| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 05-08-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Vizitator ........... Pensionarea trebuie facuta la data incheierii anului scolar si nu in timpul anului scolar, in cazul personalului de predare, pentru a se oferi conducerii scolii posibilitatea ca pana la inceputul anului scolar urmator sa numeasca un alt cadru didactic titular sau suplinitor in locul celui pensionat, lucru greu de realizat in cazul unei pensionari in timpul anului scolar. Legea nr.1/2011 Art.284 (3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare și de control se poate face și în timpul anului școlar, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ, respectiv al inspectoratului școlar. | |
|
|
|
| 05-08-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Ce raspunsuri trebuiesc date: -Cum ar trebui. -Cum spune legea. | |
|
|
|
| 05-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Este vorba de personalul didactic de predare, nu de personalul didactic de conducere, de îndrumare și de control. Am specificat acest lucru. | |
|
|
|
| 05-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| | Una este sa citim legea pentru o parere de ansamblu, si alta este sa realizam efectiv o pensionare, cand trebuie sa analizam toate elementele pe care le contine si sa le scriem pe hartie in cele mai mici detalii. | |
|
|
|
| 05-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| - personal didactic de predare; - personal didactic de conducere; - personal didactic de indrumare; - personal didactic de control. In speta, pensionara din care categorie de personal didactic face parte? Raspunsul meu a fost dat pentru personalul didactic de predare. | |
|
|
|
| 05-08-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pentru a realiza in mod efectiv o pensionare, trebuie sa cunoastem mai intai toate elementele pe care aceasta le contine si sa le incadram corect din punct de vedere legal, intr-un context dat. Pentru aceasta este nevoie de mai multe discutii fata in fata cu pensionarul, pentru lamuriri si solutii posibile, inainte de a da o solutie finala privind pensionarea acestuia, astfel ca opiniile prezentate pe forum pot avea un rol ajutator in acest sens. | |
|
|
|
| 31-08-2020 |
 | UDREA TITE ELENA Vizitator |
| Buna ziua! Ma numesc UDREA TITE ELENA, sunt nascuta la 14.08.1962, lucrez in invatamant. Am depus un dosar de pensionare anticipata partiala la data de 17.06.2020. Pana acum nu am primit decizia de pensionare. Interesandu-ma la Casa de pensii mi s-a spus ca dosarul trebuia depus dupa incheierea anului scolar (31.08.2020) si va fi solutionat dupa aceasta data. Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca eu trebuie sa mai merg la scoala in noul an scolar, considerandu-ma angajata sau trebuie sa astept pensia si scoala poate ocupa postul meu. Multumesc! | |
|
|
|
| 16-09-2020 |
 | Marianaivan Vizitator |
| | Sunt născută în 1947. Am activat în învățământul preuniversitar până în 1999, când am depus dosarul de pensionare pe baza statutului cadrelor didactice. Era permisă pensionarea la vârsta de 52 de ani. Vechimea cumulata cu studiile este de 34 ani și 11 luni. Au fost tot felul de revizuiri și măriri, dar numai pentru cei pensionati după 2000. As vrea sa știu dacă pensionarea mea a fost anticipată și dacă la împlinirea vârstei limita de pensionare trebuia să cer o recalculare. Mulțumesc anticipat! | |
|
|
|
| 17-09-2020 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| | Din titlul deciziei de deschidere de drepturi va veti lamuri la ce fel de pensie v-ati deschis drepturile. | |
|
|
|
| 19-09-2020 |
| Mulțumesc! Am activat din 1 sept.1970 până la 1 sept. 1999. Șase ani am îndeplinit funcția de director al unei școli generale. Din 1999 nu am mai activat . In statutul cadrelor didactice valabil la acea dată se permitea ieșirea la pensie la 52 de ani. Întrebare: la împlinirea vârstei de 58 de ani trebuia să cer o recalculare pentru pensia la limita de vârstă? Mulțumesc anticipat. | |
|
|
|
| 19-09-2020 |
| Repet: Cititi cu atentie titlul deciziei si va veti lamuriti la ce fel de pensie v-ati deschis drepturile. De exemplu la mine: Mi-am deschis drepturile tot in anul 1999 si titlul deciziei este: Pentru acordarea pensiei pentru munca depusa si limita de varsta | |
|
|
|
| 19-09-2020 |
| | Mulțumesc! Așa e ! O fostă colegă mi-a spus de ce nu am cerut o recalculare la împlinirea vârstei de 58 de ani, cat era limita la acea dată! Am vrut să mai aflu o părere ! Mulțumesc! | |
|
|
|
| 19-09-2020 |
| | Daca se mentioneaza limita de varsta, nu aveti ce recalculare sa mai cereti. | |
|
|
|
| 21-09-2020 |
| | Mulțumesc frumos! Totul este foarte clar. Să aveți sănătate! | |
|
|
|
| 16-10-2020 |
 | CLAUDIA CIUBUCA Vizitator |
| Buna ziua, As vrea sa ma pensionez anticipat. Vreau sa stiu daca trebuie sa lucrez pana in momentul primirii deciziei sau pana in mom entul primirii aprobarii de la ISJ (invatamant). Multumesc! | |
|
|
|
| 16-10-2020 |
| Legea 1/2011 Art.284 (2^1) Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cazul personalului didactic care se pensionează în condițiile alin. (2), contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de admitere a cererii de pensionare. | |
|
|
|
| 16-10-2020 |
| De facut legatura cu postarea anterioara. Legea 1/2011 Art.284 (2) Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se pensionează pentru limită de vârstă, anticipat și anticipat parțial, la data încheierii anului școlar în care împlinește vârsta standard de pensionare sau, după caz, în situația pensiei anticipate și anticipate parțială, vârsta standard redusă cu cel mult 5 ani. | |
|
|
|
| 20-10-2020 |
 | Dumitrache Maria Vizitator |
| | Daca ma pot pensiona anticipat prin demisie in cursul acestui an scolar. | |
|
|
|
| 20-10-2020 |
 | Dumitrache Maria Vizitator |
| | Daca ma pot pensiona anticipat prin demisie in cursul acestui an scolar. | |
|
|
|
| 25-10-2020 |
 | Stanislav Vizitator |
| | Am varsta de 61 ani si 5 luni.Stagiul complet de cotizareeste de 31 ani si 5 luni. La 1 octombrie 2020 am implimit 42 ani, 1 luna de activitate la catedra, fara intrerupere. Nacuta in 26 .06. 1959. As dori sa ies la pensie in timpul anului scolar , sa depun dosarul in luna noiembrie. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |