Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
10-08-2019 |
 | Val Vizitator |
| buna,faptul ca am facut un act scris da mana ca il imputernicesc pe fratele meu sa se ocupe de terenurile avute impreuna ca mostenitorii parintilor nostri , pe acelasi titlu-de proprietate si sa foloseasca recolta cum doreste de cuviinta iar el a fost de acord semnand actul resp.se poate incadra la acceptarea tacita ? multumesc | |
|
|
|
10-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Va dau un raspuns maine. O seara buna! | |
|
|
|
11-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Inscrisul respectiv poate fi considerat un act de acceptare tacita a succesiunii, deoarece are valoarea unui act de administrare. In masa succesorala intra numai casa parinteasca, terenul nu poate intra la partajul succesoral, deoarece terenul nu este proprietatea parintilor dvs ci este proprietatea dvs si a fratelui dvs, astfel cum este mentionat in titlul de proprietate. Deoarece inscrisul de mana nu reprezinta un act de instrainare a partii dvs de teren catre fratele dvs (contract de vanzare sau donatie) ci reprezinta un simplu act de administrare, acesta nu poate avea valoarea unui just titlu pentru ca fratele dvs sa dobandeasca partea dvs de teren prin uzucapiunea (stapanirea) de scurta durata de 10 sau de 20 de ani. Fratele dvs nu poate deveni proprietar pe partea dvs de teren nici prin uzucapiunea de 30 de ani, deoarece au trecut doar 25 de ani de la data intocmirii titlului de proprietate, in anul 1994. Asa cum am explicat, dvs aveti dreptul de a fi mentionata pe titlul de proprietate daca ati stapanit si dvs terenul alaturi de fratele dvs (in comun), inainte de intocmirea titlului de proprietate, in anul 1994. | |
|
|
|
14-08-2019 |
 | Val Vizitator |
| suntem 5 frati,unul a obinut cerficatul de mostenitor dupa mama, in 1991,tata a decedat in 1970, fratele a decedat in 2017,nu stim ce a declarat la notar dar ceilalti frATI N-AU STIUT,nu s-au prezentat probabil s-a facut anuntul prin publicitate.s-a elib certificatul dar 28 ani n-a fost revendicat acuma fiul lui il revendica.e posibil?multumesc, oare nu trebuia sistata actiunea notariala si indrumati spre instanta daca nu s-a putut obtine acceptare sau renuntare expresa? multumesc | |
|
|
|
14-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Fratele sau fratii care nu s-au prezentat la notar pentru dezbaterea succesiunii si pentru partajul bunurilor din masa succesorala, si ca urmare a neprezantarii lor nu au avut posibilitatea sa declare ca au acceptat mostenirea sau ca au renuntat la mostenire au dreptul sa ceara notarului sau instantei de judecata recunoasterea calitatii lor de mostenitor prin formularea unei petitii de ereditate. In urma acceptarii petitiei de ereditate si a recunoasterii calitatii lor de mostenitor de catre notar sau de catre instanta de judecata, se va face un nou partaj al bunurilor din masa succesorala si fratii care au formulat petitia de ereditate si a caror calitate de mostenitor le-a fost recunoscuta vor primi bunurile care li se cuvin in urma partajului de la fratii care le detin fara drept iar daca acestia le-au vandut sunt obligati la restituirea bunurilor prin echivalent (la restituirea in bani) - art.1130 si art.1131 Cod civil. | |
|
|
|
15-08-2019 |
 | Val
|
| buna, intreb dupa 28 ani de la obtinerea acelui certificat de mostenitor,la notar, fara anuntarea fratilor si fara obtinerea acceptarii sau renuntarii lor,si fara revendicarea bunurilor de pe acel certificat[in casa resp. locuiau doi frati],oare nu se poate considera nul acel certificat?e vb de casa parinteasca obtinuta de un frate care nu avea nici o tangenta cu casa,ceilalti doi au trait acolo si s-au ocupat de tot ce tine administrarea ei.Nu exista un termen de prescriptie in acest sens prin nerevendicare sau nefolosinta ?multumesc | |
|
|
|
15-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Ceilalti doi frati care nu au fost mentionati in certificatul de mostenitor au dreptul fiecare la cate o cota de 1/3 din casa ce revine fiecaruia in urma partajului prin formularea de catre ei a unei petitii de ereditate prin care sa le fie recunoscuta calitatea de mostenitor, iar cota de 1/3 din casa ce revine fratelui care a obtinut certificatul de mostenitor poate fi dobandita de ceilalti doi frati prin uzucapiunea (prin stapanirea in calitate de proprietari a cotei de 1/3 din casa ce revine fratelui care a obtinut certificatul) de 30 de ani de la data eliberarii certificatului de mostenitor si pana la data la care fratele care a obtinut certificatul isi revendica cota de 1/3 din casa. Pana in prezent au trecut 28 de ani, nu 30 de ani de la data obtinerii certificatului de mostenitor de fratele respectiv, astfel ca ceilalti doi frati sau numai fratele care a ramas in casa nu poate deveni proprietar pe cota de 1/3 a fratelui care a obtinut certificatul, prin uzucapiunea, prin stapanirea, de 30 de ani. | |
|
|
|
15-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Fratele care a ramas in casa poate dobandi prin uzucapiunea (stapanirea) de 30 de ani numai cota din casa ce revine fratelui care a obtinut certificatul de mostenitor, deoarece prin obtinerea certificatului cota din casa ce revine acestui frate putea fi instrainata catre oricine, adica a devenit alienabila potrivit Codului civil (Vechiului Cod civil). Cotele, partile din casa ce revin celorlalti frati nu pot fi dobandite de fratele care a ramas in casa prin uzucapinea (prin stapanirea in calitate de proprietar) de 30 de ani, deoarece pe aceste cote ceilalti frati nu au obtinut inca certificatul de mostenitor si astfel cotele lor nu pot fi instrainate, nu sunt alienabile, iar conform Codului civil (Vechiului Cod civil) uzucapiunea, prescriptia achizitiva de 30 de ani nu curge impotriva succesiunii (care nu a fost dezbatuta inca pentru fratii care nu au fost mentionati in certificatul de mostenitor). Fratii care nu au fost mentionati in certificatul de mostenitor pot formula o petitie de ereditate la instanta de judecata sau la notar si sa ceara recunosterea calitatii lor de mostenitor pentru a le fi atribuita cota din casa ce le revine ca mostenitori. | |
|
|
|
15-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Termenul de 30 de ani al uzucapiunii curge de la data eliberarii certificatului de mostenitor fratelui respectiv, pentru cota ce revine acestuia din casa, si pana la data la care acesta isi revendica cota din casa stapanita de fratele care a ramas in casa. In cazul dvs pana in prezent au trecut doar 28 de ani, nu 30, astfel ca nu poate opera uzucapiunea. | |
|
|
|
15-09-2019 |
 | Val Vizitator |
| revin cu problema mea,ma scuzati.fratele mai mare a facut succesiunea la notar in1991 fara ca noi sa stim si a obtinut certificat de most. pe toata casa si terenul aferent.doi frati stapanesc casa si terenurespectiv ,ce sanse avem sa anulam acel certificat nerevendicat inca iar fratele a decedat in 2016.e posibil ca fiul lui sa ceara revendicarea casei,casa parinteasca ,intretinuta de cei doi frati?inafara de acceptarea tacita n-avem alte acte .putem invoca viciul de procedura notarial?.fratii se pot considera renuntatori fara sa dea nici o declaratie?multumesc | |
|
|
|
15-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| Codul civil nu prevede ce se intampla in cazul in care la dezbaterea succesiunii nu se prezinta toti mostenitorii, care sa declare in fata notarului sau in instanta daca accepta mostenirea sau daca renunta la bunurile din mostenire in favoarea celorlalti mostenitori acceptanti. Codul civil reglementeaza, insa, petitia de ereditate (art.1130-art.1131) care reprezinta actiunea in instanta prin care un mostenitor care nu a participat la dezbaterea succesiunii poate obtine oricand recunoasterea calitatii sale de mostenitor contra oricarei persoane care, pretinzand ca se intemeiaza pe titlul de mostenitor, poseda toate sau o parte din bunurile din patrimoniul succesoral. Codul civil mentionand "in contra oricarei persoane", inseamna ca petitia de ereditate poate fi formulata de mostenitorul care nu a participat la dezbaterea succesiunii si impotriva tuturor celorlalti mostenitori care au participat la dezbaterea succesiunii si au obtinut un certificat de mostenitor si pe bunurile mostenitorului care nu s-a prezentat. Astfel, cei doi frati daca nu au participat deloc la dezbaterea succesiunii ar putea formula in instanta o petitie de ereditate impotriva fiului fratelui decedat pentru a cere sa le fie recunoscuta si lor calitatea de mostenitor si sa le fie atribuite bunurile din mostenire la care au dreptul conform cotelor lor legale. Dar, daca mai exista si alti frati care nu au participat la dezbaterea succesiunii si ei au dreptul sa formuleze oricand o petitie de ereditate pentru a cere sa le fie recunoscuta calitatea de mostenitor si sa primeasca bunurile din mostenire la care au dreptul conform cotelor lor legale. Practic, situatia cea mai convenabila tuturor mostenitorilor este atunci cand la dezbaterea succesiunii participa toti mostenitorii care fie ca accepta expres sau tacit mostenirea, fie ca renunta la cota, la partea lor din bunurile care le revin din mostenire, astfel ca pe viitor nimeni nu mai poate formula o petitie de ereditate impotriva mostenitorilor care au participat la dezbaterea mostenirii, pentru a cere atribuirea unor bunuri din mostenire. | |
|
|
|
15-09-2019 |
 | Net Vizitator |
| PARTAJUL IN LIPSA - Mostenitori/Coproprietari Autor: Consilier juridic Maria Floricel 1.Daca dezbaterea succesiunii se face la notar, atunci obligatoriu trebuie sa participe toti mostenitorii care sa declare fie ca accepta, fie ca renunta la mostenire, deoarece partajul succesoral la notar are la baza acordul si intelegerea dintre mostenitori. 2.In cazul in care un mostenitor nu se prezinta la notar si dezbaterea succesiunii s-a facut la notar in lipsa lui, atunci acest mostenitor are dreptul de a formula oricand in instanta o petitie de ereditate impotriva celorlalti mostenitori, pentru a-i fi recunoscuta calitatea de mostenitor si pentru a primi din mostenire bunurile care i se cuvin. 3.Daca un mostenitor doreste sa dezbata mostenirea dar constata ca exista mostenitori care nu vor sa participe la dezbaterea mostenirii la notar, atunci mostenitorul care vrea sa dezbata mostenirea trebuie sa ceara dezbaterea mostenirii in instanta unde sa ii cheme si pe ceilalti mostenitori pentru dezbaterea mostenirii. 4.Astfel instanta are obligatia sa trimita citatii tuturor mostenitorilor pentru a se prezenta in instanta in vederea dezbaterii succesiunii si a realizarii partajului succesoral si pentru ca hotararea ce o va pronunta asupra partajului sa fie opozabila (obligatorie) pentru toti mostenitorii. 5.Mostenitorii care sunt citati de instanta si care au cunostinta despre dezbaterea succesiunii, nu se prezinta in instanta nici personal, nici prin avocat si nu vor sa participe la dezbaterea succesiunii, atunci ar trebui sa isi piarda definitiv calitatea de mostenitor iar bunurile ce revin lor in urma partajului ar trebui sa fie atribuite celorlalti mostenitori care se prezinta in instanta si vor sa participe la dezbaterea succesiunii. 6.Mostenitorii care au fost citati in instanta pentru dezbaterea succesiunii si nu au dorit sa participe la partaj, neprezentandu-se in instanta, ar trebui sa nu mai aiba nici dreptul de a formula pe viitor o petitie de ereditate pentru a cere sa le fie recunoscuta calitatea de mostenitor si atribuirea bunurilor din mostenire care le revin conform cotelor lor legale, impotriva mostenitorilor care au participat la dezbaterea succesiunii in instanta. 7.In cazul in care mostenirea a fost dezbatuta in instanta, ar trebui sa aiba dreptul de a formula oricand o petitie de ereditate numai mostenitorii care nu au fost citati deloc in instanta, la niciun termen de judecata, si nu au cunoscut faptul ca a avut loc dezbaterea succesiunii intre ceilalti mostenitori. 8.La fel ar trebui sa se aplice aceleasi regului si in cazul partajului judiciar intre coproprietari, adica intre persoanele care sunt impreuna proprietari ai aceluiasi bun (teren casa). 9.Astfel, daca un coproprietar doreste impartirea bunului comun astfel incat sa primeasca cota, partea lui din bun (casa, teren) trebuie sa introduca o actiune in instanta impotriva celorlalti coproprietari pentru realizarea de catre instanta a partajului judiciar. 10.Coproprietarii aceluiasi bun care sunt citati de instanta si au cunostinta de partajul judiciar, care nu vor sa participe la partaj si nu se prezinta in instanta (nici personal, nici prin avocat), ar trebui sa isi piarda definitiv dreptul de proprietate asupra cotei, partii lor din bunul comun, iar cota, partea lor din bunul comun ar trebui sa fie atribuita, sa revina si sa fie impartita intre ceilalti coproprietari care doresc sa participe la partaj si se prezinta in instanta. 11.In cazul in care un coproprietar al bunului comun nu primeste citatie din partea instantei pentru niciun termen de judecata si nu cunoaste astfel ca a avut loc un partaj judiciar intre ceilalti coproprietari ai bunului comun, atunci coproprietarul care nu a cunoscut partajul ar trebui sa aiba dreptul de a formula o noua actiune in instanta pentru a primi cota, partea lui din bunul comun care este stapanita fara drept de ceilalti coproprietari. 12.Hotararea judecatoreasca prin care a fost realizat partajul judiciar intre coproprietari nu este opozabila si nu trebuie respectata de coproprietarul care nu a fost citat de instanta la niciun termen de judecata si care nu a cunoscut partajul si nu a avut posibilitatea sa participe la partaj, deoarece acest coproprietar nu a fost parte in procesul de partaj (nu a fost parat). | |
|
|
|
23-09-2019 |
 | BARBU, VERGIL Vizitator |
| BARBU VERGIL DIN SLATINA PENSIONAR DIN ANUL 2017,DE CASA DE PENSII SLATINA OLT. DOSARU DE PENSIE NR 4572,NR DECIZIA 192945,AM FĂCUT SESIZĂRI LA CASA DE PENSII SLATINA, PEN-TRU CALCULAREA PENSII ESTE CACULATA GREŞI, DIN CAUZA UNOR PROBLEME CARE AU AFECTAT PENSIE LIMITA DE VIRSTA, DIN ANUL 2008,AM FOSTUL PENSIONAT DE UZINA DE ALUMINIU SLATINA, CONDUCEREA UNITĂŢII ŞI BIROU PERSONAL, ŞI DOAMNĂ DOCTORA CABINETUL DE MEDICINĂ GENERALĂ (MUNICI), DOSARUL DE PENSII DE INVALID TRIMIS LA COMISIA DE EXPERTIZA MEDICALĂ, DOAMNA DOCTOR DIACONESCU MAREA, NR DOSARUL 4572,GRADU 3,DE BOALA, DOSARUL A FOSTUL TRIMIS LA CASA DE PENSII SLATINA, CU DECIZIA NR 192945,STABILIT O PENSII DE INVALID DE 800,DE LEI, DIN ACEST MOMENT CASA DE PENSII SLATINA PROPUS DIN GRUPA 1,DE MUNCA 8ANI SAU REDUSE LA 4,ANI, FI'ND PROPUS LA PENSIE LIMITA DE VIRSTA LA 61,ANI VIRSTA STRADA DE PENSII 65ANI, DIN ANUL 2017,IN LUNA FEBRUARIE ÎN DATA DE 23-03.-2017,TRIMIS DECIZIA NR 192945,CACULAT DIN DOSARUL DE PENSII DE INVALID, ACELAŞI NR DE DOSARUL ŞI ACEIAŞI NR DE DECIZIA, VRNITU PENSII FIND DE 800.LEI, CASA DE PENSII SLATINA NU TRIMIS LA COMISIA DE EXSPERTIZA, DOSARU DE PENSII DE INVALID PEN-TRU REVIZUIRE, DIN ACESTE MOTIVE PENSII LIMITA DE VIRSTA NU CACULATA CU ANI DE VECHIME 25-30,ANI CONDIŢIILE DOSEBITE DE MUNCA ÎN GRUPA 1,DE MUNCA SI 37,ANI COTIZANTE LA PENSIE, METIONEZ CA DIN ANUL 1970-1973,ŞCOALA PROFESIONALĂ UCENICII LA LOCUL DE MUNCA, IN INTREPRIND DE PRELUCRARE ALUMINIU ALUMINIU, 1973-1976,ANGAJĂ CU CARTE DE MUNCA, MUNCITORI CALIFICAŢI, ÎN SECŢIA TURNATORI GRUP 2,DE MUNCA, 1976-1978,IN ARMATA, 1978-1980,REVINE DIN ARMATĂ, IN ACELASI INTREPRI, 1980-2008,TRAFERAT ÎN UZINA DE ALUMINIU SLATINA ÎN SECŢIE ELECTROLIZA, GRUP 1,DE MUNCA,, ACEST MOMENT DIN, 2017-2018-2019,PENSII DE INVALID, ÎN PENSII DE LIMITA DE VIRSTA,, CONDUCEREA CASA DE PENSII DIRECTI STABILIT ŞI PLĂTI PRESTATIA, DOAMNĂ DIRECTOR, REFUZĂ SĂ RECACULEZE PENSII PE LEGEA 263/2010,,DIN ANUL 2018-2019,INREGISTRA ÎN MONITORUL OFICIAL DE PRESEDINTE ROMÂNIE., MOTIVUL PENTRU CARE DIRECTI REFUZAT SĂ RECALCULEZE PENSIE AU TRIMIS O DECIZIE DE PENSIE ŞI ALTĂ DECIZIE NU MAI DREPTU. ACESTA ESTE PENSII MEA DE LIMITA DE VIRSTA CUPRINSA IN BĂTAIE DE JOC DE CASA DE PENSII SLATINA, VENI PENSI 1.100,LEI, DUPĂ ANNI DE MUNCA, SĂ NU DREPTU LA PENSII LIMITA DE VIRSTA COLEGII DE MUNCĂ CARE AU PENSII DE LIMITA DE VIRSTA A VENI PESTE 2000,DE LEI. VA MULTUMESC PENTRU AMABIL DUMNEVOASTRA, | |
|
|
|
24-10-2019 |
 | Mitica Vizitator |
| Suntem 3 frati la dezbatere mosteniri si unul din frati nu este deacord sa imi lase mie pe motiv ca el vrea pamantul find 800 metri patrati.cand a decedat tatal nu detinea titlul de proprietete iar eu am facut demersuri pt al scote tatal a decedat in 2006 iar titlul a esit in 2012 dar eu intre timp am ridicat o casa pe terrnul respectiv deorece am fost la primarie si mia zis sa ridic casa acolo ca titlui va esi pe numele meu deorece eu am dat teren la schimb si a esit titlu pe numele tatalui eu pltesc impozit eu lam inmormantat acum am deschis actiune in instanta vreu sa stiu si eu am castig de cauza daca le platasc solda care o da instanta dar daca fratele nu vrea si vrea sa tina acei 264 metri patrati cat se cuvine de la inpartire ce se intampla il obliga legea multumesc anticipat | |
|
|
|
25-10-2019 |
 | Word Vizitator |
| Titlul de proprietate pe teren a fost eliberat de autoritati pe numele tatalui dvs, ceea ce inseamna ca proprietar al terenului este tatal dvs. Tatal dvs fiind decedat, terenul trebuie impartit in mod egal intre mostenitorii sai, adica intre cei trei frati. Fratele care primeste o cota din teren devine proprietar si pe portiunea de casa construita pe cota de teren ce revine lui in urma partajului, prin accesiune imobiliara artificiala. Deoarece casa a fost construita de dvs fratele trebuie sa va despagubeasca adica el trebuie sa va plateasca valoarea materialelor si a manoperei investite de dvs in portiunea de casa contruita pe cota de teren ce revine acestuia. Fratele trebuie sa va plateasca aceste despagubiri in cazul in care dvs dovediti in instanta ca ati contruit casa cu buna credinta, stiind ca de fapt titlul de proprietate trebuia eliberat pe numele dvs si nu pe numele tatalui dvs. Daca fratele dovedeste in instanta ca dvs ati construit casa cu rea credinta el poate sa ceara si desfiintarea portiunii de casa construita de dvs pe cota lui de teren. Dvs aveti dreptul sa solicitati despagubirile de la fratele dvs pentru materialele si manopera care au fost necesare construirii portiunii de casa aflata pe cota de teren ce revine fratelui dvs, in termenul de prescriptie de 3 ani de la data deschiderii succesiunii si a realizarii partajului succesoral, deoarece cat timp succesiunea nu este deschisa nu curge niciun termen de prescriptie extinctiva sau achizitiva. | |
|
|
|
25-10-2019 |
 | Word Vizitator |
| Articolul 591 (1) Prescripția dreptului la acțiune al autorului lucrării privind plata indemnizației nu curge cât timp el este lăsat de proprietar să dețină imobilul. Termenul de prescriptie de 3 ani in care dvs puteti solicita plata despagubirilor, a indemnizatiei de la fratele dvs nu curge cat timp dvs sunteti lasat de fratele dvs dupa realizarea partajului succesoral, sa detineti portiunea de casa construita de dvs pe cota lui de teren. | |
|
|
|
25-10-2019 |
 | Word Vizitator |
| |
|
|
25-10-2019 |
 | Word Vizitator |
| Avand in vedere ca dvs ati realizat constructia (casa) fratele dvs poate sa va lase dvs cota lui de teren pe care este construita o portiune din casa, cu obligatia dvs de a-i plati acestuia o solda (o anumita suma de bani) stabilita de instanta. | |
|
|
|
25-10-2019 |
 | Word Vizitator |
| Cota de teren ce revine fratelui dvs in urma partajului succesoral. | |
|
|
|
25-10-2019 |
 | Mitica Vizitator |
| Da eu dezbat mostenirea in instanta fratele si sora stie ca casa este rudicata de mine am martori toti vecini inclusiv primarul comunei deci martori sunt destui dar eu vreau sai dau suma de bani care o zice instanta nui problema aceasta daca eu sunt deacord cu darea soldei dar el tot nu vrea il.pote obliga legea sa mio lase mie prni achitarea soldei sund deacord si chear mai mult dar nu exagerat 800 se pote inpartii | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |