intru in posesia acestui teren si la ce sa ma astept ca si cheltuieli (banuiesc ca nu se poate decat prin instanta)?
Răspunde
RăspundeStart  1  3 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.