Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Succesiune dupa moartea ambilor parinti

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  7  9 Final
 29-12-2022
Vizitator
Cu placere.
Răspunde
 07-01-2023
Vizitator

Parintii mei au decedat mama in 2021 iar tata in 2022.Me ntionez ca am o sora mai mica cu care nu ma inteleg deloc in privinta mostenirii, eu vreau jumatate iar ea nu vrea sa-mi lase nimic (casa, garaj, masina, teren) Ce trebuie sa fac ? Multumesc.
Răspunde
 07-01-2023
Vizitator
Mai intai trebuie sa dati la notarul public o declaratie notariala de acceptare expresa a mostenirii dupa mama si dupa tatal dvs.

Notarul public competent este cel de la locul dechiderii succesiunii care este locul unde defunctii si-au avut ultimul domiciliu.

Aceasta declaratie notariala autentica de acceptare expresa a mostenirii se da in termen de un an de la data deschiderii mostenirii care este data decesului defunctilor.

Apoi dupa inregistrarea declaratiei in arhiva notarului public trebuie sa dechideti succesiunea dupa parintii dvs la acelasi notar public si daca sora dvs nu se prezinta la notar cand este citata notarul va declara se prezuma ca sora dvs a renuntat la mostenirea dupa parintii dvs.

Daca notarul public refuza eliberarea certificatului de mostenitor pe motiv ca sora dvs nu se prezinta la notar sau daca sora dvs ar dori sa atace instanta certificatul de mostenitor eliberat de notar - dvs aveti deschisa calea unei actiuni in justitie pentru partajul succesoral - deci va puteti adresa instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii dar dupa ce mai intai ati dat la notar declaratia expresa de acceptare a succesiunii.
Răspunde
 07-01-2023
Vizitator
Pentru tatal dvs sunteti in termenul legal de un an de zile pentru declaratia expresa de acceptare a mostenirii dar pentru mama dvs termenul de un an este depasit astfel ca pentru mama dvs la notar sau in instanta, depinde unde alegeti sa dezbateti mostenirea, trebuie sa dovediti ca ati acceptat tacit mostenirea cu acte de administrare conservare si dispozitie de mica valoare.
Răspunde
 07-01-2023
Vizitator
Noul Cod Civil

CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1112

Prezumţia de renunţare

(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.

***(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală, Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1103, este prezumat că renunţă la moştenire.
Răspunde
 07-01-2023
Vizitator
Noul Cod Civil

Art. 1103

Termenul de opţiune succesorală

(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

(2) Termenul de opţiune curge:

a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;

***b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;

c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;

d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.

(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Răspunde
 07-01-2023
Vizitator
Noul Cod Civil

CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1110

Actele cu valoare de acceptare tacită

(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:

a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;

b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;

c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.

(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.

(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.

4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.
Răspunde
 23-03-2023
Vizitator
Buna ziua ,scuze deranjul ,vreau sa stiu cum se face succesiunea intre doi frati a caror parinti sunt decedati anul acesta. Sunt doua proprietati care apartin ambilor parinti ,una se afla casa parinteasca iar pe cealalta si-a construit unul din frati o casa.multumesc .
Răspunde
 23-03-2023
Vizitator
Buna ziua ,scuze deranjul ,vreau sa stiu cum se face succesiunea intre doi frati a caror parinti sunt decedati anul acesta. Sunt doua proprietati care apartin ambilor parinti ,una se afla casa parinteasca iar pe cealalta si-a construit unul din frati o casa.multumesc .
Răspunde
 10-04-2023
Vizitator
Buna ziua. Bunicul a decedat in 2006, nu s-a facut succesiune bunica in 2021, pentru a putea mama mea in 1994 cand eu aveam 3 ani tata m-a parasit problema este aici ei inca ereau casatoriti si pentru a putea face succesiune dupa bunici mi se cere si de la mami si de la tata succesiunea intre ei plus dupa el ca a decedat fiind unicul lor copil, el statea in alta parte. Nu stiu cum sa fac ce sa caut eu nu stiu nimic despre el decat ca a decedat nu stiu daca a divortat de mami dupa ce a murit, nu stiu unde statea va rog frumos ajutati-ma ca nu inteleg nimic de la notarita insista pe succesiunea intre ei chiar daca el ma lasat de la 3 ani nu a locuit in casa bunicilor nu are nici o legatura nimic cu el doar ca erea casatorit cu mami atat. Multumesc frumos
Răspunde
 10-04-2023
Vizitator
Bunicii decedati sunt parintii mamei dvs sau parintii tatalui dvs?
Răspunde
 26-04-2023
Vizitator
Buna ziua as dori daca se poate sa îmi spuneți cam cat ar costa o succesiune după ambii părinți tata e decedat din 2008 iar mama nu are inca doi ani .santem 9 fraticum se poate proceda.multumesc
Răspunde
 26-04-2023
Vizitator
Cam cat ar costa mă interesează suntem 9 frati
Răspunde
 07-06-2023
Vizitator
Bună ziua! Va rog să mă lămuriți: tata a decedat în 2004, mama in 2019. Nu am deschis masă succesorală la moartea mamei. Suntem două surori și suntem de acord ambele sa vindem casa părintească, e obligatoriu pentru a putea vinde sa deschidem masa succesorală?
Răspunde
 09-06-2023
Vizitator
Da e obligatorie dezbaterea succesiunii dupa parinti pentru a putea vinde bunul imobil.
Răspunde
 09-06-2023
Vizitator
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor bunul imobil va fi trecut in cartea funciara de pe numele parintilor dvs pe numele dvs si al surorii dvs, iar dupa incheierea contractului de vanzare cumparare bunul va fi trecut de pe numele dvs si al surorii dvs pe numele cumparatorului sau cumparatorilor bunului imobil.
Răspunde
 09-06-2023
Vizitator
Dupa obtinerea certificatului de mostenitor bunul imobil va fi trecut in cartea funciara de pe numele parintilor dvs pe numele dvs si al surorii dvs, iar dupa incheierea contractului de vanzare cumparare bunul va fi trecut in cartea funciara de pe numele dvs si al surorii dvs pe numele cumparatorului sau cumparatorilor bunului imobil.
Răspunde
 05-07-2023
Vizitator
Bună ziua !
Tatăl meu a decedat în anul 2003 .
Mama mea a decedat în anul 2004 .
Am avut un frate care a decedat și el în anul 2007 .El nu a locuit cu mine .
Eu am rămas în casă părintească .
Fratele meu are o fată, eu am un băiat
Cum se împarte averea având în vedere faptul că eu am făcut înmormântările și pomenile părinților iar impozitele la primărie au fost plătite numai de mine începând cu anul 2003 .
Pot să dobândesc totul după ce trec 25 de ani în care am plătit impozitele ?
Vă mulțumesc !
Răspunde
 06-08-2023
Vizitator
Bună ziua. Suntem 3 frați tata a murit acum un an și 4 luni și mama acum 2 săptămâni. Unul din frați mei îmi spune ca se poate face succesiunea după părinți ca să se treacă moștenirea pe numele la toți 3 fără ca unul din noi sa poată vândă.
Răspunde
 16-09-2023
Vizitator
Bună ziua. Mar interesa și pe mine un anumit lucru dacă o procură msi este valabilă pentru un act de donație , dacă unul dintre moștenitori a decedat, pe procură scriind ca este valabilă 5 ani sau până la terminarea procedurilor?
Răspunde
RăspundeStart  7  9 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.