| Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
| 20-08-2018 |
 | Gabriel Vizitator |
| Buna ziua, e vorba de chestii mai vechi aici. Deci, parintii tatalui meu au decedat ambii in anii '90 , noi ( eu, mama, tata, sora ) locuiam acolo atunci si dupa ce au decedat pana in prezent. Mai sunt 4 mostenitori in viata (copiii bunicului). De atatia ani nimeni nu a acceptat succesiunea la notar, adica pur si simplu au murit parintii tatalui si nu s-a intamplat nimic, decat noi am continuat sa locuim acolo, sa renovam casa , sa o ingrijim, totul facut ca la carte,platit taxe,impozite..etc ceilalti mostenitori nici nu s-au interesat de aceasta mostenire, dar oricum sunt sigur ca nici nu ar vrea sa ne cedeze noua mostenire fara sa le dam nimic, deci vreu sa stiu daca la noi se aplica ACCEPTAREA TACITA a succesiunii ? Cui s-ar aplica chestia asta ? Tatalui(meu) - fiul decedatilor - sau si sotiei si mie (major care am contribuit si eu la intretinere, la taxe, impozite)? Care ar fi calea sa putem sa facem actele, dupa atatia ani ? Ce parere aveti despre succesiunea in tribunal ? As avea sanse? Alte optiuni ar mai fi? Tineti cont ca ceilalti mostenitori nu au acceptat succesiunea la notar si nici nu au facut vre-o actiune de acceptare tacita (ca noi). Va multumesc. Nu am vrut sa scriu atat de mult, m-am gandit ca cine o sa citeasca atat... O zi buna!!! | |
|
|
|
| 20-08-2018 |
 | Gabriel Vizitator |
| Tot eu sunt. Si tata a si reusit sa faca buletin pe adresa asta prin declaratie pe proprie raspundere, si, contractele la e-on(electrica), apa, pe adresa asta. Pentru a trece contractul de lumina pe numele tatalui a fost nevoie de semnatura celorlalti mostenitori la e-on. Daca asta ajuta la ceva, ... ok! | |
|
|
|
| 01-09-2018 |
 | Gabriel Vizitator |
| | Buna, sunt eu, a trecut ceva timp de cand am pus aceasta intrebare, vad ca nu am primit nici un raspuns, ma poate ajuta cineva? | |
|
|
|
| 09-10-2018 |
 | Nelia Vizitator |
| | Mostenirea se considera acceptata tacit daca mostenitorii NU AU RENUNTAT IN MOD EXPRES LA MOSTENIRE printr-o declaratie la notarul public. | |
|
|
|
| 09-10-2018 |
 | Nelia Vizitator |
| | Trebuie sa introduceti o actiune in instanta la judecatorie pe numele celorlati mostenitori ai parintilor tatalui dvs si sa dezbateti succesiunea in mod legal. | |
|
|
|
| 08-03-2019 |
 | Ramona Vizitator |
| | Bună, o întrebare am și eu..... Succesiunea după socrul meu este făcută, acum a murit soacra mea în urma căruia au rămas 2 copii, soțul meu și sora lui cu care nu se înțelege deloc. Întrebarea mea ar fi, poate cumnata mea sa facă succesiunea după mama sa în lipsa soțului meu(menționez ca nu e în tara și i ar fi greu sa vina acum doar pt succesiune dar în caz de nevoie..... Va trebui). Am înțeles de la anumite persoane ca se trimite o citație, doua și dacă nu te prezinți se considera ca renunti la partea ta de moștenire și asa i-ar reveni cumnatei mele totul! Astep un răspuns cât de urgent sa știm cum sa procedam! Va multumesc | |
|
|
|
| 09-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Cumnata dvs nu poate fi oprita de nimeni daca ea vrea sa dezbata succesiunea dupa mama ei (soacra dvs). Astfel, este bine ca sotul dvs sa vina in tara si sa participe la dezbaterea succesiunii dupa mama lui (soacra dvs) alaturi de sora lui (cumnata dvs). Dezbaterea succesiunii se poate face la instanta de judecata (judecatorie) sau la un notar public (din judetul in care se afla localitatea unde soacra dvs si-a avut domiciliul la data cand a decedat). Din averea lasata de soacra dvs: sotul dvs are dreptul sa mosteneasca o cota de 1/2 din aceasta avere (jumatate din averea lasata mostenire de soacra dvs), iar cumnata dvs (sora sotului dvs) are dreptul sa mosteneasca tot o cota de 1/2 din aceasta avere (adica cealalta jumatate din averea lasata mostenire de soacra dvs). | |
|
|
|
| 11-06-2019 |
 | Aurora Vizitator |
| | Buna,tatăl meu a decedat acum un și jumatatate nu sa făcut succesiunea încă nici acceptare sau negație a moștenirii,suntem trei frați doi in România și unul in Spania din câte am înțeles acceptarea trebuia făcută in timp de un an ce se poate face la momentul de fata? | |
|
|
|
| 12-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| In timp de un an de la deschiderea succesiunii (data decesului defunctului) se face acceptarea expresa a succesiuni de catre mostenitori prin declaratie autentica de acceptare data in fata notarului public. Daca cei trei frati nu au dat o asemenea declaratie de acceptare expresa a succesiunii in timp de un an de la data deschiderii succesiunii, ei trebuie sa dezbata succesiunea IN INSTANTA unde sa arate fiecare ca au acceptat succesiunea in mod TACIT, adica ca au efectuat acte de conservare, de administrare si de dispozitie asupra bunurilor din mostenire conform art.1110 Cod civil. Fratele din Spania poate arata in instanta ca a trimis bani in Romania, bani cu care ceilalti frati au realizat actele de conservare si administrare asupra bunurilor din masa succesorala. Notarul nu poate hotarî acceptarea tacita a mostenirii, ci trebuie hotarare judecatoreasca care sa constate acest fapt, de aceea in caz de acceptare tacita a mostenirii dezbaterea succesiunii trebuie facuta de catre mostenitori in instanta. Art. 1110 - COD CIVIL Actele cu valoare de acceptare tacită (1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte: a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii; b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi; c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi. (2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire. (3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor. (4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii. | |
|
|
|
| 12-06-2019 |
 | Aurora Vizitator |
| | Buna,in primul rând multumesc pentru răspuns.mai am o întrebare, dacă fratelele din Spania nu a trimis bani sau nu poate demonstra ca trimis și al doilea lociieste in apartamentul tatălui, al treilea late apartamentul lui și nu s-a făcut acceptarea tacit ce posibilități are primul frate? | |
|
|
|
| 12-06-2019 |
 | Net Vizitator |
| Fiecare frate are dreptul sa demonstreze in instanta cum poate si cum intelege ca a acceptat tacit succesiunea, adica ca a facut acte de conservare, administrare si dispozitie asupra bunurilor ramase de la persoana decedata. Depinde de fiecare frate cum isi apara interesele si cum isi sustine punctul de vedere in instanta. Ceea ce am spus eu despre fratele din Spania a fost doar un exemplu, dar fiecare frate poate veni cu propria lui varianta despre modul cum a acceptat tacit succesiunea pe care trebuie sa o demonstreze in instanta cu probe - daca un frate nu convinge instanta ca a acceptat tacit succesiunea atunci conform art.1112 Cod civil ESTE PREZUMAT CA A RENUNTAT LA SUCCESIUNE si partea lui, cota lui din mostenire va reveni, va fi atribuita de instanta celorlalti frati care demonstreaza ca au acceptat tacit succesiunea. | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Elena Vizitator |
| net a scris pe 12-06-2019: In timp de un an de la deschiderea succesiunii (data decesului defunctului) se face acceptarea expresa a succesiuni de catre mostenitori prin declaratie autentica de acceptare data in fata notarului public. Daca cei trei frati nu au dat o asemenea declaratie de acceptare expresa a succesiunii in timp de un an de la data deschiderii succesiunii, ei trebuie sa dezbata succesiunea IN INSTANTA unde sa arate fiecare ca au acceptat succesiunea in mod TACIT, adica ca au efectuat acte de conservare, de administrare si de dispozitie asupra bunurilor din mostenire conform art.1110 Cod civil. Fratele din Spania poate arata in instanta ca a trimis bani in Romania, bani cu care ceilalti frati au realizat actele de conservare si administrare asupra bunurilor din masa succesorala. Notarul nu poate hotarî acceptarea tacita a mostenirii, ci trebuie hotarare judecatoreasca care sa constate acest fapt, de aceea in caz de acceptare tacita a mostenirii dezbaterea succesiunii trebuie facuta de catre mostenitori in instanta. Art. 1110 - COD CIVIL Actele cu valoare de acceptare tacită (1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte: a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii; b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi; c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi. (2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire. (3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor. (4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii. Va rog , îmi arătați textul de lege in care se menționează ca notarul nu poate hotarî acceptarea tacita a mostenirii, ci trebuie o hotarare a instanței de judecată?! Mulțumesc . | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| Daca dvs in calitate de mostenitor obtineti un certificat de mostenitor in care notarul a hotarat ca ati acceptat tacit mostenirea (care este un fapt juridic si nu un act juridic) - exista RISCUL ca celalalt mostenitor sa va dea in judecata prin atacarea certificatului de mostenitor pe motiv ca notarul nu a hotarat bine, deoarece dvs nu indepliniti conditiile prevazute de lege pentru acceptarea tacita a mostenirii, astfel ca legea va prezuma ca ati renuntat la mostenire si ca de fapt sunteti renuntator, conform legii, si nu puteti avea calitatea de mostenitor. Instanta hotaraste ca ati acceptat tacit mostenirea CU PUTERE DE LUCRU JUDECAT adica in mod definitiv (fara a mai fi permisa o alta judecata) in timp ce notarul nu poate hotari acest lucru - actele sale pot fi atacate in instanta, cu sorti de izbanda sau nu. In opinia mea, legea civila este facuta gresit, deoarece daca nu exista o declaratie expresa de acceptare sau de renuntare la mostenire Codul civil nu trebuia sa prezume ca mostenitorul a renuntat la mostenire ci trebuia sa prezume ca mostenitorul a acceptat tacit mostenirea - si astfel in lipsa declaratiilor exprese notarul putea hotari acceptarea tacita a mostenirii in baza prezumtiei legale, in baza legii si nu pe baza unor constatari ale sale mai mult sau mai putin conforme cu realitatea si cu adevaraul, care pot fi atacate si combatute in instanta. | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| | Legea - Codul civil - trebuie sa dea drepturi si nu sa ia drepturi mostenitorilor in cazul in care acestia nu stiu sa isi apere propriile lor interese. | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| In situatia dvs si a fratilor dvs daca NICIUN frate nu poate dovedi in instanta ca a acceptat tacit mostenirea sau daca NICIUN frate nu a dat o declaratie expresa la notar de acceptare a mostenirii in termenul legal de optiune de un an de la data decesului defunctului, inseamna ca TOTI sunt renuntatori conform Codului civil, care prezuma ca au renuntat la mostenire - si, astfel, mostenirea devine o mostenire vacanta (fara niciun mostenitor), iar bunurile lasate mostenire de parintii dvs revin, sunt "mostenite", intra in proprietatea statului roman. E drept? Eu zic ca nu atat timp cat exista mostenitori care nu au renuntat expres la mostenire, ba mai mult se lupta pentru castigarea acesteia chiar cu legea. | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Elena Vizitator |
| net a scris pe 16-07-2019: In situatia dvs si a fratilor dvs daca NICIUN frate nu poate dovedi in instanta ca a acceptat tacit mostenirea sau daca NICIUN frate nu a dat o declaratie expresa la notar de acceptare a mostenirii in termenul legal de optiune de un an de la data decesului defunctului, inseamna ca TOTI sunt renuntatori conform Codului civil, care prezuma ca au renuntat la mostenire - si, astfel, mostenirea devine o mostenire vacanta (fara niciun mostenitor), iar bunurile lasate mostenire de parintii dvs revin, sunt "mostenite", intra in proprietatea statului roman. E drept? Eu zic ca nu atat timp cat exista mostenitori care nu au renuntat expres la mostenire, ba mai mult se lupta pentru castigarea acesteia chiar cu legea. Notarul cum poate stabili ca a acceptat tacit moștenirea? Poate administra el probe in procedura grațioasă? Nu are obligația de a verifica dacă exista acceptare expresa, și dacă constata ca nu exista sa îndrume părțile către procedura contencioasa? | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| Legea trebuie sa ii prezume pe toti cei trei frati ca au accepat tacit mostenirea lasata de parintii lor. Daca unii frati nu vor sa mosteneasca nimic din bunurile parintilor atunci legea trebuie sa le dea dreptul de a renunta expres la mostenire prin declaratie autentica la notar (drept pe care legea il da mostenitorului). Daca unuii frati vor sa intareasca calitatea lor de mostenitori pe care legea le-o da prin prezumtia de acceptare tacita a mostenirii (sau ar trebui sa le-o dea) atunci trebuie sa aiba dreptul de a accepta expres mostenirea prin declaratie autentica la notar (drept pe care legea il da mostenitorului). | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Net Vizitator |
| | Daca dvs si fratii dvs insistati notarul va elibereaza pana la urma un certificat de mostenitor cu acceptare tacita a mostenirii dar asa cum am spus costatarile personale ale notarului privind acceptarea tacita pot fi atacate in instanta de ceilalti mostenitori, astfel ca dvs si fratii dvs trebuie din start sa alegeti calea contencioasa - si instanta va hotari calitatea de mostenitori a fratilor pe baza declaratiilor de acceptare expresa a mostenirii, daca acestea exista sau pe baza probelor pe care ei le aduc in sustinerea faptului juridic al acceptarii tacite. | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Elena Vizitator |
| net a scris pe 16-07-2019: Legea trebuie sa ii prezume pe toti cei trei frati ca au accepat tacit mostenirea lasata de parintii lor. Daca unii frati nu vor sa mosteneasca nimic din bunurile parintilor atunci legea trebuie sa le dea dreptul de a renunta expres la mostenire prin declaratie autentica la notar (drept pe care legea il da mostenitorului). Daca unuii frati vor sa intareasca calitatea lor de mostenitori pe care legea le-o da prin prezumtia de acceptare tacita a mostenirii (sau ar trebui sa le-o dea) atunci trebuie sa aiba dreptul de a accepta expres mostenirea prin declaratie autentica la notar (drept pe care legea il da mostenitorului). Conform art. 1.103 din codul civil, sub marginala: Termenul de opțiune succesorala, legiuitorul ii da un termen de un an de la data deschiderii mostenirii( reprezentând data morții) de a și exprima opțiunea succesorala . Acest termen de un an este de decădere . Când succesibili se prezintă la notar in vederea dezbaterii succesiunii, notarul verifica dacă s a respectat termenul menționat anterior și constata ca nu a fost respectat, ce trebuie sa facă ? In mod normal nu îl retine ca mostenitor, nu L trece in certificatul de mostenitor, fiind străin de moștenire. Succesibilul poate ataca in instanța certificatul de mostenitor și sa facă dovada ca a acceptat moștenirea in mod tacit. | |
|
|
|
| 16-07-2019 |
 | Elena Vizitator |
| net a scris pe 16-07-2019: Legea trebuie sa ii prezume pe toti cei trei frati ca au accepat tacit mostenirea lasata de parintii lor. Daca unii frati nu vor sa mosteneasca nimic din bunurile parintilor atunci legea trebuie sa le dea dreptul de a renunta expres la mostenire prin declaratie autentica la notar (drept pe care legea il da mostenitorului). Daca unuii frati vor sa intareasca calitatea lor de mostenitori pe care legea le-o da prin prezumtia de acceptare tacita a mostenirii (sau ar trebui sa le-o dea) atunci trebuie sa aiba dreptul de a accepta expres mostenirea prin declaratie autentica la notar (drept pe care legea il da mostenitorului). Conform art. 1.103 din codul civil, sub marginala: Termenul de opțiune succesorala, legiuitorul ii da un termen de un an de la data deschiderii mostenirii( reprezentând data morții) de a și exprima opțiunea succesorala . Acest termen de un an este de decădere . Când succesibili se prezintă la notar in vederea dezbaterii succesiunii, notarul verifica dacă s a respectat termenul menționat anterior și constata ca nu a fost respectat, ce trebuie sa facă ? In mod normal nu îl retine ca mostenitor, nu L trece in certificatul de mostenitor, fiind străin de moștenire. Succesibilul poate ataca in instanța certificatul de mostenitor și sa facă dovada ca a acceptat moștenirea in mod tacit. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |