| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 31-01-2020 |
 | Florin Vizitator |
| | BUNĂ SEARA! VĂ ROG,UN SFAT CARE VĂ PRICEPEȚI. AM DEPUS DOSARUL DE PENSIE 09.12.2019(indice de corecție 1,2) Am primit decizia 06.01.2020(indice corectie preconizat 1.41) Dacă știam depuneam dosarul în ianuarie 2020,deoarece s-a calculat pensia cu indice corectie de 1,2 în loc de 1,41 daca-l depuneam in 2020,este vorba de trei săptămâni!VĂ rog să-mi spuneți care este soluția sa pot beneficia si eu de indiciile de 1,41.Pași care trebuie fac? Anulez decizia? Eu m-am angajat la aceași firmă de 5 zile. MULTUMESC. | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 263/2010 Art.106 (3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului. | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Florin Vizitator |
| | Multumesc! Nu stiu pasi,mai am timp? La angajator,ce trebuie să fac? Fac încă o dată lichidarea? Sunt în dilemă, nu știu cum să procedez? Cum am calculat eu aș câștiga ~350 lei la o pensie de 2100 acum,conf.deciziei.Mulțam pt.raspuns. | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Banuiesc ca pensia este de limita de varsta. Pensia de limita de varsta se cumuleaza cu salariul. In acest caz, nu aveti nicio legatura cu angajatorul. Depinde in ce relatii va aflati cu cei de la casa locala. Cunosc un caz in care in acelasi moment a anulat decizia si a redepus alta cererea. Ce punctaj mediu anual aveti pe decizie cu toate cifrele de dupa virgula. | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Decizia de pensionare a fost emisa pe data de 06.01.2020. Mine suntem in data de 01.02.2020. De pe 06.01.2020 pana pe 01.02.2020 au trecut 26 de zile, deci mai aveti la dispozitie inca 4 zile pana la implinirea termenului de 30 de zile in care puteti cere anularea Deciziei de pensionare - ceea ce inseamna ca sunteti in termen. Maine sau poimaine va sfatuiesc sa depuneti O CERERE datata si semnata de dvs insotita de o COPIE DUPA BULETIN prin care sa solicitati in mod ferm Casei Teritoriale de Pensii care a emis decizia dvs de pensionare, ANULAREA Deciziei de pensionare emise pe 06.01.2020 in temeiul art.106 din Legea 263/2010 privind pensiile din sistemul public, pe motivul ca doriti sa beneficiati de indicele de corectie pe anul 2020 de 1,41 si Casa Teritoriala de Pensii sa va informeze cand trebuie sa depuneti din nou, inca o data dosarul de pensionare pentru a beneficia de indicele de corectie de 1,41. In cerere dvs treceti si datele dvs de contact: telefon, email, adresa. Daca dvs lucrati la data pensionarii a doua oara, cred ca conform legilor in vigoare dvs trebuie sa optati, sa alegeti intre pensie si salariu, dar va puteti pensiona chiar daca lucrati, noua decizie de pensionare poate fi emisa de Casa de Pensii - daca indepliniti conditiile prevazute de legea pensiilor cu privire la stagiul minim de cotizare si cu privire la varsta standard de pensionare (pe care dvs le indepliniti din moment ce v-ati pensionat). | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| | De fapt, termenul de 30 de zile se calculeaza de la data comunicarii Deciziei de pensionare (de la data cand dvs ati primit Decizia de pensionare) si nu de la data emiterii Deciziei de pensionare - deci sunteti si mai mult in termenul de 30 de zile, care nu a expirat - dar este bine sa va grabiti. | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Florin Vizitator |
| | Multumesc pentru sfat.Am iesit la pensie la limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard (grupa 2) Nu înteleg ce-ati vrut să spui? De ce nu pot cumula pensia cu salariu? Nu te supăra, nu înțeleg! Și aș vrea să știu, cele 30 de zile de care beneficiez pentru anularea deciziei sunt zile lucrătoare? | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Puteti cumula pensia cu salariul. Persoana de care v-am vorbit se afla in aceeasi situtie(cumul). Nu sunt zile lucratoare. Va repet: Mergeti la casa locala si depuneti cerere de anulare a deciziei. Incercati ca imediat sa depuneti o alta cerere de deschidere de drepturi. | |
|
|
|
| 31-01-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cererea o depuneti luni pe data de 03.02.2020, deoarece maine si poimaine este weekend si nu se lucreaza. De pe 06.01.2020 si pana pe 03.02.2020 sunt 28 de zile, deci va aflati in termenul de 30 de zile de la emiterea Deciziei de pensionare (in mod normal, de la comunicarea Deciziei de pensionare, dar este bine sa va grabiti). | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| In cazul in care dvs indepliniti conditiile prevazute de lege de varsta si de stagiu, aveti dreptul sa va pensionati chiar daca la data depunerii dosarului de pensionare dvs lucrati, iar daca doriti sa lucrati in continuare dupa depunerea dosarului de pensionare si dupa emiterea Deciziei de pensionare aveti si acest drept conform legii. Fiind pensionat pentru limita de varsta dvs puteti cumula pensia cu salariul conform legii, iar in cazul in care nu le puteti cumula trebuie sa alegeti intre pensie si salariu, dar in AMBELE situatii pensia dvs poate fi majorata prin solicitarea dvs de recalculare a pensiei prin adugarea la pensia stabilita initial a perioadei, stagiului lucrat de dvs dupa pensionare, in care angajatorul dvs a platit contributii la pensii (la stat, contributii de asigurari sociale). Aceasta recalculare a pensiei, dvs o puteti solicita Casei Teritoriale de Pensii chiar si dupa fiecare luna lucrata de dvs dupa data emiterii Deciziei de pensionare (dupa plata contributiilor la pensii, la stat pe luna respectiva lucrata de dvs) - conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010 privind pensiile din sistemul public - dar cel mai bine este sa solicitati aceasta recalculare a pensiei dupa ce incetati definitiv sa mai lucrati (dupa ce nu mai lucrati deloc) si sa solicitati adaugarea la pensia initiala a perioadei totale, a stagiului total lucrat de dvs dupa data emiterii Deciziei de pensionare initiale (contributiile la pensii pentru aceasta perioada totala lucrata de dvs ulterior fiind platite de angajator). Art.107 - Legea 263/2010 (3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. (4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii. (5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) și (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| In opinia mea, corect din punct de vedere legal ar fi ca in situatia in care va pensionati si dvs lucrati in continuare dupa emiterea Deciziei de pensionare - sa nu puteti nici cumula pensia cu salariul si nici sa aveti dreptul de a opta, de a alege intre pensie si salariu - ci sa aveti dreptul de a primi numai pensia chiar daca lucrati, fara a mai primi salariul - din moment ce dvs sunteti pensionat si legea va da dreptul la recalcularea pensiei prin adaugarea stagiului de cotizare realizat dupa pensionare (a perioadei lucrate de dvs dupa pensionare) - fapt ce duce la majorarea, la cresterea pensiei dvs, conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010. Aceasta ar fi cea mai justa si echitabila solutie din punct de vedere legal. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Persoanele care se pensioneaza anticipat sau care se pensioneaza anticipat partial, si lucreaza dupa emiterea Deciziei de pensionare, stagiul realizat, perioada lucrata dupa emiterea Deciziei de pensionare anticipata sau anticipata partial li se adauga obligatoriu la pensie nu prin recalcularea acesteia la solicitarea pensionarului, ci numai la data cand pensia anticipata sau pensia anticipata partial devine, se transforma in pensie pentru limita de varsta la data implinirii varstei standard de pensionare (a limitei de varsta) de catre pensionar. Daca pensionarul lucreaza si dupa ce pensia sa s-a transformat in pensie pentru limita de varsta - atunci el poate solicita reclacularea pensiei sale prin adaugarea la pensie a stagiului realizat, a perioadei lucrate dupa data emiterii Deciziei de pensionare pentru limita de varsta (prin transformarea pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale), conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010. Atat pentru perioada lucrata de la data pensionarii anticipate sau a pensionarii anticipate partiale si pana la data pensionarii pentru limita de varsta, cat si pentru perioada lucrata dupa data pensionarii pentru limita de varsta - regula ar trebui sa fie aceeasi - adica pensionarul sa primeasca numai pensia, fara a mai primi salariul - si sa nu poata cumula pensia cu salariul si nici sa poata opta, sa aleaga intre pensie si salariu - din acelasi motiv: el este pensionat conform legii si pensia sa este majorata (in ambele situatii) prin adaugarea din oficiu, in prima situatie, sau prin recalculare, in a doua situatie, la pensia initiala a stagiului realizat, a perioadei lucrate dupa data emiterii Deciziilor de pensionare anticipate, anticipate partial sau pentru limita de varsta, perioada in care angajatorul a platit contributii de asigurari sociale (la pensii) - Legea 263/2010 privind pensiile din sistemul public. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cum in prezent, greu se poate trai dintr-o pensie - este nevoie de un cumul al pensiei cu salariul: pensia o primiti pentru ca aveti dreptul conform legii, iar salariul pentru munca pe care o desfasurati (mai ales, daca lucrati in sistemul privat, dupa data pensionarii). De asemenea, dvs puteti solicita si recalcularea pensiei prin adaugarea perioadei lucrate dupa data pensionarii, pentru care s-au platit contributii la stat, la pensia initiala care se va majora - conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| florin Mergeti urgent la casa locala cu doua cereri: -Una de anulare a deciziei de pensionare -A doua de deschidere de drepturi Asta a facut persoana amintita de mine in postarile anterioare, la sfatul dat de mine. Este vorba despre sotia unui fost coleg de-al meu. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Concluzii - prevederile Legii 263/2010. Pentru persoanele care se pensioneaza anticipat sau care se pensioneaza anticipat partial si dupa data emiterii Deciziei de pensionarea se angajeaza din nou, nu au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul, ci plata pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale se suspenda si aceste persoane au dreptul sa primeasca numai salariul (nu si pensia). La data implinirii varstei standard de pensionare, pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se va transforma in pensie pentru limita de varsta, care va avea o valoare mai mare, prin recalcularea, din oficiu, cand se vor adauga si perioadele asimilate si eventualele stagii de cotizare realizate de pensionar dupa data pensionarii anticipate sau a pensionarii sale anticipate partiale, cand plata acestor pensii a fost suspendata si pensioanrul a primit numai salariul. Daca dupa data pensionarii pentru limita de varsta, pensionarul se angajeaza din nou el va putea cumula de aceasta data pensia pentru limita de varsta cu salariul si va avea dreptul sa solicite recalcularea pensiei sale prin adaugarea stagiului de cotizare realizat, a perioadei lucrate si dupa data pensionarii pentru limita de varsta (contributiile la stat, la pensii fiind platite) - fapt ce va determina majorarea pensiei sale pentru limita de varsta conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
| | Dosarul rămâne tot la casa de pensii? | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
| | Vă mulțumesc pentru sfaturi.Am unele nedumeriri Dacă anulez decizia mai primesc banii din 09.12.2019 depunere dosar si le lună ianuarie? Trebuie să fac alt dosar,alte acte? Specific sunt la limită vastă cu reducerea vârstei standar,la privat. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| | Nu mai primiti pensia incepand cu 09/12/2019(decizie anulata), ci incepand cu data depunerii noii cereri de deschidere de drepturi. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Dvs aveti adreptul sa primiti banii de pensie incepand cu data inregistrarii cererii de pensionare, in cazul dvs incepand cu data de 09.12.2019 - conform art.104 alin.2 din Legea 263/2010. Dar plata efectiva a banilor de pensie incepand cu data de 09.12.2019 - se face dupa termenul de 30 de zile de la data emiterii si comunicarii Deciziei de pensionare care este de 06.01.2020. Deci plata efectiva a banilor de pensie se face dupa acest termen de 30 de zile care curge de la data de 06.01.2020 cand a fost emisa si comunicata Decizia dvs de pensionare, mai precis banii de pensie incepand cu data inregistrarii cererii de pensionare 09.12.2019 dvs trebuie sa ii primiti pe data de 06.02.2020, adica dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data emiterii si comunicarii Deciziei de pensionare in care legea va da dreptul sa anulati Decizia de pensionare - conform art.108 din Legea 263/2010. Daca in acest termen de 30 de zile prevazut de lege, care se implineste, expira pe data de 05.02.2020, dvs solicitati anularea Deciziei de pensionare din data de 06.01.2020 nu mai puteti si nu mai aveti dreptul sa primiti banii de pensie pe data de 06.02.2020, iar daca in acest termen de 30 de zile dvs nu solicitati anularea deciziei respective, puteti si aveti dreptul sa primiti banii de pensie pe data de 06.02.2020, bani care se platesc incepand cu data de 09.12.2019, cand a fost inregistrata cererea dvs de pensionare. Asa cum am mentionat, termenul de 30 de zile in care dvs puteti solicita anularea Deciziei de pensionare se implineste, expira pe data de 05.02.2020 - conform art.108 din Legea 263/2010, iar banii de pensie dvs trebuie sa ii primiti pe data de 06.02.2020, cu conditia sa nu solicitati anularea Deciziei de pensionare in acest termen de 30 de zile, pana pe 05.02.2020. | |
|
|
|
| 01-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| | Rectific in text: anularea Deciziei de pensionare dvs o puteti solicita in temeiul art.106 alin.2 din Legea 263/2010 si nu in temeiul art.108 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |